zaąc: fajna stronka można się dużo dowiedzieć polecam
31 sie 13:16
betomek: Jakubie, wrzucisz też matury czerwcowe?
13 wrz 12:59
Jakub: Jest gdzieś w internecie ta czerwcowa matura?
13 wrz 14:24
14 wrz 17:07
Jakub: Dobra, wrzucę za jakiś czas. A w zasadzie przepiszę, rozwiążę, sformatuję tekst itd. Trochę to
potrwa.
14 wrz 17:29
sanna17: dzięki Twojej stronie napisałam sierpniową poprawkę matury na 60%! dzięki
16 wrz 13:33
edit: super strona
pozdrawiam Jakuba
dzięki tej stronie zdałam poprawkę matury! dzięki....
16 wrz 21:45
portalmaturzysty: Matematyka jest naprawdę ciekawa i istnieje sposób na to, by przekonać o tym również uczniów.
Wystarczy wykorzystać nowoczesne oprogramowanie – twierdzą nauczyciele matematyki i wykładowcy
akademiccy, organizatorzy ogólnopolskiej konferencji GeoGebry.
Już 22 września 2012 r. w SWPS w Warszawie (ul. Chodakowska 19/31) odbędzie się III
Ogólnopolska Konferencja GeoGebry, na której zaplanowano sesje tematyczne poświęcone
możliwościom bezpłatnego oprogramowania do nauczania matematyki GeoGebra. Osoby, które nie
miały jeszcze z nim styczności lub dopiero zaczynają z nim pracę, będą mogły poznać jego
zastosowania podczas specjalnie przygotowanego warsztatu.
http://www.portalmaturzysty.pl/aktualnosci/iii-ogolnopolska-konferencja-geogebry,970,1.html
18 wrz 12:00
kkarolina798: JAK myślicie matura z matematyki w 2013 będzie trudna ? JAK w 2011 albo trudniejsza
1 paź 19:09
Mati: jestem przekonany że nie bedzie trudna
denerwuje mnie ten licznik na dole strony
jak ten czas ucieka
2 paź 21:21
2012: Świetna strona, naprawdę! Przydaje się
18 lis 20:11
taki sobie on : Wrzuci pan dzisiejszą maturkę?
21 lis 12:58
Neko: Dzisiejsza(nie pisałem) nie była oficjalna z CKE, wiec chyba nie warto. Ale to Pan Jakub
decyduje oczywiście
21 lis 18:35
taki sobie on : Bardzo by mi zależało jakby pan Jakub ją wrzucił
21 lis 19:36
Jakub: Niestety jest chroniona prawami autorskimi. Napisałem jednak do Operonu z pytaniem o
pozwolenie. Ciekawe czy odpiszą.
21 lis 19:59
22 lis 17:20
Jakub: Odpisali. Niestety nie pozwalają, abym zamieścił rozwiązania ich zadań
23 lis 01:28
Neko: Kompletnie tego nie rozumiem! Co im szkodzi !
23 lis 15:06
23 lis 15:06
matural2: a nie , przepraszam
23 lis 20:25
Jakub: @Neko
Nie wiem, o co im chodzi. Tylko jednym zdaniem mi odpowiedzieli. Domyślam się, że nie chcieli
się tym zajmować, więc na wszelki wypadek wysłali mnie na drzewo. Ich strata. Zawsze mniejsza
reklama dla nich.
23 lis 23:52
Neko: Też tego nie rozumiem. Cóż, dla mnie jako maturzysty jest to głupie zachowanie. W końcu próbne
matury są po to by się czegoś nauczyć również a nie tylko sprawdzić stan obecnej wiedzy i
umiejętności.
24 lis 13:02
MAGDA: NIE ROZUMIEM ZADANIA TEKIEGO WYZNACZ RÓWANIA PROSTYCH .,W KTÓRYCH SA ZAWARTE BOKI
RÓWNOLEGŁOBOKU ABCD,PRZYKŁADY A,B
24 lis 13:12
agnesss: Oooo nie! A specjalnie czekałam na rozwiazania tej próbnej matury przez Pana Jakuba. Zawsze
lepiej je rozumiem dzieki jego opracowaniu.... Bardzo niefajnie
26 lis 18:30
nowa ^^: kiedy wrzuci Pan mature probna z listopada 2012 ?
2 gru 19:31
nauczyciel: Super stronka
!
8 gru 14:13
Mm: Świetna strona! Super wszystko opracowane, wytłumaczone, miło się z tego korzysta. Chciałem
zapytać czy przygotowałby Pan może zestawy zadań do rozwiązania pod kątem matury rozszerzonej
?
30 gru 13:35
Marek: Witam, polecam następujący serwer hostingowy. Płaci się raz na rok nie na miesiąc jak to
obecnie Pan płaci.
http://www.ehost.pl/
Pozdrawiam
2 sty 19:20
beatat:
10 sty 14:14
Perski: Dzięki za stworzenie tej strony ! Do tej pory nie ma lepszej ! Jakub jesteś wielki
12 sty 01:46
monia798: JAK myślicie matura z matematyki w 2013 będzie trudna ?
