ekstrema
Niunia85: wyznacz ekstrema funkcji
f(x,y)=x3+y3−6xy−39x+18y+20
14 lut 19:07
kolos: f(x,y) nie może być. y=f(x). chyba że masz na myśli f(y)=f(x), ale to bd trójwymiarowe.
a tak to nie funkcja. skąd to masz?
14 lut 19:28
Trivial:
14 lut 19:32
Niunia85: dostałam takie zadanie do rozwiązania, przepisałam dokładnie
14 lut 19:40
Trivial: Na pewno dobrze przepisane, bo wychodzi mi kosmos (wartości przybliżone).
14 lut 20:02
Niunia85: no napewno
14 lut 20:03
Niunia85: rzeczywiście jest błąd ma być
x3+y2−6xy−39x+18y+20
przepraszam
14 lut 20:57
Niunia85: pomoże mi ktoś?
14 lut 21:07
Niunia85: zrobiłam pochodne dla x i y potem układ równań i wyszło mi
x1=1 x2=5
y1=−6 y2=6
i nie wiem co dalej
14 lut 21:31
Niunia85: ?
14 lut 21:40
Bogdan:
Podaj warunek konieczny i wystarczający istnienia ekstremum funkcji dwóch zmiennych.
14 lut 21:44
Niunia85: no właśnie nie bardzo to rozumiem
14 lut 21:47
14 lut 21:52
Trivial:
f(x, y) = x
3 + y
2 − 6xy − 39x + 18y + 20 D
f = R
2
1. Szukamy kandydatów na ekstrema.
grad
→f(x, y) = 0
→ // grad − gradient.
f
x(x, y) = 3x
2 − 6y − 39
f
y(x, y) = 2y − 6x + 18
3x
2 − 6y − 39 = 0 /:3
2y − 6x + 18 = 0
x
2 − 2y − 13 = 0
y = 3x − 9
x
2 − 6x + 18 − 13 = 0
x
2 − 6x + 5 = 0
Δ = 36 − 20 = 16
√Δ = 4.
Zatem kandydaci na ekstremum to punkty: (1, −6) i (5, 6).
2. Badamy określoność drugiej różniczki.
Badamy minory główne.
A
1 = det(6) = 6 > 0 A
1 = det(30) = 30 > 0
| | | | | |
A2 = det | = 12−36 < 0 A2 = det | = 60−36 > 0 |
| | | |
Zatem f ma w punkcie (5, 6) minimum lokalne.
14 lut 21:57
Niunia85: ja wiem jak działają google, ale tego zadania nie rozumiem
14 lut 21:59
Niunia85: Trivial nie wiem jak Ci dziękować
14 lut 22:04
Trivial:
14 lut 22:05
aaa: 6xy−x3−y3
14 lip 08:56