Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt
michałek: czołem! proszę pomóżcie mi z tymi dwoma zadaniami:
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A(2,3)
równoodległej od punktów B(1,−2) i C(5,1) .
Znajdź rzut prostopadły punktu A(3,−2) na prostą 2*x + y = 5 .
17 lis 18:26
Tadeusz:
... chyba równoległej do prostej przechodzącej przez punkty ...−
| | 1+2 | |
Taka prosta ma a= |
|
|
| | 5−1 | |
zatem szukane równanie to
17 lis 18:36
michałek: gdyby treść zadania taka była to bym sobie poradził. ale jest jaka jest
17 lis 18:39
michałek: wie ktoś?
17 lis 19:07
michałek: ludziska błagam
17 lis 19:48
aniabb: odległość jednego punktu od prostej = odległość drugiego punktu od prostej
17 lis 19:50
17 lis 19:51
michałek: dziękuję, chyba dam radę. a co z rzutem punktu?
17 lis 20:07
17 lis 20:48