logika, zbiory, przedziały
asia: 1. Wiadomo, że zdanie p=> q jest
fałszywe. Jaką wartość logiczną ma zdanie [(¬p) => (q v
p)] => q?
2. Przedstaw liczby wymierne w postaci ułamków zwykłych:
a) 0,(8) b) 0,(31) c) 2,1(3)
3. Zaznacz na osi liczbowej zbiory A= (−4,3> i B= <−7, 2) a następnie wyznacz zbiory :
a) A ∪ B b) A ∩ B c) A \ B d) B \ A e) A' ∩ B' f) A' ∪ B'
4.Rozwiąż równania:
| | 4x + 1 | |
a) |
| = 34 b) (2x − 3)(x2 − 9) = 0 |
| | 3x − 2 | |
5.Załóżmy , że U = {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10}. Potraktuj zbiór U jako przestrzeń i wyznacz
zbiory:
a) A' b)B' c)A' ∪ B' d)A' ∩ B' e) (A ∩ B)' f) (A ∪ B)' , jeżeli:
A = {x: x jest liczbą pierwszą i x ≤ 10}, B = {x:x jest liczbą naturalną parzystą i x ≤ 10}.