pierwiastek: czy dzięki zdefiniowaniu funkcji trygonometrycznych dowolnego kąta mogę obliczyć boki w każdym
trójkącie (nie tylko prostokątnym)?
18 lip 16:56
Jakub: W trójkątach, innych niż prostokątne, najlepiej stosować twierdzenie sinusów (
549) i
cosinusów (
543).
19 lip 17:43
magda: a skąd mam wiedziec który kąt obliczam?
10 sty 22:40
Jakub: Zbyt ogólne pytanie. Zależy od sytuacji. Podaj konkretny przykład.
11 sty 01:16
Gustlik:
Schemat "strzałkowy" obliczania funkcji trygonometrycznych dowolnego kata
Legenda:
sinα
cosα
tgα
ctgα
UWAGA
! x, y, −x, −y oznaczają WSPÓŁRZĘDNE, NIE DŁUGOŚCI PRZYPROSTOKĄTNYCH, dlatego mogą być
one ujemne
!
Promień wodzący r jest ZAWSZE DODATNI
!
22 gru 02:00
a ja mam pytanie: a co to jest sinus lgn? bo mam takie zadanie, żeby uzasadnić, że wykres tej funkcji można
wpisać w czworościan
!
22 wrz 13:29
Anonymous: W takim razie jak obliczyć wartości sin/cos/tg/ctg dla trójkątów z kątem większym od 90 stopni?
Trójkąt rozwarty nie ma już przecież kąta prostego, bo suma stopni musi wynosić 180. Jak wtedy
mamy wiedzieć gdzie jest przeciwprostokątna i przyprostokątne skoro ich nie ma?
I jak ma wyglądać ten przedłużony trójkąt (o zwiększonym kącie, by wychodził poza I ćwiartkę)?
26 cze 16:20
zdzisłowyzdzisia: Pożyteczna strona polecam zdzisłowyzdzisia . ⬡
12 sie 11:16
kaś: Mam problem z rysunkiem na stronie. Skoro te wzory służą do obliczania kątów większych niż 90
stopni, to dlaczego jest zaznaczony kąt ostry a nie rozwarty tak jak w przykładowych
zadaniach?
26 wrz 12:07
Jakub: Z tych wzorów można też wyliczyć wartości funkcji trygonometrycznych dla kątów ostrych, Przy
takim rysunku łatwiej zapamiętać te wzory, ponieważ wynikają one wprost z definicji funkcji
trygonometrycznych dla kąta ostrego ze strony
397.
28 wrz 11:04
Stanisław: Jeżeli mamy podany punkt P (5,−5) i mamy wyznaczyć kąt między ramieniem kąta a układem, to np z
tangensa nam wychodzi −1. Czy da się z samych wzorów wyliczyć ze ten punkt znajduje się w IV a
nie II ćwiartce (tanges ten sam) czy w tych przypadkach na dostawie podanych współrzędnych
definiuję że jest to 315 a nie 135?
15 gru 23:51
Jakub: Jak rozumiem chodzi Ci o to, że dla tgα = −1 kąt α może być równy zarówno 135o jak i 315o.
Dla obu tych kątów tangens wynosi −1. Rozwiązaniem jest policzenie sinα. Dla α = 135o sinus
jest dodatni a dla α = 315o sinus jest ujemny. Tak więc liczysz jednocześnie tangens i sinus
α i na tej podstawie wyznaczasz wartość i znak wartości kąta α.
16 gru 15:44