bartek
cris: Wyznacz ekstrema lokalne funkcji:
f(x,y)=2x3+xy2+5x2+y2
Proszę o pomoc, bo nie wiem jak się za to zabrac
3 lut 19:55
rupert: na początku liczysz pochodne: po x oraz po y
3 lut 20:04
cris: jak to zrobic
3 lut 20:35
heuhuehue: po pierwsze policz pochodne po x i y
nastepnie przyrownaj je do zera i rozwiaz uklad rownan
3 lut 20:38
3 lut 20:40
heuhuehue: oo widzisz Trivial chyba rozwial wszelkie twoje watpliwosci co do zadania
3 lut 20:43
cris: jeszcze cos takiego
a3+a2−a−1=0
3 lut 21:58
cris: up
3 lut 22:16
ICSP: a3 + a2 − a − 1 = (a+1)2(a−1) = 0 ⇒ a = ± 1
3 lut 22:23