po raz n-ty trygonometria :/
Kipic: trygonometria to chyba najgorszy dzial jesli chodzi o liczenie

kompletnie za kazydm razem
nic mi sie nie zgadza a ten przyklad robie po raz n−ty i dalej nie chce mi wyjsc z odp wiec
PROSZE O POMOC

Rozwiaz rownanie : (wzorowalem sie na przykladach z tej strony i je wielokrotnie analizowalem i
nic
https://matematykaszkolna.pl/strona/1578.html )
wiec robie to zadanko tak :
| | π | |
rysuje najpierw sin2x potem przesowam do przodu o |
| |
| | 3 | |
potem rysuje dluga y=−1
| | π | |
wiec wychodzi mi ze punkty wspolne y= sin(2x− |
| ) i y=−1 |
| | 3 | |
| | 1 | |
to |
| π + kπ oczywiscie okres to π |
| | 12 | |
pozniej robie tak :
| 1 | | π | | 1 | | π | |
| π + kπ = 2x − |
| i − |
| π + kπ = 2x − |
| |
| 12 | | 3 | | 12 | | 3 | |
| | 5 | | 1 | |
wychodzi x = |
| π + kπ i |
| π + kπ |
| | 24 | | 24 | |
prosze o pomoc gdzie robie blad
23 lut 17:15
Patryk: | | π | |
sin(2x− |
| ) nie powstaje z przesunięcia sin2x o π/3 po przodu ani do tyłu |
| | 3 | |
23 lut 17:18
Kipic: jak to ?
23 lut 17:19
23 lut 17:20
Patryk: ale funkcja z x a nie 2x
23 lut 17:22
23 lut 17:24
23 lut 17:32
Kamcio :): | | π | |
to będzie przesunięcie o |
| , bo |
| | 6 | |
| | π | | π | |
sin2(x− |
| )=sin(2x− |
| ) jak już, a tak poza tym to nie prościej rozwiązać to równanie |
| | 6 | | 3 | |
algebraicznie?
| | π | | π | | π | | π | |
sin(2x− |
| )=−1 ⇔ 2x− |
| =− |
| +2kπ ⋀ k∊C ⇔ x=− |
| +kπ |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 12 | |
23 lut 17:32
Kipic: | | 11 | |
w odp jest x = |
| π + kπ |
| | 12 | |
23 lut 17:39
Kipic: dzieki lapie
23 lut 17:41
Tad:
... funkcja sinus k wiesz ma okres 2π
| | 3π | |
Wartość −1 w swoim okresie przyjmuje raz ....dla |
| |
| | 2 | |
| | π | | 3π | | 11π | |
zatem 2x− |
| = |
| ⇒ 2x= |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
| | 11π | | 11π | |
zatem 2x= |
| +2kπ ⇒ x= |
| +kπ |
| | 6 | | 12 | |
23 lut 17:45
Kipic: a to zageszczanie dokladnie na cyzm polega co sie zmienia ?
23 lut 17:48
Mila:
| | π | |
Kipic, traktuj argument (2x− |
| ) jako całość. |
| | 3 | |
Masz pytanie kiedy dla tego argumentu funkcja sinus ma wartość −1?
Rysujesz (albo pamiętasz wartości ) y=sinx
dalej masz policzone
23 lut 17:57
Kipic: a najsmieszniejsze jest to ze niemam pojecia jakim cudem kilka podpunktow gdy wlasnie tak
przesowalem gdy odczytywalem zgadzalo sie z odp a ten przyklad zaprzeczyl takiem rusowaniu i
zdeterminowany musialem wkleic posta
23 lut 18:05
Mila: Oj, Kipic, nerwowy jesteś. Życzę Ci spokoju.
23 lut 18:13
Kipic: jak tu nie być nerwowym skoro matura z matmy za (okolo 6354972 sekund) czyli 73 dni, 13 godz. i
16 min.
23 lut 18:44
Kipic: a tu jeszcze 3 dzialy to ogarnieia zostaly i to ponoc najgorsze po liczbach rzeczywistych
23 lut 18:44
Mila:
Licz powoli, bez nerwów i ucz się wzorów, abyś wiedział z jakich skorzystać i w którym miejscu
są w tablicach.
Zdajesz podstawę tylko, czy rozszerzenie też?
23 lut 18:52
Kipic: Mila juz po stosie zadań ktore dla mnie rozwiazalas mozna sie domyslec ze latwe to one nie
byly
23 lut 18:57
Mila:
23 lut 19:02