całka
luk20: Jak ugryźć taką całkę?
∫excosxdx
17 cze 22:43
Godzio:
Dwa razy przez części
17 cze 22:45
luk20: Zastanawiam się nad znakami...
po dwóch zastosowaniach przez części mam tak: exsinx+excos − ∫excosxdx, no i ten ostatni
znak mnie bardzo zastanawia (przed ostatni w sumie też), bo po jednym zastosowaniu metody
przez części mam exsinx − ∫exsinxdx, czyli ten minus jakby stoi przez całym wyrażeniem, to
czy potem ten minus nie zmienia znaków?
17 cze 22:55
Godzio:
Zmienia, ale cosx też je zmienia, więc ogólnie nic się nie dzieje, przenosisz to co masz po
prawej (całkę) na lewo i wychodzi
2∫e
xcosxdx = e
x(sinx + cosx)
czyli ...
17 cze 22:57
17 cze 23:00
luk20: To już rozumiem, a przykład ∫x2exdx, próbowałem przez części, ale nie wiem czy mi dobrze
wyszło:
exx2−2xex−2ex
17 cze 23:06
Trivial:
[ex(x2−2x−2)]' = ex(x2−2x−2) + ex(2x−2) = ex(x2−4) ≠ x2ex.
Poprawny wynik to:
ex(x2−2x+2)
gdyż
[ex(x2−2x+2)]' = ex(x2−2x+2) + ex(2x−2) = x2ex.
17 cze 23:10
Godzio:
+ 2ex chyba
17 cze 23:10
luk20: czyli znowu coś ze znakami pomieszałem...
17 cze 23:11
Mila: ∫e
xcosxdx= ( )
e
x=u dv=cosxdx
e
xdx=du v=∫cosxdx=sinx
( )=e
xsinx−∫e
xsinxdx= ....
e
x=u dv=sinxdx
e
xdx=du v=∫sinxdx=−cosx
stąd
...=e
x sinx−(−cosx*e
x+∫e
xcosxdx)=
=e
xsinx+e
xcosx−∫e
xcosxdx
czyli
2∫e
xcosxdx=e
xsinx+e
xcosx
| | 1 | |
∫excosxdx= |
| (exsinx+excosx) |
| | 2 | |
17 cze 23:12
luk20: | | 1 | |
∫arctgxdx= xarctgx − |
| ln(x2+1)? |
| | 2 | |
17 cze 23:17
luk20: | | 1 | | 1 | |
albo ∫xlnxdx= |
| lnx− |
| x2? |
| | 2 | | 4 | |
17 cze 23:20
luk20: | | 1 | | 1 | |
po = powinno być |
| x2lnx− |
| x2 |
| | 2 | | 4 | |
17 cze 23:21
Godzio:
Jak chcesz sobie tylko sprawdzić wynik to wpisuj w wolframa:
np ∫arctgx wpisz "int arctgx" i Ci wyskoczy wynik
17 cze 23:24
Mila: ∫x2exdx= x2=u dv=exdx
2xdx=du v=ex
=x2ex−2∫xexdx=
x=u dv=exdx v=ex
=x2ex−2(xex−∫exdx)=x2ex−2xex+2ex =
ex(x2−2x+2)
17 cze 23:24
luk20: Dzięki

czyli zrobiłem dobrze
17 cze 23:36
luk20: A mam takie pytanie, w twierdzeniu o całkowaniu przez części jest tak:
∫fg'dx=fg−∫f'gdx, czy ma znaczenie, którą funkcję jak sobie oznaczymy, np w przykładzie ∫xlnxdx
17 cze 23:38
Godzio:
No jasne, że ma, zależy którą funkcję chcesz "zmniejszyć" (nie mogłem znaleźć dobrego
określenia

)
| | x2 | |
∫xlnxdx = ∫( |
| )' * lnxdx = ... i ze wzoru |
| | 2 | |
17 cze 23:40
luk20: bo jeżeli wezmę sobie tak: f(x)=lnx g'(x)=x
f'(x)=1x g(x)=12x2
to idzie łatwo ale w drugą stronę jest gorzej...
17 cze 23:41
luk20: Obliczyłem w drugą stronę i wyszło to samo, troszkę się pomęczyłem, ale jak już ogarniam te
całki to nie jest tak źle...
17 cze 23:46
luk20: Chodzi mi przede wszystkim czy wyjdzie coś innego?
17 cze 23:46
Godzio: zacznijmy od tego, że nie wiem czy Ci wyjdzie innym sposobem (bo później i tak trzeba liczyć
sam lnx więc powrót do tej samej metody i zapętlenie bez sukcesu), a wyjść musi zawsze to
samo, ewentualnie przesunięcie o stałą, ale to nie zmienia wyniku
∫e
xdx = e
x + C, ale również ∫e
xdx = e
x +
√5 + C
17 cze 23:50
luk20: No a ten sposób, że jak wyjdzie mi po prawej stronie to samo co po lewej tylko z minusem to
przeniosę na prawo, mam 2 przed całką i dzielę wtedy na 2 (jak w przykładzie ∫excosxdx) też
jest chyba dobry?
17 cze 23:54
Godzio: Też
17 cze 23:54
luk20: To jeszcze jedno małe pytanko i chyba już wszystko wiem − czy jak zapomnę dopisać +C to jest
duży błąd? Jutro mam egzamin i wolę sobie to zapisać na czole, że nie zapomnieć
18 cze 00:01
Trivial: Niektórzy nie tolerują wyników całek bez +C. Niektórym to wisi.
18 cze 00:05
Mila: Trzeba zawsze dopisać +C.
18 cze 00:14