nie kumam tego kompletnie
heeelp: rozwiaz rownanie; 52x−3*5x−10=0
5 cze 13:25
Ajtek:
Podstawienie:
5x=t, t>0
i mamy:
t2−3t−10=0
5 cze 13:27
heeelp: i co dalej? moglbys mi pomoc?
5 cze 13:28
Ajtek:
Masz równanie kwadratowe, liczysz Δ, później pierwiastki i wracasz do podstawienia
uwzględniając warunek t>0.
5 cze 13:29
heeelp: czyli a=3 b=10 c=0? tak bedzie
5 cze 13:30
Ajtek:
Nie.
a=1, b=−3, c=−10
5 cze 13:31
heeelp: czyli √7
x1= 2
x2=5 tak?
5 cze 13:37
Ajtek:
Co to jest √7?
5 cze 13:38
heeelp: delta
5 cze 13:39
heeelp: znaczy sie bez pierwiastka mialo byc
5 cze 13:39
Ajtek:
Δ=49,
√Δ=7 jezeli już

. Teraz policz pierwiastki.
5 cze 13:40
heeelp: o to mi chodzilo. a jak policzyc te pierwiastki
5 cze 13:41
5 cze 13:42
heeelp: nic mi to nie dalo
5 cze 13:43
Ajtek:
Jeżeli liczysz na gotowca to źle trafiłeś.
5 cze 13:44
heeelp: nielicze tylko naprawde nie kumam ? mam podstawic to tego ostatniego wzoru?
5 cze 13:46
Ajtek:
do tych wzorów masz podstawić

.
5 cze 13:50
heeelp: to wyliczylem i x1 wyszlo 2 a x2=5
5 cze 13:53
picia:
ile jest 3−7
5 cze 13:54
Ajtek:
Cześć
picia, dobre pytanie

.
5 cze 13:55
heelp : −4 czyli x1 to bedzie −2
5 cze 13:56
Ajtek:
Świetnie

Teraz wróćmy do naszego warunku z podstawieniem, czyli t>0
Który z tych pierwiastków spełnia ten warunek
5 cze 13:57
picia:
Czesc
Ajtek, widze ze szkolicie mlodzienca

@heelp zgadza sie, wroc do podstawienia
5 cze 13:57
heelp : x 2
5 cze 13:57
Ajtek:
Teraz zobacz:
x2=5=t2
i z warunku:
5x=t
w miejsce t podstawiamy pierwiastek spełniający warunek:
5x=5
5x=51
x=1
5 cze 14:00
heeelp : a do jakiego wzoru?:(
5 cze 14:00
Ajtek:
Zerknij na mój pierwszy post, tam masz wszystko napisane, podstawienie.
5 cze 14:01
heeelp : do tego t2 mam podstawic?
5 cze 14:04
Ajtek:
Nie.
Zrobiłem podstawienie
5x=t i założenie że t>0, prawda.
Wyliczyliśmy pierwiastek spełniający ten warunek czyli t=5
I w to miejsce podstawiamy:
5x=t
5x=5
5 cze 14:06