Pilnie proszę o pomoc
KasiaStudentkaaa: MAM DO WAS WIELKĄ PROŚBĘ
Jutro mam kolokwium i nie radzę sobie z zadaniami.
Chciałabym uzyskać pomoc w następujących zadaniach:
1.Oblicz
2.Oblicz
a) (−x
4+3x
3+2x−1) : (x
2−x)
b) x(x+2)
5 x (x−1)
4 x (x−3)
7 ≥ 0
3.Narysuj wykres
b) x−1 <
√7−x
4. Oblicz
a) 11x5
2x − 4
x = 3x2
2x + 25
x
| | 1 | |
b) log PP |
| (log PP5 x) ≥ 0 gdzie PP oznacza przy podstawie |
| | 3 | |
5. a) cos x ≤ 1−2cos
2 x
b) narysuj wykres y=tg x x∊<−2π, 2π> i podać dziedzinę
22 lis 23:22
Franek: gdzie studiujesz
22 lis 23:25
22 lis 23:28
22 lis 23:31
22 lis 23:33
KasiaStudentkaaa: Politechnika Gdańska
22 lis 23:43
KasiaStudentkaaa: ma ktoś pomysły na resztę zadań ?
22 lis 23:43
Artur z miasta Neptuna:
Kasiu ... jaki kierunek? kto jest cwiczeniowcem?
23 lis 00:04
KasiaStudentkaaa: Transport na OIO
ale nie pamietam nazwiska i imienia Pani
a po co Ci to wiedzieć ? Nie wiem czy to gra rolę w rozwiązaniu tych zadań
23 lis 00:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
1)
zał.
|x−4|≠0⇔ x≠4
|x+7| ≠0 ⇔ x≠−7
nierówność 'mnożysz na krzyż' (możesz ... bo moduły są liczbami nieujemnymi) bez zmiany znaku
nierówności
|x+7| < |x−4|
1
o
x<−7
wtedy
|x+7| = −(x+7)
|x−4| = −(x−4)
stad:
−x −7 < −x + 4
−x + x < 4 + 7
0 < 11
czyli spełnione dla każdego x<−7
2
o
x∊(−7,4)
wtedy
|x+7| = (x+7)
|x−4| = −(x−4)
stad:
x+7 < −x + 4
2x < −3
3
o
x>4
wtedy
|x+7| = x+7
|x−4| = x−4
stąd:
x+7 < x−4
x−x < −4 −7
0 < −11
brak rozwiązań
więc jaki ostateczny wynik
23 lis 00:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
Chciałem wiedzieć bo sam jestem po (i w trakcie) na PG i znam połowę wykładowców matmy na tej
uczelni.
23 lis 00:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
3)
a)
zauważ, że:
| x+1 | | x−1 + 2 | | x−1 | | 2 | | 2 | |
| = |
| = |
| + |
| = 1 + |
| |
| x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
| | 2 | |
czyli rysujesz wykres y= |
| i przesuwasz go o wektor [1,1] i otrzymujesz to co masz |
| | x | |
narysować
23 lis 00:18
KasiaStudentkaaa: x ∊ ∅ ?
23 lis 00:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
3
b)
rysuj y=x−1
rysuj y=√7−x
zaznacz kiedy prosta jest PONIŻEJ wykresu pierwiastka
pamiętaj o dziedzinach funkcji
23 lis 00:19
KasiaStudentkaaa: Ratujesz mi pupe xD
23 lis 00:19
KasiaStudentkaaa: Bo jak zwale to koło to będzie kiepsko
23 lis 00:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
ostateczny wynik w (1) to SUMA wyników cząstkowych
czyli:
x∊(−∞,−7) ∪ (−7, −3/2) ∪ ∅
czyli po prostu:
x∊(−∞,−7) ∪ (−7, −3/2)
23 lis 00:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
Kasiu ... nie pomogę Ci za bardzo teraz bo za mało czasu ... ale jak będziesz chciała to przed
następnym kołem/egzaminem mogę Ci pomóc
23 lis 00:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
4a)
11*5
2x − 4
x = 3*2
2x + 25
x
11*(5
2)
x − 25
x = 3*(2
2)
x + 4
x
11*25
x − 25
x = 3*4
x + 4
x
10*25
x = 4*4
x //:25
x i :4
czyli:
−1 = 2x
x = −0.5
23 lis 00:24
23 lis 00:25
KasiaStudentkaaa: pomożesz mi jeszcze w 2b i 4b ?
23 lis 00:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
5a)
cosx < 1 − 2cos2x
t=cosx ; t∊<−1;1>
t < 1 − 2t2
2t2 + t − 1 < 0
2(t−0.5)(t+1) < 0
czyli t∊(−1 ; 0.5)
czyli cosx∊(−1 ; 0.5)
czyli x∊(π/3 ; 5π/3) \ {π} +2kπ (nie wiem jak to zapisujecie na zajęciach)
23 lis 00:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
log1/3 (z czegoś) ≥ 0 ⇔ (z czegoś) ∊(0,1> <−−− to wynika z wykresu logarytmu dla postawy
a∊(0,1)
czyli:
log5x ∊(0,1>
log5x to funkcja rosnąca (wynika z wykresu logarytmu dla podstaw a>1)
log5x = 0 ⇔ 50 = x ⇔ x = 1
log5x = 1 ⇔ 51 = x ⇔ x = 5
czyli x∊(1,5>
23 lis 00:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
a 2b to skorzystaj z tego co Ania Ci podała
23 lis 00:33
23 lis 00:34
KasiaStudentkaaa: Wielkie dzięki za pomoc Artur
Mam pytanie : ludzie, którzy udzielają pomocy na tym forum coś za to dostają czy robią to z
dobrej
woli by pomagać "niekumatym" ?
23 lis 00:51
Piotr:
za każdą udzieloną pomoc po 5 zł
23 lis 01:01
23 lis 01:04
Mila: Piotrze− masz marzenia, to dobrze.
23 lis 15:05
KasiaStudentkaaa: xD gdyby tak pewnie też bym pomagała xD
26 lis 20:22