potrzebuje wzorów
Irena: potrzebuje pomocy

zadanie brzmi :
Dany jest trójkąt równoboczny o boku 6cm. Oblicz pole tego trójkąta oraz długość promienia
okręgu wpisanego a także długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.
z góry dziękuje
8 sty 21:50
amen: w trojkacie rownobocznym:
pole: a2*sqrt(3)/4
promien okr. opisanego: sqrt(3)*a/3
promien okr. wpisanego: sqrt(3)*a/6
podstaw za a 6 i oblicz
8 sty 21:58
8 sty 21:58
8 sty 21:59
8 sty 22:00
Irena: wychodzi mi że pole wynosi P=9{3} a R=2{3} nie wiem tylko czy dobrze bo i w wpisanym i w
opisanym wychodzi mi tyle samo

dobrze


Jak nie to gdzie jest błąd
8 sty 22:03
Beti: | | 1 | | 1 | |
P i R dobrze, ale r = |
| h = |
| *3√3 = √3 |
| | 3 | | 3 | |
8 sty 22:09
Irena: liczyła ze wzorów :
P=a2√3/2
R=2/3h
R=a√3/3
8 sty 22:11
Irena: oki dzięki teraz policzyłam z twojego wzoru i też mi wyszło √3
8 sty 22:12
Irena: Mam pytanie do jeszcze jednego zadania
8 sty 22:18
Irena:

wyznacz długość boków i miary kątów
kąt który zaznaczyłam ma 60 stopni
po lewej jest X druga przyprostokątna wynosi 4 a przeciwprostokątna to y
8 sty 22:29
Irena: mnie wyszło że y=8/
√3 a x =4/
√3
dobrze



kąty mają 90, 60 i 30 stopni ale to raczej logiczne
8 sty 22:31