suma ciagu
Dominik: Dla pewnej liczby naturalnej k suma 4k początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (a
n) jest
dziesięć razy większa niż suma 2k początkowych wyrazów tego ciągu. Ile razy suma 2k
początkowych wyrazów ciągu (a
n) jest większa od sumy k początkowych wyrazów tego ciągu?
S
4k = 10S
2k
| | 1 − q4k | | 1 − q2k | |
a1 * |
| = 10a1 * |
| |
| | 1 − q | | 1 − q | |
1 − q
4k = 10 − 10q
2k
q
2k = t (czy nalezy wprowadzic zalozenie t > 0? − nie wydaje mi sie, bo q moze byc ujemne,
niemniej jednak kto pyta nie bladzi; w zasadzie w szkole nie spotkalem sie ani razu z
przykladem funkcji wykladniczej o ujemnej podstawie)
1 − t
2 = 10 − 10t
t
2 − 10t + 9 = 0
q
2k = 9 v q
2k = 1 − sprzeczne
i problem pojawia sie tutaj. wynika z tego ze q
k wynosi −3 lub 3. doprowadzajac obliczenia do
konca otrzymuje odpowiednio 4 razy (dla 3) i −2 (dla 3). w odpowiedziach jest tylko jedna
odpowiedz − cztery razy.
skad to wynika? jedyny moj pomysl jest taki, ze cos nie moze byc −2 razy wieksze (bo na
chlopski rozum jest wtedy mniejsze...)
na boku jeszcze jedno pytanie: odrzucilem odp q
2k = 1, poniewaz we wzorze na sume ciagu
podane jest zalozenie q ≠ 1. musze zatem osobno rozpatrzyc przypadek q = 1, tak?
25 sty 20:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
co z tego, że q może być <0
skoro q
2 ≥0 a tym bardziej q
2k ≥ 0
dlaczego q
2k = 1 jest sprzeczne
25 sty 20:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak najbardziej ... q=1 musisz rozpatrzeć osobno
co oznaczać będzie ... że S
2k jest −2 razy większa od S
k
25 sty 20:15
Dominik: ok, czyli t > 0 − to jest jasne.
a odrzucenie q2k = 1 jest oczywiste − spojrz na wzor na sume ciagu geometrycznego. w
mianowniku nie moze byc zero. chyba, ze juz bzdury plece, przeziebiony jestem.
25 sty 20:16
Dominik: S
2k −2 razy wieksze od S
k ⇒ 2 razy mniejsze. jak najbardziej to rozumiem. tylko z tego
powodu mam odrzucic ta odp? czy wczesniej zabraklo u mnie jakiegos zalozenia?
25 sty 20:17
Dominik: w sumie jak sie teraz zastanawiam to q
2k = 1 nie jest sprzeczne. sprzeczne jest dopiero q
k
= 1 (bo wtedy q = 1), natomiast q
k = −1 jest ok. dochodzi zatem opcja, ze S
2k jest 0 razy
wieksza od S
k. chyba najrozsadniej byloby wprowadzic zalozenie na poczatku zadania ze
25 sty 20:34
25 sty 21:19