17 sty 19:26
Neko: Oby nie, bo ją zdaję :3
19 sty 11:01
nieznajomy : Ktoś puścił jakąś plotkę ,że matura z matematyki jeden rok jest łatwa a w następny jest już
trudna , w sumie w 2012 r. była całkiem łatwa więc to by oznaczało ,że matura w 2013r. będzie
trudniejsza , ale nie wydaje mi się , może będzie jeszcze łatwiejsza (bo z operonu była trudna
).
25 sty 23:09
Neko: To plotka, ja w nią nie wierzę :3
27 sty 21:05
ania: A ta matura próbna z OKE co teraz była w tym tygodniu umnie w szkole to była wszędzie ? Jak
tak,to pan Jakub wrzuci rozwiązania ?
8 lut 21:09
Jakub: Jak była z OKE czyli Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej, to raczej była tylko w Twoim okręgu. W
innych miastach, były inne matury próbne, jeżeli w ogóle były. Trudno mi pisać rozwiązania do
wszystkich takich matur, bo raz, że jest ich dużo, a dwa OKE nie zawsze je publikują.
10 lut 17:10
strucel: mozesz wrzucic probna mature z lutego 2013 r
11 lut 15:13
Jakub: Daj link do tej próbnej z lutego.
11 lut 16:03
Łysy: To prawda, że co 2 lata jest trudna matura z matematyki rozszerzonej? Dwa lata temu była
trudna, rok temu była bardzo łatwa, więc wychodzi na to że teraz będzie trudna? Jakubie, co o
tym sądzisz? Czego spodziewasz się na tegorocznej maturze rozszerzonej z matematyki?
12 lut 22:04
Ann: Nie można się niczego spodziewać na maturze
. Poza tym teraz większą trudność sprawia
maturzystom polak, nie matma
co pokazują różne wytyczne ; )
13 lut 16:44
natalka: boję się matury podstawowej 2013r ale w sumie 2012 była łatwa niby a tyle osób nie zdało więc
nie mogą dac trudnej bo wtedy to już w ogóle nikt by nie zdał a z tego co widze z roku na rok
jeżeli chodzi o poziom i wiedze z matematyki wsrod ludzi jest gorzej... nie wiem co sądzicie?
20 lut 19:08
kkarolina798: no własnie TEŻ tak myśle a sądze że język polski pisemny jest zmieniony i bedzie raczej
ciężki do zdania a matma to raczej nie powinna byc trudna mozna mysleć ze napewno nie
trudniejsza od 2011 Mam taka nadzieje zawsze można ratowac sie w wakcje jest szansa ze na
poprawce powinno być łatwiej a nie trudniej
21 lut 20:11
Natalia92: Witam, będę poprawiać mature już 2 rok. Za pierwszym razem zabrakło mi 2% do pozytywnego wyniku
i z każdą próbą było coraz gorzej. Próbuję się przygotować na majową maturę, ale kompletnie
nie wiem od czego zacząć. Panie Jakubie jak sie uczyć żeby zdać, jakkolwiek ale ZDAĆ? Bardzo
Cie proszę o radę. Pozdrawiam!
22 lut 13:07
Tomek mój chłopak: kocha mnie bardzo♥♠♦
22 lut 14:41
natalka: własnie!jak sie uczyc zeby cos z tego było i zeby cokolwiek zapamiętać? jakie zadania
przerabiac na maturze moze byc wszystko
22 lut 16:21
Trucker: Droga Panno Natalio, zarówno jedna jak i druga
Zauważcie po arkuszach maturalnych, że
zadania są bardzo podobne, opanować należy nierówność kwadratową, równanie wielomianowe, ciągi
i wyznaczanie ich wyrazów, również wyznaczanie wykresu funkcji liniowej, czyli prostopadłość i
równoległość. Zerknąć do arkuszy, przerabiać zadania i ćwiczyć, ćwiczyć. I myśleć pozytywnie
Pozdrawiam
1 mar 01:08
Proto: dziękuje panie jakubie za tę wspaniałą stronkę . dzięki niej po prostu zaczynam rozumieć
matematykę , byłem cienkim bolkiem ale dzięki tej stronce sporo się nauczyłem . pozdro
6 mar 22:26
ao: ta strona jest super! Gratuluiję pomysłu Panie Jakubie
10 mar 15:40
wiadukt: Ta strona jest dla mnie jak Biblia a Pan Jakub jest jej Autorem.
Nie wierzylem że można zrobić tak ogarniętą stronę o matmie wielki szacun dla Pana Jakuba !
11 mar 00:30
Kaja: Witam. Panie Jakubie czy forum zadankowe dalej nie działa? Klikając na napis forum zadankowe
zamiast spisu zadań pojawia mi się informacja, ze przenosi Pan stronę na nowy serwer.
