matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
yyy:
∫e
x
cosxdx
24 lis 12:18
Basia:
przez części f(x) = e
x
f'(x) = e
x
g'(x) = cosx g(x) = sinx ∫e
x
cosxdx = e
x
sinx − ∫e
x
sinxdx ponownie przez części f(x) = e
x
f'(x) = e
x
g'(x) = sinx g(x) = −cosx ∫e
x
cosxdx = e
x
sinx − [ −e
x
cosx − ∫e
x
(−cosx)dx ∫e
x
cosxdx = e
x
sinx + e
x
cosx − ∫e
x
cosxdx 2∫e
x
cosxdx = e
x
(sinx+cosx)
1
∫e
x
cosxdx =
e
x
(sinx+cosx)+C
2
24 lis 12:27
ZKS:
J = ∫ e
x
cos(x)dx
∫ (e
x
)'cos(x)dx = e
x
cos(x) + ∫ e
x
sin(x)dx = e
x
cos(x) + e
x
sin(x) − ∫ e
x
cos(x)dx J = e
x
cos(x) + e
x
sin(x) −
∫ e
x
cos(x)dx
J = e
x
cos(x) + e
x
sin(x) − J 2J = e
x
cos(x) + e
x
sin(x)
e
x
cos(x) + e
x
sin(x)
J =
+ C
2
24 lis 12:29
Trivial:
Ogólny wzór, jeżeli nie chce Ci się rozwiązywać tego po raz pięćdziesiąty...
e
ax
∫e
ax
cos(bx)dx =
(a*cos(bx) + b*sin(bx)) + c.
a
2
+b
2
e
ax
∫e
ax
sin(bx)dx =
(a*sin(bx) − b*cos(bx)) + c.
a
2
+b
2
Wyprowadzenie wzorów:
https://matematykaszkolna.pl/forum/130466.html
https://matematykaszkolna.pl/forum/129434.html
Podstawiamy do wzoru i od razu mamy:
e
x
∫e
x
cosxdx =
(cosx + sinx) + c.
2
24 lis 13:50
yyy:
a to jak obliczyć
https://matematykaszkolna.pl/forum/169475.html
24 lis 13:58