Napisz w postaci trygonometrycznej.
Norbert: Napisz w postaci trygonometrycznej :
a) −2
To tak:
z=2+i0 a=2, b=0
|z|=2
Cos=−2/2=−1 Sin=0/2
No i dalej nie wiem. Prosze o pomoc.
31 paź 18:31
Daromir: z=−2=2(−1+0i)=2(cos π + i sin π)
31 paź 18:35
Norbert: Hmmm ale wlasnie nie wiem dlaczego cos i sin maja wartosc π. Nie wiem jako to wyznaczyc.
31 paź 18:42
Daromir: Argument tych funkcji (sin i cos) jest równy π, ponieważ gdy cos x=−1 i sin x=0, to x=π.
Pomocne może okazać się narysowanie tego w układzie.
31 paź 18:51
Norbert: A jakbym mial z=−2i wynik bedzie wynosil z=2(cos(π/2)+isin(π/2)? Moze mi to ktos sprawdzic bo
nie wiem czy dobrze mysle.
31 paź 18:52
31 paź 18:52
Daromir: Nie.
−2i=2(0−i)=2(cos(3π/2) + i sin (3π/2))
31 paź 18:55
Norbert: A juz wiem. Dziekuje za pomoc.
31 paź 19:03
Norbert: −1+i i wyszlo mi cos x = −1/
√2 , sin x = 1/
√2 i co tu dalej?
31 paź 19:13
Norbert: a juz wiem trzeba uwymiernic. Hahah co zaciesz
31 paź 19:20