Natomiast przypadkowo trafiłam na posty pisane wczoraj i przedwczoraj, więc widzę, że ludzie
jednak piszą zadania. Wcześniej pisałam na forum zadankowym jako gość, nie logując się, więc
nie wiem czy po prostu teraz trzeba się rejestrować, czy jest jakaś inna przyczyna. Będę
wdzięczna za odpowiedź.
12 mar 13:44
marti: zdaje ktos z towarzystwa matmę rozszerzoną? Jak przygotowania?
21 mar 15:50
ciebie: a jak u ciebie marti ?
22 mar 18:39
marti: W sumie juz powoli zbliza sie ku koncowi,do powtorzenia tylko geometria i prawdopodobienstwo
ale tego wlasnie najbardziej sie boje
Chciałabym osiągnąc wynik okolo 80 %
23 mar 12:13
nieznajomy : Panie Jakubie na maturze marcowej z tego roku , miałem zadanie z rachunkiem prawdopodobieństwa
i wszystko pięknie ładnie zrobiłem ,ale nie skróciłem wyniku (wyszło mi 6/36) . Czy jeśli tego
nie zrobiłem to za zadanie będę miał maksymalną liczbę pkt.? Dodam ,że zadanie było na 4 pkt.
Z góry dziękuję za odpowiedź .
30 mar 13:52
Jakub: Myślę, że dostaniesz maksymalną liczbę punktów. Nieskrócony wynik to żaden błąd. Ja
przynajmniej bym dał max
30 mar 16:04
Łysy: nieznajomy, wydaje mi się że nie dostałbyś maksymalnej liczby punktów gdyby w zadaniu było
napisane: "wynik przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego", a tak raczej powinieneś dostać
max.
1 kwi 23:55
matheo: super stronka z super objśnieniami! dzięki niej pomału zaczynam kumplować się z matmą!
2 kwi 17:03
kkarolina798: Wielomiany !
NIE ROZUMIEM kiedy jest plus w nawiasach a kiedy minus .. po wyciągnięciu przed nawias
mam wiedziec kiedy ma byc plus albo minus
np. − x
3 + 5x
2 + 3x − 15 = O
5 kwi 13:29
anon: Przerobiłem już cały materiał na maturę podstawową dlatego czuje powinność do umieszczenia
komentarza na temat strony. Oczywiście nie ma tu wątpliwości iż obecnie jest to najlepsza
strona do przygotowania na maturę z matematyki(poziom podstawowy), Strona jest bardzo dobrze
podzielona na działy, a po wykonaniu każdego z nich można wykonać zadania maturalne, które
również są dostępne w formie rozdzielonej. Na plus zasługuje również to iż w przypadku
problemu z zadaniem, można napisać bezpośrednio pod nim w komentarzu, na który zazwyczaj
odpowiada autor strony oraz rozwiązania tego zadania. Jest to wielkim udogodnieniem, ponieważ
na innych stronach zazwyczaj nie otrzymuje się odpowiedzi, a jak już ktoś odpiszę to zazwyczaj
nie jest to autor zadania, który nie zawsze dobrze rozumie zadanie.Nie jest to jednak strona
idealna i jak każda ma jakieś wady. Największym z problemów z jakim się spotkałem to często
ogólnikowo opisywane zagadnienia, czasami byłem zmuszony do szukania informacji na innych
strona, ponieważ te tutaj były dla mnie nie do końca zrozumiałem. Chciałbym również
ustosunkować się do filmików, które moim zdaniem nie są w większości wypadków użyteczne,
jeżeli włączasz je z poziomu strony. Jest to spowodowane tym iż w materiałach tych autor nie
wnosi za wiele do tego co już jest napisane w rozwiązaniu. Materiały oczywiście są dobre, ale
moim zdaniem dla osób które wolą naukę w takiej formie i nie korzystają wtedy ze strony. Jest
jeszcze kilka mankamentów co do budowy stron, a mianowicie dziwnym jest brak pełnej daty przy
komentarzach przez co nie widać czy został on umieszczony w tym roku, czy kilka lat wcześniej.
Słabe jest również pole do rysowania, na którym chyba największą wadą jest brak możliwości
rysowania z przytrzymanym lewym przyciskiem myszy(trzeba klikać na poszczególne kratki). Mam
nadzieje iż kiedyś ten skrypt JS zostanie wzbogacony o taką możliwość.
W mojej wypowiedzi chciałem głównie opisać to co mi się nie podobało, ponieważ strona ta jest
tak świetna, że myślę iż jak miałbym się skupić na jej plusach to baza danych by nie poradziła
sobie z tak długą wypowiedzią, lub zostałaby ona ucięta. Jak już pisałem jest to moim zdaniem
najlepsza strona z której można skorzystać przy przygotowaniach do matury i z tego co zdołałem
zaobserwować jest ciągle aktualizowana i rozbudowywana.
