dziedzina
Matiii: | | 2x−10 | |
Dziedzina funkcji jest: f(x)= |
| jest zbiór: |
| | x3−x2−9x+9 | |
A: R
B: R\{5}
C: R\{1,3}
D: R\{−3,1,3}
Bardzo prosze o rozwiazanie mi tego przykladu.
6 sty 14:31
ICSP: nie chce się wielomianu na czynniki rozłozyć w niedzielne popołudnie ?
D : x3 − x2 − 9x + 9 ≠ 0 ⇒ (x−1)(x−3)(x+3) ≠ , ⇒ x ≠ 1 v x ≠ 3 v x ≠ − 3
daj odpowiedź.
6 sty 14:32
;): D
6 sty 14:33
ICSP:
6 sty 14:34
Matiii: a mógłbyś mi przyblizyc w jaki sposob mam to wyzaczyć? Byłbym Ci bardzo wdzieczny.
6 sty 14:37
Dominik: jak mam nadzieje pamietasz ze szkoly podstawowej NIE mozna dzielic przez 0 (czyli w mianowniku
ulamka nie moze byc 0). czyli x3 − x2 − 9x + 9 ≠ 0. rozkladac wielomian na czynniki umiemy?
6 sty 14:38
6 sty 14:40
6 sty 14:40
ICSP: ja Cie zaraz Dominik podziele...
x3 − x2 − 9x + 9 = x2(x−1) − 9(x−1) = (x−1)(x2 − 9) = (x−1)(x−3)(x+3)
6 sty 14:41
Matiii: tak, tak

i po wyznaczeniu i doprowadzeniu do dwóch nawiasów mam to przyrównać do 0?
6 sty 14:41
Aga1.:
Mianownik≠0
x3−x2−9x+9≠0
x2(x−1)−9(x−1)≠0
(x2−9)(x−1)≠0
(x−3)(x+3)(x−1)≠0
x−1≠0 ⋀ x+3≠0 i x−1≠0
6 sty 14:41
Matiii: ICSP, wszystko w Twoim wielomianie rozumiem oprócz tego wyniku, nie wiem skąd wziąłeś
(x−1)(x−3)(x+3)
6 sty 14:43
Edyta PK:
x3−x2−9x+9≠0
x2(x−1)−9(x−1)≠0
(x−1)(x2−9)≠0
(x−1)(x−3)(x+3)≠0 stąd
x−1≠0 v x−3≠0 v x+3≠0
x≠1 v x≠3 v x≠−3
odp. Df=R\(−3,1,3)
6 sty 14:43
Edyta PK:
x3−x2−9x+9≠0
x2(x−1)−9(x−1)≠0
(x−1)(x2−9)≠0
(x−1)(x−3)(x+3)≠0 stąd
x−1≠0 v x−3≠0 v x+3≠0
x≠1 v x≠3 v x≠−3
odp. Df=R\(−3,1,3)
6 sty 14:43
Matiii: Dziękuje wam wszystkim bardzo za pomoc
6 sty 14:45
Aga1.: @ Edyta PK.
abc=0⇔a=0 v b=0 v c=0
Natomiast
abc≠0⇔a≠0i b≠0 i c≠0
6 sty 14:46
ICSP: Aga1 ∧ nie jest przypadkiem znakiem iloczynu ?
6 sty 14:47
Edyta PK:
Aga1 ma racje − mój błąd
zadanie jest poprawne − odpowiedz też − w rozwiązaniu trzeba poprawić znak v na ⋀ , będzie więc
x≠1 ⋀ x≠3 ⋀ x≠−3
6 sty 15:42
Edyta PK:
ciąg dalszy zadania
x=3t
za t podstawiamy końce przedziału t∊<−2,2>
dla t=−2
x=3−2
x=132
x=19
dla t=2
x=32
x=9
odp. x∊<19,9>
6 sty 15:43
Edyta PK: sory ten ciąg dalszy to nie do tego zadania
6 sty 15:46
Aga1.:
Zaprzeczeniem alternatywy jest koniunkcja zaprzeczeń)
⋀ − spójnik i
∩− iloczyn zbiorów
6 sty 15:50