..
radek: trójmian kwadratowy y=ax2+bx+c osiaga wartosc najmniejsza rowna 3 dla argumentu 6 i do wykresu
trojmianu nalezy punkt A=(4,15). wyznacz a,b,c
4 lis 12:20
PuRXUTM: q=3 p=6
więc ze wzoru na postać kanoniczną y=a(x−p)
2+q zapisujemy nasz wzór w postaci y=a(x−3)
2+6
Do wykresu funkcji o tym wzorze (y=a(x−3)
2+6 ) należy punkt A=(4;15) więc
y=a(x−3)
2+6
15=a(4−3)
2+6
15=a+6
a=9
y=9(x−3)
2+6
y=9(x
2−6x+9)+6=9x
2−54x+81+6=9x
2−54x+87
a=9 b=−54 c=87
4 lis 12:27
Kejt:
Wartość minimalną/maksymalną funkcja kwadratowa osiąga w wierzchołku.
Postać kanoniczna:
f(x)=a(x−p)2+q
u nas:
f(x)=a(x−6)2+3=a(x2−12x+36)+3
a(x2−12x+36)+3=ax2+bx+c
ax2−12ax+36a+3=ax2+bx+c
−12ax=bx 36a+3=c
b=−12a
korzystamy z podanego punktu:
f(4)=15
f(4)=16a+4b+c
16a+4b+c=15
16a+4*(−12a)+36a+3=15
a=...
jeśli się nigdzie nie walnęłam, to powinno wyjść..
4 lis 12:27
radek: bardzo dziekuje
4 lis 12:32
Kejt: PuRXUTM...nie podstawiłeś czasem na odwrót?
4 lis 12:34
PuRXUTM: tak na odwrót dobrze że kontrolujesz
Kejt 
Radek
Kejt ma dobrze
4 lis 12:36
daro: −3x2−9x+2
5 kwi 13:32
daro: funkcja kwadratowa wzorem f(x)=−3x2−9x−2 zapisz w postaći kanonicznej podaj zbiór wartośći
funkcji
5 kwi 13:34
5 kwi 13:41
daro: ok rozumiem a jaki jest zbiór wartości tej funkcji
5 kwi 13:47
aniabb: (−∞;q)
5 kwi 13:47
daro: ok a mozesz mi wyjasnic skad to sie bierze
5 kwi 13:50
aniabb:

różowe − zbiór wartości
5 kwi 13:54
5 kwi 13:56
daro: Oblicz długość odcinka KL,gdy K=(2,−5),L=(−3,6).Pwspółrzedne środka tego odcinka ..morze z tym
sobie poradzisz bo ja niemoge
5 kwi 14:47
daro: zapisując wyrażenie p(16)5*p(128)3w postaci potegi liczby 2 otrzymamy
5 kwi 14:52
daro: √165*√1283
5 kwi 14:54
pigor: ... ,
√165*
√1283 = 2
4*15* 2
7*13 = 2
45+73=
= 2
1215+2115= 2
3321=
2 117 . ...
5 kwi 15:02
daro: a nie powino byc 212/15*235/15
5 kwi 15:15
daro: a nie powino byc 212/15*235/15
5 kwi 15:15
daro: Oblicz długość odcinka KL,gdy K=(2,−5),L=(−3,6).Pwspółrzedne środka tego odcinka ..morze z
tym
sobie poradzisz bo ja niemoge
5 kwi 15:17
daro: pomoże ktoś
5 kwi 15:18
5 kwi 15:22
daro: a może to ktoś rozwiazac
5 kwi 19:45
daro: z tym odcinkiem
5 kwi 19:45
daro: pomocy
5 kwi 19:48