Pozdrawiam
101101|101000|100010|101010
100000|101101|100011|110001|111001|100100|101001|000011|001001|001001|000001
(z modyfikacją
)
10 kwi 20:58
Jakub: Kilka uwag w ramach odpowiedzi.
Rok dodania komentarza możesz zobaczyć najeżdżając kursorem na datę komentarza. Wiele osób
jednak tego nie zauważa, więc może faktycznie warto podawać pełną datę.
Filmiki jednym się podobają, a drugim nie. Mniej więcej po połowie, wnosząc po komentarzach na
yt. Jeśli chodzi o głosowanie (łapka up, down) to przeważają głosy na plus. Choć nie jest to
przewaga dominująca. Tak więc, dodaję te filmiki tylko jak mnie najdzie ochota.
Skrypt do rysowania jeszcze będę poprawiał. Choć gimpa z tego i tak nie zrobię
, bo w końcu
napisane to jest w javascripcie, który został zaprojektowany, do zupełnie innych celów. Jednak
pewne poprawki można dodać.
Dzięki za komentarz Andrzej
12 kwi 15:32
Nieuk : Panie Jakubie czy mógłby Pan ukryć ten zegar z odliczaniem do matury , bo gdy na niego patrze
to dostaje palpitacji serca. Z góry dziękuję.
17 kwi 18:22
Jakub: E tam te sekundy całkiem wolno lecą
i zostało ich ponad półtora miliona
19 kwi 20:05
kkarolina798: hej
jak ide przygotowania do matury co powtarzacie ?
20 kwi 12:05
dyskalkulik: Bardzo boję się matury z matematyki ,nic nie umiem .Jestem dyskalkulikiem .Przykre
20 kwi 13:05
Nieuk : dyskalkulik : dasz radę
20 kwi 15:22
ax: Sa jakies pewniaki na maturze, ktore zawsze sie powtarzaja i mozna za nie dostac duzo punktow?
20 kwi 21:23
Jakub: Zobacz
3549, a sam znajdziesz.
20 kwi 22:50
Dida: Jejku już za 16 dni matura, jak ten czas leci
:(
22 kwi 08:39
kkarolina798: Jakubie prosze o pomoc nie rozumiem wielomianów kiedy w nawiasach ma być plus a kiedy minus
22 kwi 20:12
22 kwi 20:47
kkarolina798: tak
22 kwi 20:51
byk: Pierwszy przykład: Jak masz x4 + x3 to po wyłączeniu przed nawias x3 zostaje po prostu
x3(x+1). Przy −8x −8 wyłączamy przed nawias −8 a to dlatego, że dążymy do uzyskania dwóch
takich samych nawiasów, bo na tym ta metoda polega. Zostaje wtedy −8(x+1). Równanie teraz
wygląda tak : x3(x+1) −8(x+1). Są dwa takie same nawiasy − i teraz zapisujemy (x3−8)(x+1) −>
to co stało wcześniej przed nawiasami dajemy do drugiego nawiasu. Poćwicz to, bo na 100%
podobne zadanie będzie na maturze.
22 kwi 21:17
kkarolina798: x3(x+1) −8(x+1). tego nadal nie rozumiem a czego w nawiasach nie może byc minus ?
22 kwi 21:23
byk: Mamy wyrażenie x4 + x3 jak widzisz pomiędzy nimi jest plus więc w tym wypadku musi być
x3(x+1). Gdyby było x4−x3 to wtedy byłoby x3(x−1), ale tak nie jest.Dalej jest jest −8x−8
więc wyłączam −8 przed nawias tak aby w środku było x+1 i jest wtedy −8(x+1). Można oczywiście
wyłączyć samo 8 przed nawias i wtedy zostanie 8(−x−1) ale nam się to nie przyda bo dążymy do
uzyskania dwóch takich samych nawiasów.
23 kwi 09:50
Ann: ja tam teraz robię tylko arkusze, nic innego nie pozostało, jak ćwiczyć,ćwiczyć i czekać na 8
maja ^^. Powodzenia maturzyści! ; ** Rocznik 93 i 94 skosi matematusię <3 bądźcie dobrej myśli
kochani!
23 kwi 10:51
Neko: Jestem rocznik 93 i mam zamiar napisać jak najlepiej podstawę i rozszerzenie!
23 kwi 13:09
nie lubię matmy : Panie Jakubie jak Pan myśli w tym roku będzie łatwa matura czy pytania znowu zaskoczą
maturzystów (tak jak w 2011 roku) ?
23 kwi 23:32
ęą: To że Jakub jest znakomitym matematykiem nie znaczy, że jest równie dobrym jasnowidzem
24 kwi 11:00
nie lubię matmy : ęą: nie ciebie pytam tylko Pana Jakuba i nie napisałem czy wie jaka będzie matura tylko czy
przypuszcza jaka będzie...
24 kwi 11:14
uzoxd: Jak tam przygotowania do matury? Ponoć chodzą plotki że mają być trudne zadania
Pozdrawiam
maturzystów!
