Ruch jednowymiarowy
Piotr student: fizyka proszę o pomoc Bramkarz drużyny piłkarskiej wyszedł tak daleko przed bramkę, że
gwałtowny powrót do bramki zajął mu T=4,5 s. Czy zdążył on do bramki przed piłką kopniętą
spod bramki przeciwnika, jeżeli wzniosła się ona na wysokość h=19,6m, a bramkarz zawrócił do
swojej bramki w chwili kopnięcia piłki
17 sie 23:26
17 sie 23:29
Piotr student: mozesz mi rozpisac krok po kroku to zadanie Trivial
17 sie 23:32
Trivial:
Jest tam rozpisane krok po kroku, nawet z komentarzem...
17 sie 23:33
Piotr student: nie wiem co to za wzór na samym początku?
17 sie 23:34
Trivial:
Orear, strona 45.
17 sie 23:37
Piotr student: na pewno 45
17 sie 23:42
Trivial: Tak, do końca rozdziału.
17 sie 23:43
Piotr student: Ruch w dwóch wymiarach
17 sie 23:44
Piotr student: to ten dział co napisałem wyżej
17 sie 23:45
Trivial: No raczej.
17 sie 23:45
Trivial: sam wzór jest gdzieś przy początku 45−46
17 sie 23:47
Piotr student: | | 1 | |
to jest ten y=(v0)yt |
| gt2 |
| | 2 | |
17 sie 23:54
Trivial: tak..
17 sie 23:59
Piotr student: Vy(t)=V0sinα−gt nie rozumiem dlaczego Trivial jest v0sinα−gt
18 sie 15:14
Piotr student: proszę żebyś odpowiedział na post wyżej ten 15:14
18 sie 15:15
Trivial:

Zauważ, że v
0y = v
0sinα
To się nazywa rozkładanie wektora na składowe. W tej sytuacji potrzebowaliśmy składowej y.
Wzór na trajektorię lotu ciała ze stałym przyspieszeniem w ogólności jest:
Na prędkość:
W tym zadaniu:
a
y = −g, a więc:
v
y = v
0y − gt = v
0sinα − gt.
Dlaczego −g, a nie +g? Przyspieszenie jest ku dołowi, a nie zgodnie z kierunkiem y.
...
18 sie 15:45
Trivial: Jeśli czegoś nie rozumiesz, to przeczytaj sobie w Orearze...
18 sie 15:46
Piotr student: nie rozumiem czego w tym wzorze jest sinα jak byś mi to wytłumaczył Trivial
18 sie 16:33
18 sie 16:38