ekstrema pytanie
Marek: Witam. Mam do obliczenia ekstrema z funkcji
3x
2y−6xy+y
3
i punkty do sprawdzenia:
P1(0,0)
P2(1,1)
P3(1,2)
I mam problem z tym, że jeśli licze ekstrem nie patrząc na te punkty to wychodzą mi w (1,1) i
(1,−1) i tak tez wychodzi w wolframie.
A jak sprawdzam podane punkty to wychodzi mi ekstremum w P2(1,1) i P3(1,2).
Z kolei podstawiając P3 do równania wychodzi mi −2 czyli tak jak w przypadku P2.
I teraz nie wiem co z tym punktem 3
8 wrz 21:10
Marek: up
8 wrz 22:16
ZKS:
Napisz jak to liczysz bo może czegoś nie uwzględniasz.
8 wrz 22:33
Marek: licze wyznacznik i wychodzi mi
6y 6x−6
6x−6 6y
no i podstawiam p3 i wychodzi wyznacznik 144 czyli jest ekstremum.
8 wrz 22:39
Trivial:
f(x,y) = 3x
2y − 6xy + y
3
| | ∂f | | ∂f | |
∇f = ( |
| , |
| ) = (6xy−6y, 3x2−6x+3y2) = (0,0) |
| | ∂x | | ∂y | |
Układ równań upraszcza się do:
| | ⎧ | y(x−1) = 0 | |
| | ⎩ | (x−1)2+y2 = 1 |
|
Rozpatrujemy przypadki:
1. y = 0, wtedy drugie równanie przyjmuje postać (x−1)
2 = 1 Zatem x = 0 lub x = 2.
P
0 = (0,0); P
1 = (2,0)
2. x = 1, wtedy drugie równanie to y
2 = 1 → y = ±1
P
2 = (1,1), P
3 = (1,−1)
Liczymy Hesjan.
| | ∂2f | | ∂2f | |
|
| = 6y; |
| = 6y |
| | ∂x2 | | ∂y2 | |
| | ∂2f | | ∂2f | |
|
| = 6x − 6 = |
| |
| | ∂x∂y | | ∂y∂x | |
Badamy określoność.
A
1 = y A
2 = y
2 − (x−1)
2
dla P
0 = (0,0): A
1 = 0 oraz A
2 = 0−(−1)
2 = −1 < 0 → nie ma ekstremum.
dla P
1 = (2,0): A
1 = 0 oraz A
2 = 0−(2−1)
2= −1 < 0 → nie ma ekstremum.
dla P
2 = (1,1): A
1 = 1 > 0 oraz A
2 = 1 > 0 → minimum.
dla P
3 = (1,−1): A
1 = −1 < 0 oraz A
2 = 1 > 0 → maksimum.
8 wrz 22:41
Marek: no tak, to rozumiem ale pytałem się co z punktem 3 czyli (1,2)
Podstawiając go do wyznacznika wychodzi >0
8 wrz 22:52
Trivial: Przecież ten punkt nie spełnia układu równań.
8 wrz 22:56
Marek: Ok rozumiem, myślałem, że jak mam podane punkty to po prostu omijam badanie punktów
stacjonarnych.
8 wrz 22:59
Trivial: Można tak pomyśleć. Ale jak prowadzący jest wredny to da takie pułapki.
8 wrz 23:01
Marek: Ok, dzieki wielkie za pomoc!
8 wrz 23:06