24 kwi 12:27
nie lubię matmy : uzoxd: A skąd ta pewność ,że mają być trudne? kto znowu taką plotkę puścił , nikt nie wie jakie
mogą być zadania
24 kwi 13:38
24 kwi 13:44
Jakub: W zeszłym roku dużo maturzystów zdało i nie było jakiegoś ogólnego przekonania, że matura była
ciężka. Pewnie w tym roku trochę podniosą poziom trudności. Pytanie tylko o ile. Nie
spodziewam się jednak dużo trudniejszej matury. Jednak to tylko takie moje gdybanie
24 kwi 16:33
nie lubię matmy : Nie mogę tego zrozumieć ,że w jednym roku jest łatwiejsza matura a w drugim trudniejsza czym
rocznik 94 jest gorszy od 93 ?
24 kwi 16:51
Neko: Ja też jestem rocznik 93 tylko z technikum
24 kwi 18:16
dyskalkulik: Nie zdam
25 kwi 09:41
kkarolina798: a tak w ogóle boi się ktoś angielskiego na podstawie ?
JAK myślicie czy list moze byc formalny < reklamacja, Podanie o prace >
boje się listu ...
25 kwi 15:31
uzoxd: to strona o matmie, ale jezeli juz mowimy o angielskim, to na podstawowej teksty pisane są
proste
kkarolina789 nie masz sie o co martwic. Poczytaj troche o konstrukcji psozczególnych
tekstów, o tym jakich zwrotów używać, i wszystko jest do zdania
A co do matmy to fajnie
bylo by napisac na 70−80 % ... haha oby nie bylo tylko polowy z tego hahaha
26 kwi 18:59
Łysy: Jak myślicie, będzie zadanie z kombinatoryki na podstawie za 4pkt.?
29 kwi 10:29
Neko: Wg mnie będzie bryła za 4pkt
29 kwi 10:57
nie lubię matmy : Bryła na bank będzie za 4pkt. i jeszcze na 5pkt. z prędkością,czasem i drogą
29 kwi 13:48
Neko: + jakieś fajne analityczne zadanie za 4pkt : )
29 kwi 14:03
nie lubię matmy : Ciekaw jestem ile będzie zadań zamkniętych 23 czy 25
29 kwi 14:28
Przeciek: Podobno mają skupić się w tym roku na geometrii analitycznej. Także radzę porobić fajne zadanka
z nimi. Pozdrawiam.
29 kwi 14:42
nie lubię matmy : A skąd to wiesz?
29 kwi 16:37
adam: nie ma czegoś takiego jak "mają skupić się w tym roku". Dlatego za pewnik należy uznać zadania
z ciągami, coś z analitycznej i stereometrii
. Pozdrawiam rocznik '93 w technikach.
29 kwi 19:14
ziąbel: Bardzo dobra robota Jakubie. Rok temu pisałem maturę tylko z matmy podstawowej , gdyż byłem
całkowitym cepem matematycznym , do znalezienia tej stronki. Próbną napisałem na 50% a byłem w
klasie mat−fiz , co było jeszcze przed przeglądnięciem tej stronki. Po przerobieniu całego
materiału mature napisałem na 94% .
29 kwi 23:31
nie lubię matmy : ziąbel : pozazdrościć
29 kwi 23:41
Basia: Stronka świetna. Gratulacje dla autora.
Mam tylko małą prośbę: chodzi o próbny arkusz przed maturą maj 2013 Pazdro. Ponoć był to trudny
arkusz a ja nie mogę go znaleźć. Gdyby była możliwość umieszczenia arkusza albo linku do niego
to byłabym bardzo wdzięczna.
30 kwi 11:45
Neko: Piszę komentarz nr 100, jako ze tyle % chce mieć na maturze z matematyki :3
30 kwi 11:52
kkarolina798: na pocieszenie dla tych co zdają i się martwią wg mnie :
ZDAJCIE to co możecie !
najwyżej będzie sierpień i szansa na zdanie w sierpniu bo poprawki są podobne z matur
głównych i na pewno nie dadzą trudniejszej
miejmy madzieje
p.S MAM przeciek matury z matematyki 2013 <ktoś chętny zadania mogą być podobne
30 kwi 12:52
nie lubię matmy : kkarolina798: a skąd masz ten przeciek?
30 kwi 13:39
30 kwi 18:20
nie lubię matmy : To oszuści! kupiłem tego pewniaka przed maturką marcową z matmy i było zupełnie co innego...
