Całki
Magda: Całki prosze o wytłumaczenie skąd to się wzięło


chodzi mi głównie skąd sie to wzięło i dlaczego tak mozna robić, a mianowice na tym
przykładzie:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2291.html
Chodzi mi o wiersz 5 od góry poniżej tego czerwonego wiersza

o co w tym chodzi

to jest
przedstawione za pomocą iloczynu pochodnych

mozna tak, b nie rozumiem

Prosze o pomoc
5 mar 23:28
jo: To jest tylko taki 'skrócony zapis', zrób tak jak robisz zawsze metodą podstawiania i wyjdzie
Ci to samo co jest w drugiej linijce pod czerwonym zapisem.
5 mar 23:40
Magda: właśnie chodzi, że mam to liczyć przez części, całość nadal nie rozumiem o co w tym chodzi

może ktoś wytłumaczyć dokładniej
5 mar 23:43
jo: W ogóle przez części nic nie liczyłaś?
5 mar 23:44
Trivial:
To jest z twierdzenia o całkowaniu przez części.
∫udv = uv − ∫vdu
Dowód:
(∫udv)' = udv
(uv − ∫vdu)' = vdu + udv − vdu = udv.
Zatem O.K.
Również nie przepadam za zapisem w taki sposób jak na tamtej stronie − dużo pisania, a wcale
nie jest bardziej przejrzyście.
| | | u=ex dv=cosxdx | | | du=exdx v=sinx | |
| |
∫excosxdx = | = ex*sinx − ∫sinxexdx = |
| | |
| | | u=ex dv=sinxdx | | | du=exdx v=−cosx | |
| |
= ex*sinx − ∫exsinxdx = | = |
| | |
= e
x*sinx − [e
x*(−cosx) − ∫e
x*(−cosx)dx] = e
x*sinx + e
x*cosx − ∫e
x*cosxdx
Zauważamy teraz, że dotarliśmy do takiej samej całki, z jaką użeraliśmy się na początku, a więc
radośnie przenosimy ją na drugą stronę.
2∫e
xcosxdx = e
x(sinx + cosx)
| | 1 | |
∫excosxdx = |
| ex(sinx + cosx) + c. |
| | 2 | |
Koniec.
5 mar 23:46
Magda: nie było mnie na lekcji.... Ponoć przez części liczymy tak jak w notatkach:
∫e
xcosx dx
v= e
x
v'=e
x
u= sinx
u'= cosx
i korzystam ze wzoru: ∫v*u' dx= v*u − ∫v' * u dx
podstawiam:
∫
e
xcosx dx= e
xsinx− ∫e
xsinx dx i tym samym otrzymuje ten 3 wiersz pod czerwonym tekstem i nie
wiem co dalej

5 mar 23:50
Magda: Trivial możesz pomoć i spojrzeć na to jak my to robimy u siebie...
5 mar 23:51
Trivial:
Wyobraź sobie, że u' = du, a v' = dv. Teraz przeanalizuj jeszcze raz.
5 mar 23:54
jo: Wszystko masz już powyżej, co napisał/a Trivial. Dobrze masz zastosowany wzór ale jest jeszcze
całka do obliczenia więc ją też przez części.
5 mar 23:55
Magda: czyli chodzi tylko o to, żeby tą całkę którą otrzymujemy czyli ∫e
xsinx dx jeszcze raz przez
części i tyle

?
jak coś to najwyżej podpytam się jutro i wrócę do tego posta
6 mar 00:07
jo: Tak, następnie przenosi się na drugą stronę itd tak jak Trivial pięknie opisał/a
6 mar 00:10
Trivial: ł.
6 mar 00:10
Magda: ok, dzięki wielkie wam
6 mar 00:13
jo: Ok, to już powinnam zapamiętać
6 mar 00:16