Funkcja kwadratowa. Wykres funkcji kwadratowej ..
Ania: a)Wykres funkcji lwadratowej f(x) = ax2 +bx + 1 jest symetryczny względem prostej x=2, a
wartosc najmniejsza funkcji f jest równa − 3. Napisz równanie tej funkcji w postaci ogólnej.
b) Dana jest f.kwadratowa f(x ) = a ( x+1 ) ( x−3 ), której najwieksza wartosc jest równa 8.
Wyznacz wspólczynnika ,,a'' oraz przedstaw wzór funkcji f w postaci kanonicznej.
13 sty 15:41
Ania: Funkcja kwadratowa f(x) = ax2+ bx − 4 jest malejąca w przedziale (−∞, −1> i rosnąca w
przedziale <1,−∞>. Wierzchołek paraboli bedacej wykresem tej funkcji należy do prostej y=3x
−1,5. Zapisz wzór funkcji f w postaci kanonicznej . Wyznacz miejsca zerowe tej funkcji.
bardzo pilne;\
13 sty 15:54