30 kwi 18:27
nie lubię matmy : Jakubie chyba źle idzie zegar bo 8 piszemy matmę nie 7
30 kwi 18:33
Jakub: Tam jest ile dni zostało do matury. Czyli się zgadza 7 pełnych dni (24h) i 14 z kawałkiem
godzin. Tyk, tyk, tyk coraz bliżej
30 kwi 18:36
Nie lubie matmy !!!!!!!!!: masakra
30 kwi 19:10
uzoxd: haha xD Pan Jakub potrafi pocieszać
30 kwi 21:37
Dominik: A ja już nie mogę się doczekać, chce mieć to już za sobą, a nie ciągle się stresować
30 kwi 21:56
uzoxd: jak sie robi na stronie pana Jakuba gdzie są rozwiązania, to cała matura wydaje sie robotą "na
5 minut", a przyjdzie co do czego to człowiek wpaść nie może i się głowi niepotrzebnie
30 kwi 22:43
miszczu: Myślę że maturę rozszerzoną można spokojnie napisać na ok 80%. Dlaczego? Większość zadań jest
typowa i powtarza się co roku (zmieniają się tylko dane) jednak sposób rozwiązywania jest
podobny. Chodzi mi głównie o trygonometrię, jakieś równanie z wart. bezwzględną, albo
parametrem czy też stereometrię. Jeśli wiec ktoś ogarnia matmę w jakimś tam stopniu to z tymi
zadaniami powinien sobie bez problemów poradzić. Jedyne czym egzaminatorzy mogą zaskoczyć to
zadania z kombinatoryki czy też geometrii płaskiej (ja osobiście z tym mam największy problem)
albo zadania pod tytułem "udowodnij, że...". Ogólnie stronka jest bardzo fajna i pomaga mi w
nauce już od 2 lat, także trzymam kciuki i życzę powodzenia na maturze
1 maj 11:53
1 maj 15:59
Sebek: Panie Jakubie, mam ważne pytanie.
Czy na maturze, nanosząc oznaczenia na rysunki do zadania (rysunki, które oryginalnie już są w
arkuszu), mogę się odwoływać do tych oznaczeń w moich obliczeniach ?
Chodzi to to, że oznaczę jakiś bok lub kąt i potem w obliczeniach będę się do niego odwoływał,
tzn nie napiszę np. kąt ABC tylko α ( którą oznaczyłem na rysunku jako kąt ABC).
Czy muszę zrobić własny rysunek i tam wprowadzić oznaczenia ?
1 maj 17:34
Sebek: Chciałbym uzupełnić, w celu rozjaśnienia mojego pytania: Czy osoba sprawdzająca będzie brała
pod uwagę moje oznaczenia na rysunku z arkusza?
1 maj 17:38
Jakub: Masz wydrukowaną treść zadania, niżej wydrukowany rysunek i jeszcze niżej puste miejsce na
twoje rozwiązanie. Wydaje mi się oczywiste, że sprawdzający zauważy, że na rysunku dopisałeś
np. α przy jakimś kącie. Jak masz wątpliwości, to możesz w obliczeniach dopisać α = |∡ABC|. W
ten sposób sprawdzający będzie miał pewność, co u ciebie oznacza α.
1 maj 17:49
uzoxd: Jak tam maturzyści?
Stres już jest
2 maj 10:39
Łysy: Panie Jakubie, czego można się spodziewać w tym roku na maturze rozszerzonej z matematyki?
2 maj 11:01
nie lubię matmy : uzoxd: Nie bardzo wręcz przeciwnie nie mogę się doczekać tej matmy chcę już ją napisać i mieć
święty spokój
2 maj 11:48
byk: Nie zadawajcie głupich pytań. Na maturze rozszerzonej wszystkiego się można spodziewać, bo w
końcu to matura rozszerzona, tym bardziej jeśli chodzi o matematykę.
2 maj 12:30
misiek: Kto mi powie jakich przyborów można używać na maturze?
2 maj 17:16
alfa i omega: linijki i cyrkla
2 maj 17:30
Jakub: @
Łysy Chciałbym wiedzieć
2 maj 17:54
Neko: I kalkulatora :3
2 maj 18:21
kama: A ja mam następujące pytanie: które zadania robicie najpierw? Otwarte, czy zamknięte? Ja zawsze
zaczynam od zamkniętych ale to mnie chyba gubi bo zostaje mi mało czasu na otwarte które są za
więcej punktów, robie głupie błędy albo już sie stresuje i nie moge rozgryśc zadań...
Panie Jakubie, od których zaczynać ?
2 maj 22:27
misiek: Zamknięte. Łatwo i szybko można natrzaskać na nich pkt.
Mi test zajmuje 30min−1h, zależy jaki jest trudny. Więc 2 godzinki wystarczą na otwarte,
Oczywiście najpierw robie najłatwiejsze otwarte
3 maj 12:45
Kozak: Kurde boje sie
3 maj 13:08
nie lubię matmy : Kozak: ja też nie wiadomo czego się spodziewać ,zapewne matura będzie tak wyglądała jak 2011
3 maj 15:32
uzoxd: bądźmy dobrej myśli
Mam szczerą nadzieje, że CKE czytając w naszych myślach da zadania z
poziomu 2+2=x i oblicz X
4 maj 00:49
DżastaO92: nie lubię matmy : w 2011 nie byla jeszcze tak trudna .. właśnie fajnie by bylo zeby cos
podobnego
4 maj 15:41
nie lubię matmy : DżastaO92: Oby nie , nie w tym roku...
