rozwiaż równanie
student: rozwiąż równanie, nie mam pojęcia jak to zrobić
sin2x−4sinx+3=0
10 sty 13:55
licealista:
student? to chyba jakieś kpiny
10 sty 14:08
dddj : Pomocniczą niewiadoma t=sinx i z kwadratowej
10 sty 14:09
student: x1=1 x2=3 i to jest wynik?
10 sty 14:13
dddj : Nie . Teraz podstaw pod t=sinx.
10 sty 14:17
Dominik: zalozenie sinx∊<−1, 1>, czyli wychodzi tylko jedno rozwiazanie: sinx = 1
10 sty 14:20
student: sinx=1 sinx=3 ?
10 sty 14:21
Dominik: znajdz mi kat dla ktorego sinus wynosi 3
10 sty 14:23
student: | | π | | π | |
dla sinx=1 |
| +2kπ to dla sinx=3 |
| +2kπ ? |
| | 2 | | 6 | |
10 sty 14:35
10 sty 14:36
student: | 3 | |
| π tylko takie coś znalazłem |
| 2 | |
10 sty 14:47
Dominik: przypadek niereformowalny − dostosowuje rzeczywistosc pod swoje wymagania. napisalem przeciez
wyzej, ze sinx∊<−1, 1>, czyli 3 odpada. a on dalej swoje!
10 sty 14:50
student: | | π | | 5 | |
wynik dla tego równania jest taki: x= |
| +2kπ i x= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
10 sty 14:52
10 sty 14:53
krystek: Panie Studencie , to jest zadanie z LO
10 sty 14:56
10 sty 14:56
student: ja chodziłem do technikum i nie miałem czegoś takiego
10 sty 14:57
Dominik: | | π | |
prawidlowo − sin |
| = 1  co ile ta wartosc sie powtarza? |
| | 2 | |
10 sty 14:57
Dominik: i na pewno miales, bo jest to w podstawie programowej, tylko ze pewnie zajmowales sie na lekcji
czyms innym.
10 sty 14:59
student: na prawdę nie miałem, a na lekcjach słuchałem
10 sty 15:00
10 sty 15:01
Dominik: dziwna szkola! no nic, odpowiedz na pytanie z posta 14:57.
10 sty 15:01
student: nie wiem czy dobrze myślę, jeżeli o to chodzi to wartość powtarza się co 6
10 sty 15:01
10 sty 15:01
Dominik: wiesz co, pocwicz te zadania, ktore wskazal krystek. potem bez problemu dokonczysz swoje
zadanie. brak ci podstaw.
10 sty 15:03
student: ok
10 sty 15:03