Odległosć pukt A od prostej CB
Johnys: Proszę napiszcie po kolei, bo nie mogę sam dojść jak to robić.
Oblicz odległość punktu A od prostej CB. A(−1,−4. B(5,2) C (3,8)
Ze wzorem na d
9 gru 10:16
tech: Musisz wyznaczyć wzór prostej przechodzącej przez punkt b i c (wzór w tablicach)
A póżniej podstawiasz do wzoru na d ;
9 gru 10:19
krystek: Napisz równanie prostej CB w postaci ogólnej i następnie wzór na odl punktu A od prostej
9 gru 10:19
9 gru 10:19
9 gru 10:20
9 gru 10:20
Johnys: To mi wyszło tak samo jak na lekcji, ale dla poćwiczenia zrobiłem kombinację B od AC i proszę
zobaczcie czy dobrze, bo niestety jestem matematycznym tumanem.
⎧ −4= −1a + b
⎨
−⎩ 8 = 3a+
12= 4a /:4
3=a
−4= −3+b
−1=b
y=3x−1 więc −3+y+1=0
| |3x5+1x2+1| | | 15+2+1 | | 18 | | 8√10 | |
| = |
| = |
| = 1 |
| |
| √9+1 | | √10 | | √10 | | 10 | |
9 gru 11:08