Proszę o pomoc
bor: proszę o rozwiązanie gdyż już tyle razy próbowałem że poprostu już nie mam do tego sił:
| | x−y | |
(cosx − cosy)2 + (sinx −siny)2=4sin2( |
| ) |
| | 2 | |
25 sty 22:29
Cusack: Z lewej strony wyszedłbym z wzorów na różnice cosinusów i różnice sinusów jako że z prawej w
Ale ręki nie dam sobie uciąć

Niech ktoś mądrzejszy potwierdzi / zaprzeczy
25 sty 22:41
PW: Albo po prostu podniesc po lewej stronie do kwadratow, skorzystac z jedynki trygonometrycznej,
a reszte zalatwi znajomy wzor
coxcosy+sinxsiny = cos(x−y)
i wzor na cosinus podwojonego kata − ten "podwojony" to (x−y).
25 sty 22:56
Cusack: Próbowałem zrobić ten przykład, ale gdzieś jest błąd.
Byłbym wdzięczny za wskazanie
| | x+y | | x−y | | x+y | | x−y | |
L = (−2sin |
| sin |
| )2 + (2sin |
| cos |
| )2 = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x+y | | x−y | | x+y | | x−y | |
= 4sin2 |
| sin2 |
| + 4sin2 |
| cos2 |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x+y | | x−y | | x−y | | x+y | |
= 4sin2 |
| (sin2 |
| + cos2 |
| ) = 4sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
26 sty 21:42
Kaja: | | x−y | | x+y | |
błąd masz we wzorze na różnicę sinusów. powinno być 2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
26 sty 21:45
Cusack: aaa, rzeczywiście.
Dzięki
26 sty 21:52
Cusack:
Próbowałem jeszcze drugim sposobem, tzn. zaczynając od rozwinięcia wzorów skróconego mnożenia.
Dostaję:
2−2cos(x−y)
No i tutaj się zatrzymuję.
Można jeszcze tę dwójkę wyłączyć, ale żeby dostać z tego prawą stronę to nie mam pomysłu.
26 sty 22:40
Bogdan:
Może ta informacja pomoże:
| | α | | α | |
cos2α = 1 − 2sin2α ⇒ cosα = 1 − 2sin2 |
| ⇒ 2sin2 |
| = 1 − cosα |
| | 2 | | 2 | |
| | x − y | | x − y | |
Stąd 2sin2( |
| ) = 1 − cos(x − y) ⇒ 4sin2( |
| ) = 2(1 − cos(x − y)) |
| | 2 | | 2 | |
26 sty 23:09
pigor: ... , no i dobrze, bo . ...

wtedy
L=2−2cos(x−y)= 2[1−cos(x−y)]=
= 2[sin
2x−y2+cos
2x−y2 − (cos
2x−y2−sin
2x−y2)]=
= 2(sin
2x−y2+cos
2x−y2−cos
2x−y2+sin
2x−y2)= 2* 2sin
2x−y2=
P.
26 sty 23:17
Bogdan:
bor nie sformułował polecenia, prosił jedynie o rozwiązanie, a chodziło tu o wykazanie, że
podana równość jest tożsamością
26 sty 23:28
Bogdan:
Lewą stronę można tak rozpisać (tak sugerował PW):
(cosx − cosy)2+(sinx − siny)2 = 2 − 2cosx cosy − 2sinx siny = 2 − 2(cosx cosy + sinx siny) =
= 2 − 2cos(x − y)
26 sty 23:31
Cusack:
Dzięki

Mam pytanie jeszcze odnośnie rozw. pigora:
| | x−y | | x−y | |
Jak to się stało, że cos(x−y) zapisałeś jako (cos2 |
| −sin2 |
| ) ? |
| | 2 | | 2 | |
27 sty 00:10
pigor: ze wzoru cos2α= cos
2α−sin
2α w tablicach , bo
| | x−y | |
cos(x−y)= cos 2* |
| = ... jak u ciebie (u mnie) wyżej . ...  |
| | 2 | |
27 sty 00:17
Cusack: Dzięki, niezła rozkmina
27 sty 13:18