4 maj 16:55
nie lubię matmy : Wiem ,że to strona poświęcona tylko matematyce , ale mam pytanie odnośnie matury z Polskiego .
Czy do matury z Polskiego wystarczą krótkie streszczenia czy szczegółowe ?
4 maj 16:57
Mateusz: nie lubię matmy: Jeśli w roku szkolnym czytałaś te lektury to krótkie streszczenie będzie
bardzo dobrym rozwiązaniem
4 maj 20:42
kama: Jeżeli przerobiłam wszystkie zadania(ze zrozumieniem) umieszczone w dziale: Zadania maturalne
to mogę czuć się w jakimś stopniu przygotowana do matury ?
4 maj 20:49
Nie lubie matmy !!!!!!!!!: jeszcze a apropos matury z angielskiego na podstawie jaki może byc list
jak myślicie
?
4 maj 20:50
kama: Obstawiam oficjalny z zażaleniem.
4 maj 20:54
;o: Ja mam pytanie odnośnie takiego małego banału. Jezeli w roszerzeniu mieszczę się na pierwszej
stronie odpowiedz mam podać w wyznaczoym do tego miejscu koniecznie czy też mogę na tej samej
stronie napisać ODP: żeby było czytalniej i praktyczniej ? czy należy pisać nawet jeżeli
odpowiedz była by jednym elementem na stronie?
5 maj 07:57
nie lubię matmy : : Chyba raczej w miejscu wyznaczonym do tego
5 maj 10:30
Maciej94: Mój rekord z podstawy to ta operonu, która była w listopadzie. W 40 minut napisałem na 98%, bo
z tym przekrojem coś mi ucieli xD
5 maj 13:36
Maciej94: Najbardziej się boję ustnej z polskiego, bo nie może mi wejść do głowy ta prezentacja, a mam we
wtorek za tydzień
5 maj 13:39
uzoxd: Jeszcze dwa dni i się matura zaczyna
za rok my się będziemy śmiali ze zdających xd
5 maj 15:28
ol95: SUPER STRONA ! POLECAM
5 maj 17:05
nie lubię matmy : Maciej94: zazdroszczę takiej wiedzy ...
5 maj 17:07
kama: Ustna z polskiego to jest banał...Nie znam osoby która by nie zdała. Ja jeszcze nawet nie mam
prezentacji dokończonej xd Za to przed matma czuje stresa... Wrr,
Pytam ponownie, co myślicie: Jesli przerobiłam praktycznie wszystkie zadania z działu zadania
maturalne to mam szanse jakoś zdać ?
5 maj 17:35
nie lubię matmy : kama: wątpię
5 maj 17:58
dziśprawdziwychcyganówjużniema: Heh nie rozumiem was ludzie, czemu tak tej matmy się boicie, ja tam mam w gaciach przed
pisemnym polskim, bo z matmy muszę mieć 100%.
5 maj 18:13
Maciej94: No polski pisemny też nieciekawy. Od jutra zacznę czytać streszczenia, a dzisiaj sobie zrobię
jeszcze z dwa arkusze z rozszerzenia matmy!
W jaki wynik celujecie z rozszerzenia?
5 maj 18:52
dziśprawdziwychcyganówjużniema: Jak będzie poziom taki jak rok temu to liczę na 90%, a jak 2 lata temu to z 70%.
5 maj 18:56
kama: nie lubię matmy: czemu wątpisz ?
5 maj 19:06
5 maj 19:13
kama: Tak, o to mi chodzi
Nie, nie ucze się na pamieć
5 maj 19:23
Maciej94: No to powinno łatwo pójść
Mam przeczucie, że dadzą jakiś ciekawy dowód na podstawie i
rozszerzeniu, tak więc warto sobie przecwiczyc indukcje albo porobić tego typu zadaniaa. ))
5 maj 19:27
kama: Maciej94 ojj żeby sie nie sprawdziło...dawaj jakies zadanie tego typu na podstawe co czujesz,
to porobie
może dzięki tobie zdobęde więcej pkt haha
5 maj 19:34
Maciej94: No to spróbuj to: wykaż, że dla każdego n należącego do zbioru liczb naturalnych, liczba
n
3+5n jest podzielna przez 6.
Może trochę poza podstawę wykracza, ale warto spróbować. Jak takie zrobisz, to z podobnymi z
podstawy nie będziesz mieć problemu
5 maj 19:38
kama: No to witaj problemie!
Eh, mogłoby jednak takich zadań nie być
5 maj 19:49
Maciej94: Dobra, dałem ci typowe zadanie z udowadniania na rozszerzenie, przepraszam
Ale w podstawie
może być np. coś w stylu udowodnij, że a
2+b
2>=2ab dla każdej liczby rzeczywistej.
