Pomozcie!!!
Magda: Jak obliczyc to zadanie: Pokazac ze czworokat o wierzchołkach A=(0,0),B=(5,2),C=(3,7),D=(−2,5)
jest kwadratem

?
Gustlik:

A=(0,0)
B=(5,2)
C=(3,7)
D=(−2,5)
Wektorami:
AB
→=[5−0, 2−0]=[5, 2]
DC
→=[3−(−2), 7−5]=[5, 2]
Wektory AB
→ i DC
→ są równe, liczę współczynnik kierunkowy i długość:
| | 2 | |
a1= |
| , |AB|=|DC|=√52+22=√25+4=√29 |
| | 5 | |
BC
→=[3−5, 7−2]=[−2, 5]
AD
→=[−2−0, 5−0]=[−2, 5]
Wektory BC
→ i AD
→ są równe, liczę współczynnik kierunkowy i długość:
| | 5 | | 5 | |
a2= |
| =− |
| , |BC|=|AD|=√(−2)2+52=√4+25=√29 |
| | −2 | | 2 | |
Para wektorów AB
→ i DC
→ jest prostopadła do pary BC
→ i AD
→ bo ichj wspólczynniki kierunkowe
spełniają warunek prostopadlosci, ponadto wszystkie wektory mają równe długości ⇒ czworokąt
jest kwadratem.