Zastosowanie wektorów
___std__call___: Witam!
Interesuje mnie kwestia wykorzystania wektorów do uproszczenia procesu rozwiązywania zadań w
ramach geometrii analitycznej. Często o tym słyszałem ale brak mi trochę żywych przykładów.
Będę wdzięczny za pokazanie jakiś prostych przykładów, kiedy wektory upraszczają robotę.
Pozdro
31 sie 10:18
Trivial:
Wektory mają główne zastosowanie w fizyce. Zjawiska fizyczne dobrze modeluje się geometrią
analityczną, a wektory po prostu dostarczają odpowiedniego aparatu matematycznego, bez którego
trudno byłoby cokolwiek opisać. Dzięki nim, można skupić dwa lub trzy równania w jednym
zapisie, np:
co jest równoważne układowi równań typu:
Generalnie wektory podnoszą poziom abstrakcji − możemy np. mówić: położenie ciała opisuje
wektor
r, zamiast mówić o położeniach w 3 kierunkach. Ułatwia to też zamiany układu
współrzędnych − najpierw wszystko rysujemy, a dopiero potem wybieramy odpowiedni układ, który
będzie dobrze pasował do treści zadania.
Takie samo zadanie mają w geometrii analitycznej − podnieść poziom abstrakcji.
Przykłady:
https://matematykaszkolna.pl/forum/101070.html
https://matematykaszkolna.pl/forum/99810.html
https://matematykaszkolna.pl/forum/76849.html
31 sie 10:49
Mila: Zobacz zadanie Karoliny ( o wierzchołkach kwadratu) podałam dwa sposoby.
Rozwiąż z rysunkiem.
Inny sposób z wektorami podał Bogdan.
31 sie 23:00
Mila: Równanie prostej przechodzącej przez punkty:A(1;1), B(4,2)
Wektor AB→=[3,1]
wektor prostopadły do AB
v→=[1,−3]
równanie ogólne prostej AB:
1x−3y+C=0
Podstawiamy wsp. p.A (lub punktu B) i wyznaczamy C.
1*1−3*1+C=0
C=2
AB: x−3y+2=0
31 sie 23:09
Mila: Równanie symetralnej AB:
| | 1+4 | | 1+2 | | 5 | | 3 | |
S=( |
| ; |
| )=( |
| ; |
| ) wsp. środka AB |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
AB
→=[3,1]
s: 3x+y+C=0 równanie symetralnej
podstaw wsp punktu S i wyznacz C i gotowe.
31 sie 23:18
31 sie 23:58
Basia:
Bardzo ładne zadanka:
1.
A(−1;3) i B(−3;−5) są wierzchołkami tr.ABC
Wiedząc, że PABC=26
a) oblicz współrzędne C, który leży na prostej x+y−3=0
b) wyznacz współrzędne D tak aby ABCD był równoległobokiem
2.
Dla jakich wartości m pole trójkąta o wierzchołkach
A(−1;−3) B(m; m+1) C(5; −1) jest równe 17 ?
Wykaż, że dla m∊N tr.ABC jest ostrokątny
1 wrz 00:09
___std__call___: Serdecznie dziękuję za pomoc! Najbliższe dni przejrzę dokładniej wektory aby się lepiej w nich
rozeznać bo z tego co widzę rzeczywiście są przydatne − bardzo ładnie to ujął Gustlik.
1 wrz 00:37