proszę o pomoc
bor: Proszę o pomoc w sprawdzeniu czy tożsamość jest prawdziwa mianowicie:
25 sty 20:28
Eta:
| | x | | x | | x | |
cosx= cos2 |
| −sin2 |
| = 1−2sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | x | | x | |
to: 1−cosx= 2sin2 |
| i sinx= 2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
L= ......... dokończ
25 sty 20:47
bor: ale Eta skąd się to wzięło z tego cosx to jest jakieś twierdzenie ?
25 sty 20:53
Dominik: poszukaj w zeszycie wzoru cos2x = cos2x − sin2x. niedawno to tutaj nawet wyprowadzalem z
cos(x + y).
25 sty 20:56
Eta:
ze wzoru:
| | α | | α | |
cos2α= cos2α− sin2α to cosα= cos2 |
| −sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | α | | α | |
i podobnie sin2α= 2sinα*cosα to sinα= 2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
25 sty 20:57
25 sty 20:58
bor: aha ale to można robić z każdym kątem np czy można tak napisać :
| | 5x | | 5x | |
cos5x=cos2 |
| −sin2 |
| czy na jakiej to zasadzie działa? |
| | 2 | | 2 | |
25 sty 20:59
Eta:
dokładnie tak
25 sty 21:00
25 sty 21:01
Eta:
To są tzw. wzory połówkowe
25 sty 21:01
bor: ale przed tym nie potrzeba żadnych współczynników ?
25 sty 21:02
Eta:
@
Dominik ..... nie tak dawno mnie obraziłeś

i....... nie przeprosiłeś
25 sty 21:04
Dominik: obrazilem? zatem przepraszam, choc sytuacji sobie nie przypominam!

nic umyslnego.
25 sty 21:07
bor: ok już rozumiem wielkie dzięki
25 sty 21:10
bor: a sory że jeszcze zapytam ale czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak to zrobić bo juz strone
wypisałem i nie moge tego zrobić :
| | x−y | |
(cosx − cosy)2 + (sinx −siny)2=4sin2( |
| ) |
| | 2 | |
25 sty 21:32
26 sty 09:39