Przekształcenia wykresu f. trygonometrycznej
Cusack: Mam wykres y=sin2x
| | π | |
Chcę go przesunąć o np. |
| w lewo |
| | 3 | |
Ale gdzieś widziałem że trzeba to tak przekształcić:
Dlaczego trzeba wyłączyć tę dwójkę?
| | π | | π | |
Chcąc przesunąć ten wykres o |
| przekształcam go tak naprawdę o |
| ? |
| | 3 | | 6 | |
23 sty 00:22
Artur z miasta Neptuna:
Nie trzeba .... ale mozna ... Kwestia zapisu
23 sty 07:32
PW: Przesuwasz o tyle ile kazali. To tylko "kwestia temperamentu" przy rysowaniu.
Jeden będzie przesuwał wykres funkcji f(x)=sin2x, a drugi najpierw przesunie wykres sinusa o
| | π | |
|
| , a dopiero później "zagęści dwukrotnie po osi OX". Temu drugiemu jest potrzebny zapis |
| | 6 | |
z wyłączoną dwójką.
23 sty 09:19
Cusack: Narysowałem sobie w tych dwóch przypadkach podanych niżej.
Wykresy się różnią

1)
sin2x
| | π | | π | |
przesunięcie o wektor [ |
| ,0] ⇒ sin(2x+ |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
2)
sinx
| | π | | π | |
przesunięcie o wektor [ |
| ,0] ⇒ sin(x+ |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
| | π | |
zagęszczenie 2x ⇒ sin2(x+ |
| ) |
| | 2 | |
23 sty 18:55
Cusack: pfu, tam na dole miało być
| | π | |
zageszczenie 2x ⇒ sin2(x+ |
| ) |
| | 6 | |
23 sty 18:57
Cusack: więc jak to jest w końcu?
23 sty 19:40
Patryk: sin2x wektor[π/3;0]
to nie sin[2(x+π/3)] ?
23 sty 19:43
Cusack: nie
23 sty 19:45
Mila: | | −π | | −π | |
W ogóle jest inne przesunięcie w lewo czyli [ |
| ;0] albo [ |
| ;0] |
| | 3 | | 6 | |
Po kolacji rozrysuję.
23 sty 19:59
Matematyk jak sie patrzy: jak masz przesunięcie "w prawo/w lewo" to w każdej funkcji dodajesz (względnie odejmujesz) do
iksa. Jak masz funkcję y
1=1000x i chcesz ją przesunąć o 1 w prawo, to nie będzie y
2=1000x+1
(to by było o 1 "w górę"), tylko y
2=1000(x+1)=1000x+1000, trzeba wyczuć różnicę

Ogólnie
można to zapisać inaczej. Tak jakby mamy translację funkcji f(x) o wektor [a;0], → f(b), gdzie
b=x−a . Z translacją pionową jest już prościej, bo wystarczy sobie dodać/odjąć od wartości
funkcji
23 sty 20:05
Mila:
Cusak, jest tu wiele wpisów, czy aktualnie potrzebne jeszcze wyjaśnienie z wykresem?
23 sty 21:15
Cusack: Nadal nie wiem, które przekształcenie jest dobre.
Tak jak wyżej napisałem, z dwóch różnych przekształceń dostałem dwa różne wykresy i nie wiem
nadal gdzie jest błąd.
Więc jeśli możesz, to proszę o wytłumaczenie.
23 sty 21:20
Mila:
I sposób ( najpierw translacja)
1) y=sin(x) zielony
| | π | | π | |
2) translacja o wektor [− |
| ⇒y=sin(x+ |
| ) niebieski |
| | 3 | | 3 | |
| | π | |
3) zagęszczenie wykresu ( 2 razy)⇒y=sin(2x+ |
| ) |
| | 3 | |
II sposób dla cosinusa
http://www.zadania.info/d194/195132
Ja robię II sposobem, wydaje mi się łatwiejszy
23 sty 22:22