Ekstrema lokalne funkcji dwóch zmiennych
Piotr student: Proszę o pomoc, Zbadać ekstrema funkcji z=f(x, y):
f(x,y)=2x2+3xy+y2−2x−y+1
2 lip 13:24
Piotr student: f'x=4x+3y−2
f'y=3y+2y−1
2 lip 13:36
Trivial:
1. Liczysz gradient. Przyrównujesz go do wektora zerowego.
Uzyskane punkty są 'kandydatami' na ekstrema lokalne.
2. Budujesz macierz Hessego funkcji i badasz jej określoność dla otrzymanych punktów.
A
1 = det(f'
xx)
Jeżeli A
1 > 0 i A
2 > 0 to mamy minimum.
Jeżeli A
1 < 0 i A
2 > 0 to mamy maksimum.
Jeżeli A
2 < 0 to nie ma ekstremum.
Inne przypadki − nie można określić.
Powodzenia.
2 lip 14:09
Piotr student: f'x=0
f'y=0
2 lip 14:11
2 lip 18:31
Piotr student: | ⎧ | 4x+3y=2/*(−3) | |
| ⎩ | 3x+2y=1/*4 |
|
2 lip 18:38
2 lip 18:45
Piotr student: dodaję stronami
2 lip 18:45
Piotr student: −y=−2/:(−1)
y=2
4x+3*2−2=0
4x+6−2=0
4x+4=0
4x=−4/:4
x=−1
P(−1,2)
2 lip 18:47
Piotr student: f''xx=4
f''yy=2
f''xy=3
f''yx=3
2 lip 19:33
Piotr student: W(x,y)=f''xx(x,y)*f''yy(x,y)−f''xy(x,y)*f''yx(x,y)
2 lip 19:44
Piotr student: W(x,y)=4*2−3*3=8−9= −1<0 funkcja nie ma w punkcie P ekstremum
2 lip 19:47
Piotr student: proszę o sprawdzenie zadania
2 lip 19:55
Piotr student: bede wdzięczny wam bardzo
2 lip 19:59
Piotr student: proszę o przeglądnięcie zadania z ekstremum
3 lip 12:57
Piotr student: a nie wiem jak się liczy gradient nie liczyłem tego wogóle tym sposobem, bede wdzieczny kto mi
pomoże jak to się liczy
3 lip 13:07
Piotr student:

nie wiem jak się liczy gradient
3 lip 13:22
Magda: jesli chodzi o gradient, nie uzywalismy takiego okreslenia, po prostu wyznaczasz z jednego (x
bądź y) i podstawiasz do drugiego
3 lip 13:30
oax: Ludzie, jaki Ty spam robisz to się w głowie nie mieści. Napisz jeden i spójny post, a nie taki
burdel robisz. Jak ktoś będzie wiedział to Ci odpowie. To, że jesteś taki nachalny na pewno Ci
nie pomaga, uwierz mi.
3 lip 13:30
Magda: * wyznaczasz z pierwszej pochodnej po x bądź po y ; )
3 lip 13:30
Piotr student: A mam dobrze policzone swoim sposobem zadanie?
3 lip 13:40
Trivial:
f(x,y) = 2x
2 + 3xy + y
2 − 2x − y + 1
1. Liczymy gradient.
∇f = (f'
x, f'
y) = (4x + 3y − 2, 3x + 2y − 1)
Przyrównujemy gradient do wektora zerowego (
∇f =
0).
| | ⎧ | 4x + 3y − 2 = 0 | |
| | ⎩ | 3x + 2y − 1 = 0 |
|
Wyliczamy punkt, który może być ekstremum.
P = (−1, 2).
| | | | | |
2. Hf = | = | dla dowolnego punktu! |
| | | |
A
1 = 4 > 0
Nie ma ekstremum.
3 lip 13:44
Piotr student: f'x=4x+3y−2
f'y=3y+2y−1
3 lip 14:04
Piotr student:
3 lip 14:06
Piotr student: Mam pytanie jak napisać ten znaczek przedf?
3 lip 14:40
marcin: −3*x3+12*y3+15*x2−12*y2−15*x*y+24*x+27*y+30
10 mar 22:36