wyznacz współczynnik b i c f.kwadratowej
Ania: Wyznacz wspólczynnik b i c funkcji kwadratowej f(x) = 2x2 bx +c, jesli :
a) funkcja ma tylko jedno miejsce zerowe x zero= 2
b) Funkcja f osiąga wartośc najmniejsza równą 3, a jej wykres jest symetryczny względem prostej
x=1
c) funkcja f przyjmuje wartość niedodatnie tylko dla x ∊ <1;4>
d) zbiorem funkcji f jest przedział <−1;∞), a jej wykres przecina oś OY w punkcie (0,1)
13 sty 16:00
Dominik: zakladam ze tam jest f(x) = 2x
2 + bx + c
dokoncz uklad rownan
b) x
w = 1, y
w = 3 ⇒...
c) zbiorem
wartosci funkcji jest przedzial <−1,
∞>?
y
w = −1, c = 1 ⇒...
13 sty 17:05