hh
aneta: ekstrema lokalne funkcji dwóch zmiennych
x3+y2−6xy+24x+30
5 lut 13:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
znasz 'procedurę'
5 lut 13:53
5 lut 13:53
aneta: tamto zad jest zupelnie innne,
wiem ze trzeba zrobi pochodna zx, zy
5 lut 13:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
jakie 'zupełnie' inne

po prostu inna funkcja ... też mi duża zmiana
5 lut 14:00
aneta: dla mnie duza. mi potrzebne konkretne roziwaznie tego zadania
5 lut 14:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
to se rozwiąż studentko na podstawie analogicznego ... masz podaną 'procedurę' ... zakladamy że
pochodne liczyć umiesz ... więc do dzieła
jeżeli szukasz gotowca ... to zapłać komuś za niego
5 lut 14:04
aneta: szukam pomocy! bo chyba od tego jest te forum.

5 lut 14:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
i pomoc uzyskałaś −−− link do ANALOGICZNEGO zadania

na podstawie tej pomocy jesteś w stanie zrobić swoje zadanie
5 lut 14:07
aneta: no wlasnie jak widac nie. Jak ktos tego nie rozumie to nie zrobi.!
5 lut 14:08
aneta: zx=3x2−6y+24 /:3 => x2−2y+8
zy=2y−6x
uklad rownian z nich
2y=6x :2
y=3x
x2 − 6x+8
x1=4, x2=2
i co dalej?
5 lut 14:09
loitzl9006:
Teraz rozwiązujesz układ równań
napisz rozwiązanie tego układu − my sprawdzimy.
5 lut 14:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
czemu dzielisz przez 3

co dalej

patrz analogiczne zadanie
5 lut 14:10
loitzl9006: Wyznaczamy y:
x=2 → y=6
x=4 → y=12
Punkty podejrzane o ekstremum to (2;6) i (4;12).
Teraz drugie pochodne policz:
5 lut 14:11
aneta: Artur z miasta Neptuna = skoro nie chcesz pomoc to sie nie udzielaj!
5 lut 14:12
heuhuehue: Artur jest jak dobry nauczyciel woli zebys sama pomyslala niz czekala na gotowe
5 lut 14:14
aneta: układ
x
2−2y+8=0
y−3x=0−> y=3x
x
2−2*3x+8=0
x
2−6x+8=0
Δ=4 −> pierw 2
x1=4
x2=2
no i mam te punkty podejrzane o ekstremump1(4,12) p2(2,6)
i dalej wlansnie niewiem
5 lut 14:15
aneta: chcialabym to zrobic sama ale nie umiem i licze ze ktos mito wytłumaczy
5 lut 14:15
aneta: Teraz drugie pochodne policz: jak tonzrobic mozesz mi to wytlumaczyc
5 lut 14:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
druga pochodna to nic innego jak ... pochodna z juz wyliczonej pochodnej
5 lut 14:45
5 lut 14:49