Natknąłem się dziś na z pozoru proste zadanko z fizyki.
Zadanie.
Bramkarz drużyny piłkarskiej wyszedł tak daleko przed bramkę, że gwałtowny powrót do bramki
zajął mu T = 4.5 s. Czy zdążył on do bramki przed piłką kopniętą spod bramki przeciwnika,
jeżeli wzniosła się ona na wysokość h = 19.6 m, a bramkarz zawrócił do swojej bramki w chwili
kopnięcia piłki?
Odpowiedź: t = 2√2h/g = 4 s, a więc bramkarz spóźni się o 0.5 s.
Jak dla mnie to w zadaniu jest za mało danych.
Czekam na odpowiedzi.
| 1 | ||
y(t) = v0sinα*t − | gt2 | |
| 2 |
| 1 | ||
h = gt*t − | gt2 | |
| 2 |
| 1 | ||
h = | gt2 | |
| 2 |