Funkcja kwadratowa
ahu8: Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie naturalnej n>1 sumę wszystkich liczb całkowitych
spełniających nierówność
x2−3nx+2n2<0 o niewiadomej x. Podaj wzór funkcji f.
Czy mógłby mnie ktoś oświecić? Próbuję rozwiązać tą nierówność, ale wciąż mam niewiadome i nie
wiem co dalej. Obliczyłam n1 i n2 z delty, ale nic mi to nie daje.
13 sty 13:58
b.: wystarczy zsumować liczby całkowite między n1 a n2, jakie wyszły Ci n1 i n2?
13 sty 14:23
ahu8: Δ=9x2−8x2=x2 , √Δ=x
n1= x/2
n2= 5x/4
zaznaczyłam przedział n∊ (x/2 ; 5x/4)
13 sty 14:28
ahu8: Nie znam liczb całkowitych skoro mam niewiadome
13 sty 14:29
b.: niewiadomą jest tu x, a nie n
13 sty 14:30
b.: znajdź wszystkie (całkowite) ,,x'' spełniające tę nierówność dla ustalonego n>1 (naturalnego)
13 sty 14:31
ahu8: to w takim razie x1=n x2= 2n
a przedział to x∊(n;2n) a z tego nadal mi nic nie wynika
13 sty 14:38
b.: jakie są liczby całkowite w tym przedziale?
13 sty 14:38
ahu8: n i 2n, ale przedział jest otwarty, więc nie ma żadnej
13 sty 14:42
b.: nie, n i 2n są na końcach, a chodzi o liczby w tym przedziale
np.
dla n=2 mamy przedział (2;4), więc jest w nim tylko jedna liczba całkowita: 3
dla n=3 −−−−−−−−−−−− (3;6), −− 2 liczby całkowite: 4,5
dla n=4 −−−−−−−−−−−− (4;8), −− 3 liczby całkowite: 5,6,7
...
ogólnie są tam liczby całkowite od n+1 do 2n−1 włącznie
ile ich jest?
13 sty 14:49
ahu8: no tak, to rozumiem.
jest n−2 takich liczb całkowitych, tak?
13 sty 14:56
b.: nie, n−1, zobacz na wypisane przykłady:
dla n=2 jedna liczba
dla n=3 dwie liczby
itd.
no to teraz oblicz ich sumę (wsk. ciąg arytmetyczny
264)
13 sty 15:12
ahu8: a1=2
an=2+(n−1)*1=2+n−1=n+1
S n−1 = (2+n+1)*(n−1)2
S n−1=n2+2n−32
13 sty 15:42
b.: a1=2 tylko gdy n=2, ogólnie a1=n+1
13 sty 15:54
ahu8: w takim razie an=2n−1
S n−1 =
3n2−2n−12
tragiczne jest to zadanie
13 sty 16:03
b.: w zasadzie nie an, tylko a
n−1, bo wyrazów jest n−1,
w każdym razie suma wynosi
(czyli inaczej niż Ci wyszło)
no i to jest właśnie szukane f(n)
13 sty 16:43
ahu8: Jejku, mózg mi paruje od tych zadań. Muszę sobie to teraz przeanalizować. Serdecznie dziekuję
za pomoc, chęci i cierpliwosc
13 sty 16:50
b.: proszę, miło się pomagało
13 sty 17:03
13 sty 17:04
13 sty 17:05