z gory dziekuje za pomoc
dawid: wartosci pozostalych funkcji kata ostrego alfa wiedzac ze cos alfa =0,6
5 cze 13:10
Ajtek:

Z tw. Pitagorasa policz x, dalej już powinno być łatwo.
5 cze 13:12
dawid: oj chyba nie bedzie
5 cze 13:13
Ajtek:
To zerknij jeszcze tutaj
397
5 cze 13:14
dawid: ja wiem ze to pewnie jest latwe ale ja z matmy to nie kumaty jestem:(
5 cze 13:16
Ajtek:
A chcesz się nauczyć

Zacznij robić po koleii i pokazuj obliczenia, sprawdzę

.
5 cze 13:17
heeelp: cos alfa=0,6
sin alfa=10
tg=0,06 dobrze?
5 cze 13:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiście że źle −−− spójrz dokładnie na linkt podany przez Ajtka
5 cze 13:22
Ajtek:
Przedewszystkim wylicz x z tw. Pitagorasa to jest pierwszy krok

.
Cześć
Artur... 
.
5 cze 13:23
dawid: no nie wychodzi mi
5 cze 13:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
dawid ... a co piszesz
5 cze 13:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak liczysz?
5 cze 13:27
heeelp: mam niby wzory ale glupoty mi wychodza
5 cze 13:29
Ajtek:
Pokaż obliczenia, sprawdzimy

.
5 cze 13:29
5 cze 13:32
Ajtek:
Masz podany w treści zadania cosα=0,6 tak? To po co liczysz go jesscze raz, w dodatku z
błędem?
Krok pierwszy, masz policzyć x z mojego rysunku, jak to masz zrobić rowniez napisałęm

.
5 cze 13:33
dawid: dziekuje za pomoc ale chyba nie dam rady
5 cze 13:38
Ajtek:
Nie znasz tw. Pitagorasa?
5 cze 13:40
dawid: niee
5 cze 13:41
5 cze 13:43
dawid: 102+0,62=c2
c2=100+,036
c2=100,36 taaak?
5 cze 13:45
Ajtek:
Przypatrz się dobrze rysunkowi zrobionemu przeze mnie i temu co pokazałem na stronce
483.
Podstawiasz na pałę, sory za sformułowanie, ale taka jest prawda.
Podobnie jak w sąsiednim wątku, o tu
149179, chcesz gotowca.
5 cze 13:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
dawid .... co to jest 'przeciwprostokątna'
5 cze 13:50
dawid: 2 boki to przyprostokatne trzeci to przeciwprostokatna
5 cze 13:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
a który bok (u ciebie) to PRZECIWprostokątna
5 cze 13:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
sama nazwa sugeruje −−− przeciwprostokątna czyli na PRZECIW kątu PROSTEMU
5 cze 13:54
dawid: X ?
5 cze 13:55
picia:
z tego co widze to x lezy PRZY kacie prostym...
5 cze 14:02
dawid: czyli tam gdzie jest 10
5 cze 14:04
picia:
przyprostokatne: x, 6
przeciwprostokatna: 10
5 cze 14:06