moduł
moduł: rozwiązać algebraicznie. (Jak uprościć to wyrażenie, żeby z dwóch modułów i czterech przypadków
zrobić jeden moduł i dwa przypadki?)
4 kwi 20:37
4 kwi 20:40
moduł: ok, to wiem. Robię tak:
zał: x≠−1
Potem obie strony do kwadratu, pozbywam się szybko modułów, po trzech linijkach dostaję dwa
rozw. x=0 lub x=−2, problem tkwi w tym, że odp. ma być tylko x=0. Wiesz może dlaczego i gdzie
robię błąd?
4 kwi 20:43
krystek: ponieważ x=−2 wychodzi w przedziale dla x>0
4 kwi 20:50
moduł: czyli metoda podniesienia obu stron do kwadratu jest błędna i trzeba rozważać przypadki?
4 kwi 20:56
4 kwi 21:17
pigor: ..., do kwadratu obu stron nie wolno ci było podnieść, bo masz
strony różnych znaków, ale możesz rozwiązać bez problemów np. tak :
| | −x | | |−x| | |
| |
| | = −|x| i x+1≠0 ⇔ |
| | +|x|= 0 /*|x+1| i x≠−1 ⇔ |
| | x+1 | | |x+1| | |
⇔ |−1||x|+|x||x+1|= 0 ⇔ |x|(1+|x+1)|= 0 ⇔ |x|=0 lub 1+|x+1|=0 ⇔
⇔ x=0 lub x∊∅ ⇔
x=0 − szukane rozwiązanie danego równania . ...
4 kwi 21:50