matematykaszkolna.pl
Całki Magda: Całki prosze o wytłumaczenie skąd to się wzięłoemotka chodzi mi głównie skąd sie to wzięło i dlaczego tak mozna robić, a mianowice na tym przykładzie: https://matematykaszkolna.pl/strona/2291.html Chodzi mi o wiersz 5 od góry poniżej tego czerwonego wierszaemotka o co w tym chodzi to jest przedstawione za pomocą iloczynu pochodnych mozna tak, b nie rozumiememotka Prosze o pomoc
5 mar 23:28
jo: To jest tylko taki 'skrócony zapis', zrób tak jak robisz zawsze metodą podstawiania i wyjdzie Ci to samo co jest w drugiej linijce pod czerwonym zapisem.
5 mar 23:40
Magda: właśnie chodzi, że mam to liczyć przez części, całość nadal nie rozumiem o co w tym chodziemotka może ktoś wytłumaczyć dokładniej
5 mar 23:43
jo: W ogóle przez części nic nie liczyłaś?
5 mar 23:44
Trivial: To jest z twierdzenia o całkowaniu przez części. ∫udv = uv − ∫vdu Dowód: (∫udv)' = udv (uv − ∫vdu)' = vdu + udv − vdu = udv. Zatem O.K. Również nie przepadam za zapisem w taki sposób jak na tamtej stronie − dużo pisania, a wcale nie jest bardziej przejrzyście.

nawias
u=ex dv=cosxdx
nawias
nawias
du=exdx v=sinx
nawias

∫excosxdx =
= ex*sinx − ∫sinxexdx =

nawias
u=ex dv=sinxdx
nawias
nawias
du=exdx v=−cosx
nawias

= ex*sinx − ∫exsinxdx =
=

= ex*sinx − [ex*(−cosx) − ∫ex*(−cosx)dx] = ex*sinx + ex*cosx − ∫ex*cosxdx Zauważamy teraz, że dotarliśmy do takiej samej całki, z jaką użeraliśmy się na początku, a więc radośnie przenosimy ją na drugą stronę. 2∫excosxdx = ex(sinx + cosx)
 1 
∫excosxdx =

ex(sinx + cosx) + c.
 2 
Koniec. emotka
5 mar 23:46
Magda: nie było mnie na lekcji.... Ponoć przez części liczymy tak jak w notatkach: ∫excosx dx v= ex v'=ex u= sinx u'= cosx i korzystam ze wzoru: ∫v*u' dx= v*u − ∫v' * u dx podstawiam: ∫ excosx dx= exsinx− ∫exsinx dx i tym samym otrzymuje ten 3 wiersz pod czerwonym tekstem i nie wiem co dalejemotka
5 mar 23:50
Magda: Trivial możesz pomoć i spojrzeć na to jak my to robimy u siebie...
5 mar 23:51
Trivial: Wyobraź sobie, że u' = du, a v' = dv. Teraz przeanalizuj jeszcze raz. emotka
5 mar 23:54
jo: Wszystko masz już powyżej, co napisał/a Trivial. Dobrze masz zastosowany wzór ale jest jeszcze całka do obliczenia więc ją też przez części.
5 mar 23:55
Magda: czyli chodzi tylko o to, żeby tą całkę którą otrzymujemy czyli ∫exsinx dx jeszcze raz przez części i tyle emotka? jak coś to najwyżej podpytam się jutro i wrócę do tego posta emotka
6 mar 00:07
jo: Tak, następnie przenosi się na drugą stronę itd tak jak Trivial pięknie opisał/a emotka
6 mar 00:10
Trivial: ł. emotka
6 mar 00:10
Magda: ok, dzięki wielkie wam emotka
6 mar 00:13
jo: Ok, to już powinnam zapamiętać emotka
6 mar 00:16