Robin:
Dane są punkty A (-2,-3) , B (6,11). Punkt B należy do prostej o równaniu y = -1/3x + 13. Wyznacz taki punkt C należący do tej prostej aby kąt ACB miał miarę 90. Sprawdź czy w czworokąt o kolejnych wierzchołkach ABCD można wpisać okrąg, jeśli D= (-17,2) ?
1 sty 20:52
Jakub:
Z warunku na prostopadłość prostych (strona
42) masz, że prosta przechodząca przez punkty A i C będzie miała współczynnik kierunkowy 3.
y=3x+b
Jak wiesz, że prosta zawiera punkt A to b wyznaczysz, tak jak w zadaniu na str
46
W czworokąt można wpisać okrąg warunek na stronie
874
1 sty 21:53
RObin:
wyznaczająć punkt C muszę miec dwie proste tak

tą prostpodałą przechodzącą przez punkt B , a druga przez punkt A .
czyli mam y = 3x - 7 dla punktu B i y= 3x +3 dla punktu A ?
Teraz układ równań

tylko on chyba jest nieoznaczony
1 sty 22:44
Robin:
prostą prostopadłą do A musze obliczyć inaczej, najpierw obliczając wzór prostej zawierają punkty A i B
może zbyt zmęczony jestem.
1 sty 22:54
Jakub:
Dobrze wyznaczyłeś prostą y=3x+3.
W zadaniu masz cytuję
"

unkt B należy do prostej o równaniu y = -1/3x+ 13. Wyznacz taki punkt C należący do tej prostej ..."
czyli masz dwie proste prostopadłe y=3x+3 i y=-1/3x+13, które przecinają się w punkcie C.
Aby wyznaczyć C rozwiązujesz układ równań
y=3x+3
y=-1/3x+13
Nie wiem skąd ci się wzieło y=3x-7
1 sty 23:21
Jakub:
cholerne emotikony

, powinno być " punkt B .."
1 sty 23:22
Robin:
Wiedząc że można wpisać okrąg w czworokąt wtedy gdy suma przeciwległych boków jest taka sama. to jak to zastosować do układy współżędnych ?
A(-2,-3) , B(6,11), C(3, 12) D (-17,2)
2 sty 17:48