matematykaszkolna.pl
suma ciagu Dominik: Dla pewnej liczby naturalnej k suma 4k początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (an) jest dziesięć razy większa niż suma 2k początkowych wyrazów tego ciągu. Ile razy suma 2k początkowych wyrazów ciągu (an) jest większa od sumy k początkowych wyrazów tego ciągu? S4k = 10S2k
 1 − q4k 1 − q2k 
a1 *

= 10a1 *

1 − q 1 − q 
1 − q4k = 10 − 10q2k q2k = t (czy nalezy wprowadzic zalozenie t > 0? − nie wydaje mi sie, bo q moze byc ujemne, niemniej jednak kto pyta nie bladzi; w zasadzie w szkole nie spotkalem sie ani razu z przykladem funkcji wykladniczej o ujemnej podstawie) 1 − t2 = 10 − 10t t2 − 10t + 9 = 0 q2k = 9 v q2k = 1 − sprzeczne i problem pojawia sie tutaj. wynika z tego ze qk wynosi −3 lub 3. doprowadzajac obliczenia do konca otrzymuje odpowiednio 4 razy (dla 3) i −2 (dla 3). w odpowiedziach jest tylko jedna odpowiedz − cztery razy. skad to wynika? jedyny moj pomysl jest taki, ze cos nie moze byc −2 razy wieksze (bo na chlopski rozum jest wtedy mniejsze...) na boku jeszcze jedno pytanie: odrzucilem odp q2k = 1, poniewaz we wzorze na sume ciagu podane jest zalozenie q ≠ 1. musze zatem osobno rozpatrzyc przypadek q = 1, tak?
25 sty 20:05
Artur_z_miasta_Neptuna: co z tego, że q może być <0 skoro q2 ≥0 a tym bardziej q2k ≥ 0 dlaczego q2k = 1 jest sprzeczne
25 sty 20:11
Artur_z_miasta_Neptuna: jak najbardziej ... q=1 musisz rozpatrzeć osobno co oznaczać będzie ... że S2k jest −2 razy większa od Sk
25 sty 20:15
Dominik: ok, czyli t > 0 − to jest jasne. a odrzucenie q2k = 1 jest oczywiste − spojrz na wzor na sume ciagu geometrycznego. w mianowniku nie moze byc zero. chyba, ze juz bzdury plece, przeziebiony jestem.
25 sty 20:16
Dominik: S2k −2 razy wieksze od Sk ⇒ 2 razy mniejsze. jak najbardziej to rozumiem. tylko z tego powodu mam odrzucic ta odp? czy wczesniej zabraklo u mnie jakiegos zalozenia? emotka
25 sty 20:17
Dominik: w sumie jak sie teraz zastanawiam to q2k = 1 nie jest sprzeczne. sprzeczne jest dopiero qk = 1 (bo wtedy q = 1), natomiast qk = −1 jest ok. dochodzi zatem opcja, ze S2k jest 0 razy wieksza od Sk. chyba najrozsadniej byloby wprowadzic zalozenie na poczatku zadania ze
 S2k 

> 0, prawda?
 Sk 
25 sty 20:34
25 sty 21:19