oblicz
yyy: ∫(x2 +1)e−2x dx
24 lis 13:53
Trivial: No niestety, ale znowu przez części. Różniczkuj (x2+1), całkuj e−2x. Otrzymasz potem całkę
z −xe−2x → znowu różniczkujesz −x, całkujesz e−2x, co da już prostą typu c*e−2x.
24 lis 14:02
yyy: a mógł być rozpisać bo wynik niby powinien być
− 2x2 +2x +3/4e2x
24 lis 14:09
Trivial: A może trochę wkładu własnego?

Napisałem Ci, co trzeba zrobić.
24 lis 14:10
yyy: oki a ∫dx/ex + e−x
wiem że przez podstawianie ale coś mi nie wychodzi
24 lis 14:13
Trivial: Dokładnie. Pomnożyć licznik i mianownik przez e
x, zastosować podstawienie u=e
x, całka
| | du | |
sprowadzi się do ∫ |
| = arctan(ex) + c. |
| | u2+1 | |
24 lis 14:20
yyy: to dlaczego na górze w liczniku nie ma u jeszcze jeśli pomnoże to jako ex i to zamieniam na u
, mianownik rozumiem czemu tak jest ale nie licznik
24 lis 14:41
Trivial:
u = ex
du = exdx
24 lis 14:42
yyy: a no racja, teraz kapuje
24 lis 14:44
yyy: a masz pomysł na taką całke
∫e−3x+1 dx
24 lis 14:52
24 lis 15:03
yyy: ∫e−3x+1 dx
24 lis 15:07
Trivial:
| | e−3x+1 | |
Podstawienie u = −3x+1, albo od razu ... = |
| + c. |
| | −3 | |
24 lis 15:13