14 sty 21:52
Dominik: | | π | |
moze dlatego ze cos− |
| = ... |
| | 2 | |
14 sty 21:54
pomocy matma: nie rozumiem możesz jaśniej ?
14 sty 21:56
Dominik: | | π | |
jaka wartosc przyjmuje kosinus kata − |
| ? |
| | 2 | |
14 sty 21:57
pomocy matma: | | π | |
chodzi o ćwiartki ? Dla |
| cosinus przyjmuje wartości ujemne |
| | 2 | |
14 sty 22:02
Dominik: | | π | |
dla |
| kosinus nie przyjmuje ani dodatniej, ani ujemnej wartosci. pytalem sie o MINUS |
| | 2 | |
14 sty 22:04
14 sty 22:06
Dominik: CZYM JEST FUNKCJA? nie szukaj definicji tylko podaj mi swoja.
14 sty 22:08
pomocy matma: Od niedawna przerabiam trygonometrie .Możesz mi odpowiedzieć w końcu na pytanie z 21:52 ?
14 sty 22:10
Dominik: nie odpowiem. wiesz czym jest funkcja czy nie?
14 sty 22:10
pomocy matma: funkcja moim zdaniem to zbiór argumentów na osi x i wartości na osi y
14 sty 22:13
Dominik: no i wiadomo skad problem − nie wiesz czym jest funkcja. w jaki sposob zdales gimnazjum?
https://matematykaszkolna.pl/strona/21.html
jak sie podszkolisz to odpowiedz mi na pytanie z 21:57. w ten sposob odpowiesz sobie na
pytanie z 21:52.
14 sty 22:16
pomocy matma: i co dalej , pomożesz ?
14 sty 22:16
pomocy matma: | | π | |
ja dalej nie wiem o co mnie pytasz nie potrafie sobie wyobrazic wartosci dla |
| nie mozesz |
| | 2 | |
mi podac przyklad jakiś ?
14 sty 22:18
14 sty 22:20
pomocy matma: | | π | |
nie wiem czy dobrze, w takim razie |
| przyjmuje wartość zero ? |
| | 2 | |
14 sty 22:23
Dominik: dobrze. wrocmy teraz do nierownosci ktora rozwiazujemy.
widzisz cos nie tak?
14 sty 22:24
anmario: Bardzo poważnie obawiam się, że nie tylko Ty, Pomocy matma, ale i Dominik nie rozumie
rozwiązania tego przykładu. Być może się mylę, ale nieważne
| | √2 | |
Masz narysowany wykres funkcji y = cosx oraz prostą y = − |
| Dla każdego x, gdzie |
| | 2 | |
| | √2 | |
wartości funkcji y = cosx są mniejsze lub równe − |
| nierówność jest spełniona. Te |
| | 2 | |
miejsca poprowadzone są na wykresie funkcji y = cosx zielonym kolorem. Oczywiście takich
miejsc jest nieskończenie wiele, w tym sensie, że nieskończona jest liczba przedziałów, w
których tak jest. Ze względu na okresowość funkcji cosinus te przedziały są od siebie
równoodległe. Wystarczy więc znaleźć granice jednego, który spełnia tą nierówność by wyznaczyć
| | 3 | | 5 | |
całą resztę. A więc spełnia tą nierówność przedział od |
| π do |
| π (gdzie to |
| | 4 | | 4 | |
| | π | |
− |
| , nie ma go po prostu w tym zielonym przedziale) Całość rozwiązania to ten przedział i |
| | 2 | |
miejsca odległe od od niego o okres funkcji cosinus, czyli o 2kπ
14 sty 22:25
pomocy matma: | | √2 | |
nie wiem może że nie może być jednocześnie mniejsze i równe od minus |
| ? |
| | 2 | |
14 sty 22:26
Dominik: | | √2 | |
nie mogl sam pomyslec? chcialem go doprowadzic do tego ze 0 nie jest mniejsze/rowne − |
| |
| | 2 | |
− chociazby dlatego nie uwzgledniamy tego w rozwiazaniu. u pana pomocy matma sa problemy z
mysleniem, wiec trzeba go do tego zmuszac.
14 sty 22:28
Dominik: | | √2 | |
tak, pomocy matma, zgadza sie. 0 jest WIEKSZE od − |
| |
| | 2 | |
14 sty 22:29
pomocy matma: przyjmuje Twoją krytykę Dominik . A znasz mnie aby tak uważać ?
14 sty 22:34
Dominik: nie musze ciebie znac, bo widze co piszesz. matematyka bezposrednio reprezentuje to, jak
myslisz. ode mnie wymagano wiecej, by zdac gimnazjum. dlatego tez czuje sie oszukany.
14 sty 22:36
anmario: no ja przepraszam jakby co

, co złego to nie ja (mam nadzieję...)
14 sty 22:36
pomocy matma: | | π | | π | |
|
| bo dla − |
| wartość jest |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
równa zeru a zero jest mniejsze od |
| . O to chodzi ? |
| | 2 | |
14 sty 22:41
Dominik: dokladnie tak. ale nierownosci rozwiazuje sie troszke inaczej niz metoda podstawiania, bo to
trwaloby wieki. na tej stronie wyraznie jest napisane jak rozwiazac ten przyklad, przemysl
dokladnie to co jest tam napisane. rozwiazaniem nierownosci jest PRZEDZIAL, pamietaj.
14 sty 22:45
pomocy matma: Dzięki za pomoc
14 sty 22:58