zadanie
Paweł : 1. Oblicz odległość punktu P=(2,−4) od prostej 2x+y−2=0
2. Sprowadź do postaci kanonicznej wzór funkcji: f(x) =2x2−x−1
3. Rozwiąż równania i nierówności:
a. x2 − 5x − 24 = 0
b. 2x > 3 − 8x2
5 lut 00:51
5 lut 08:27
5 lut 08:27
5 lut 08:29
Dominik: musisz podstawiac do wzorow. sprobuj cokolwiek i zapisz swoje obliczenia...
5 lut 13:51
Mila: 1)
P=(2,−4) od prostej 2x+y−2=0 A=2,B=1,C=−2
Wzór:
| | |2*2+1*(−4)−2| | |
d= |
| = |
| | √22+12 | |
5 lut 15:51
Paweł : aha no jeden to przecież y

nie umiałem tego w pierwiastek zamienić xd
a drugie i trzecie ktoś pomoże?
5 lut 16:04
Mila: 2) oblicz współrzędne wierzchołka paraboli y=2x
2−x−1
a=2; b=−1; c=−1
postać kanoniczna
f(x)=a(x−p)
2+q
sprawdzę,
5 lut 17:33
Paweł : Ok. Jeszcze trzecie plis
5 lut 21:49
Mila:
3) Rozwiąż równania i nierówności:
a. x
2 − 5x − 24 = 0
Δ=b
2−4ac
Δ=5
2−4*1*(−24)=25+96=121
√Δ=
√121=11
| | 5−11 | | 5+11 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x
1=−3 lub x
2=8
==============
b. 2x > 3 − 8x
2
8x
2+2x−3>0
Δ=....
x
1=....lub x
2=...
oblicz jak Ci policzyłam w punkcie a)
8x
2+2x−3>0⇔
===================
5 lut 22:17
Paweł : Proszę rozwiąż mi to całościowo, bo siedzę na tym pół godziny i nic, nie jestem z maty taki
dobry, a na jutro muszę oddać
| | 5−11 | | 5+11 | |
x1= |
| lub =x2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
x1=−3 lub x2=8
To jest do jednego rozumiem?
6 lut 19:07
Mila: KOnkretnie napisz, którego nie rozumiesz? Co jeszcze raz zrobić?
Znasz wzory na pierwiastki równania kwadratowego?
6 lut 19:12
Paweł : Dopisz mi proszę te zadanie b tylko

Rozumiem że się tego tak nie nauczę
6 lut 20:16
Mila: Dopiszę, po kolacji
to?
2x > 3 − 8x2
6 lut 20:33
Mila:

b) 2x > 3 − 8x
2⇔
8x
2+2x−3>0
Δ=2
2−4*8*(−3)=4+96=100
√100=10
| | −2−10 | | −12 | | −3 | | −2+10 | | 8 | | 1 | |
x1= |
| = |
| = |
| lub x2= |
| = |
| = |
| |
| | 2*8 | | 16 | | 4 | | 2*8 | | 16 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
8x2+2x−3=8(x− |
| )*(x+ |
| ) |
| | 2 | | 4 | |
parabola skierowana do góry
6 lut 21:13