przypadki
Blitz: Mam pytanie natury ogólnej

Kiedy w trygonometrii jest jeden przypadek a kiedy dwa?
13 lut 11:39
krystek: O jakie przypadki pytasz?
13 lut 11:40
krystek: jezeli w równaniach to sinx i cosx ma dwa rozwiazania w swoim podstawowym okresie. a tg i ctg
jedno.
13 lut 11:41
xxy:
Przypadki:
1. Mianownik kto? co? sinus
2. Dopełniacz kogo? czego? sinusa
itd.
13 lut 11:44
krystek: @
xxy 
, nie chciałam być złośliwa , też tak chciałam odpowiedzieć.
13 lut 11:48
Blitz: dobra dobra nie naigrywać się tu proszę ze mnie

chodziło o równania
13 lut 11:52
Blitz: a co znaczy "w swoim podstawowym okresie?
13 lut 11:53
krystek: A ile wynosi okres f sinx i cosx
13 lut 11:54
13 lut 11:54
krystek: | | √2 | | π | | π | |
sinx= |
| ⇒x= |
| +2kπ lub x=(π− |
| +2kπ |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
13 lut 11:57
Blitz: ale chodzi tylko o 2π czy o −2π też? bo właśnie rozwiązuje takie proste równanka i przy cosx=−1
w odpowiedzi jest tylko jedno rozwiazanie..
13 lut 11:58
Blitz: dlaczego nie ma dwóch odpowiedzi?
13 lut 12:01
krystek: ponieważ −1 f przyjmuje w podstawowym okresie tylko raz.
cosx=−1 ⇒x1=π +2kπ lub x2=(2π−π)+2kπ ⇒x2=π+2kπ i widzisz ,że x1=x2
13 lut 12:02
13 lut 12:03
Blitz: ok dzięki
13 lut 12:04
13 lut 12:05
Blitz: jeszcze jedno pytanie dlaczego liczyac 2 przypadek przy przykłądzie z sinusem odejmowałes od π
a w cos od 2π ?
13 lut 12:05
krystek: Wzory redukcyjne kłaniaja się .
Sin dodatni w I i II ćwiartce
cos dodatni w I i IV ćwiartce!
stąd II ćwiartka to π−α III ćwiartka to π+α IV ćwiartka to 2π−α ( α kąt ostry)
13 lut 12:11
Blitz: dobra a czemu tu jest tylko jeden przypadek sin5x=1 ?
13 lut 12:46
Blitz:
13 lut 12:55
Blitz: jedno rozwiązanie znaczy się
13 lut 12:56
PW: Równanie sin5x=1 ma nieskończenie wiele pierwiastków (rozpatrywane dla x∊R).
Rozpatrywane na (0,2π) ma jeden pierwiastek − wystarczy narysować wykres (widać, że na tym
przedziale jest tylko jeden "szczytowy" punkt patrząc po osi OY, czyli maksimum funkcji, równe
właśnie 1).
13 lut 13:02
Blitz: | | 9π | |
a np |
| + 2kπ dlaczego nie nalezy? |
| | 10 | |
13 lut 13:06
PW: | | 2π | |
No i zmyliłem się sam − jeden pierwiastek na przedziale (0, |
| ). |
| | 5 | |
| | 2π | |
Okres funkcji sin5x jest równy |
| , czyli na przedziale (0, 2π) równanie miałoby aż 5 |
| | 5 | |
pierwiastków!
13 lut 13:06
Blitz: no ok, to czemu w odpowiedzi jest tylko jeden?
13 lut 13:18
PW: A jaka była dziedzina równania? Może napisz dokładnie treść zadania.
13 lut 13:21
Blitz: rozwiąż równanie i tyle.
13 lut 13:24
Blitz:
13 lut 13:28
Blitz: PW
13 lut 13:37
PW: Nie ma "równania i tyle". Równanie musi mieć dziedzinę. Jeżeli nie powiedziano nic na ten temat
w poleceniu, to zwyczajowo bierze się dziedzinę największą z możliwych, czyli w tym wypadku
cały R.
| | π | |
Pierwiastkiem równania sin5x=1 byłby więc x0= |
| oraz wszystkie różniące się od niego o |
| | 10 | |
całkowitą wielokrotność okresu:
13 lut 13:44
PW: Znowu pomyłka − coś jestem rozkojarzony − powinno być
| | π | | 2kπ | | 2π | |
xk = |
| + |
| (okres jest równy |
| ) |
| | 10 | | 5 | | 5 | |
Sprawdź jeszcze po swojemu, najlepiej na wykresie.
"Po szkolnemu" rozwiazują to tak:
| | π | | π | | 2kπ | |
sin5x=1 ⇔ 5x= |
| +2kπ ⇔x = |
| + |
| |
| | 2 | | 10 | | 5 | |
13 lut 13:54
Blitz: Dalej nie wiem kiedy trzeba pisać dwa rowzwiazania kiedy nie.
np
w równaniu sin
2x−3cosx−3=0 jest tylko jedno rozwiazanie
cosx=−1
x=π+2kπ
a np
w równaniu tgx=2sinx
sinx=0
x=0+kπ
| | π | | π | |
x= |
| + 2kπ lub x= − |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
W jednym podawane jest jedno rozwiazanie a w drugim 2, od czego to zaalezy? Czemu w pierwszym
są 2 cosinusy a w drugim jest 1 cosinus?
13 lut 14:01
PW: sin
2x−3cosx−3=0
1−cos
2x−2cosx−3=0
cos
2x+3cosx+2=0
cosx+1)(cosx+2)=0
cosx=−1 lub cosx=−2 (to drugie jest niemożliwe, więc
cosx=−1
Po narysowaniu wykresy widać, że tym razem na przedziale o długości jednego okresu, czyli na
<0, 2π) jedynym pierwiastkiem jest x
0=π, a więc wszystkie pierwiastki mają postać π+2kπ.
Rozwiązanie jest poprawne.
| | π | |
tgx=2sinx zakładamy, że x≠ |
| +kπ (bo taka jest dziedzina funkcji tangens). |
| | 2 | |
Oba równania masz rozwiązane poprawnie − rysuj wykresy! Zobaczysz, że sinus przyjmuje wartość 0
| | 1 | |
co π (dlatego x=kπ), a cosinus przyjmuje wartość |
| d w a r a z y na przedziale o |
| | 2 | |
długości jednego okresu (wzięto tu dla wygody przedział <−π, π> − łatwiej widać wtedy te dwa
symetryczne pierwiastki
13 lut 14:26
Blitz: Ok dzięki, troszkę mi się rozjaśniło zobacze jak będzie dalej szło
13 lut 14:40