5 maj 20:00
kama: no, teraz już inaczej gadasz
!
5 maj 20:10
nie lubię matmy : Kama: tak tylko napisałem na pewno bez problemu zdasz
5 maj 20:46
nie lubię matmy : Widzę ,że nie tylko ja boję się Polskiego bardziej od matmy
5 maj 20:46
kama: nie lubie matmy : Hah mam nadzieje, że zdam, ale wszystko sie może zdarzyć
Wiecie co? Przez
was zaczełam się polskim stresować, kurde.
5 maj 20:50
Maciej94: Nie zapominaj o angielskim. Zdajecie rozszerzenie? To też może być nieciekawy arkusz. Polski
nie jest w sumie aż taki straszny, w końcu pierwsza część to trochę darmowych punktów (z
12−14) za czytanie. To już daje dobrą bazę żeby startować z tworzeniem tekstu, ale z tym może
być gorzej... Żadnej lektury nie pamiętam oprócz "Dżumy" Camusa. No ale mam jeszcze trochę
czasu na powtórkę. Dokładnie 36 godzin i 3 minuty.
@Nie lubię matmy, jak można nie lubić
matmy?
5 maj 20:56
Sebek: Mam pytanie, co sądzicie o tym, żeby zacząć od zadań otwartych ?
Otwarte wymagają więcej wysiłku i po 25 zamkniętych może być już ciężko.
Natomiast na począdku mózg lepiej pracuje. Zamknięte ograniczone są do 4 odpowiedzi, więc błędy
wynikające ze zmęczenia może być łatwiej zauważyć/ wyeliminować.
Co o tym sądzicie ? Może Pan Panie Jakubie spodkał się z takimi przypadkami ?
5 maj 21:25
kama: Sebek noo dobrze mówisz koleś, ja zawsze zaczynałam od zamkniętych i to mnie chyba gubiło, na
otwartych już nie potrafiłm tak sie skupić i moja praca była, hm ..."mniej wydajna"
Jestem ciekawa opini innych, nawet jakby jakimś czasem nie staczyło czasu na jakieś zamkniete
to zawsze można strzelać
5 maj 21:34
Maciej94: Sebek, ja bym na początku robił lepiej zamknięte. One tak jakby lepiej mogą Cię rozgrzać przed
tymi otwartymi. Spójrz na to tak: załóżmy czysto hipotetycznie, że zaczynasz od otwartych i
większości z nich nie możesz zrobić. To może Cię trochę podłamać i wtedy możesz mieć właśnie
gorsze spojrzenie na te zadania łatwiejsze, czyli zamknięte.
5 maj 21:40
nie lubię matmy : Maciej94: Mój nick nie jest aktualny , kiedyś nie lubiłem matmy ,ba nienawidziłem jej , od
podstawówki do połowy pierwszej klasy liceum miałem z nią same problemy (z roku na rok miałem
zagrożenia) . Dlaczego? bo zazwyczaj natrafiałem na nauczycieli(a w szczególności na babke w
liceum) , którzy nie potrafili przekazać wiedzy . Na szczęście szperając po internecie
przypadkowo natrafiłem na tą stronkę , dzięki której zmieniłem swoje podejście do tego
przedmiotu i jak dobrze pójdzie to zamierzam nawet z nim wiązać przyszłość
5 maj 21:46
nie lubię matmy : Ej mam takie pytanie , czy nie znając zbytnio lekturek z Polskiego i opierając się tylko na
fragmencie można zdać maturkę na poziomie (tak 50 % )
? Bo w zasadzie to tylko zakuwam do
matmy a o Polskim przypomniałem sobie dzisiaj ,że też muszę go zdać
5 maj 21:52
kama: Ja dwie próbne napisałam na 70% nie znając ksiązek, ale może miałam fuksa akurat, nie wiem
Ale myśle , że na 50 można spokojnie, wyciagnąc z danego fragmentu ile sie da, nie pisać za
dużo spoza żeby kardynała nie walnąć i powinno być dobrze
Taka mam nadzieje
5 maj 22:01
Maciej94: Teraz rozumiem i bardzo dobrze że zmieniłeś sposób postrzegania tej dziedziny nauki. A co do
matury z polskiego to oczywiście że można, ja miałem 52% a w ogóle tej książki nie pamiętałem
("Lalka" to chyba była). Tylko staraj się nie streszczać tego tekstu, tylko odwołuj się do
tematu pracy. Jednak streszczenia poleceam poczytać, ja tak przynajmniej zrobię... Jutro.
5 maj 22:06
IoIek: Maciek fajne zdanie napisałeś: "Tylko staraj się nie streszczać tego tekstu, tylko odwołuj się
do tematu pracy."
A jest ktoś taki jak ja, kto się w ogóle nie stresuje maturą?
5 maj 22:09
Maciej94: Ja się nie stresuję matmą!
5 maj 22:12
nie lubię matmy : Maciej94: Bardzo ją polubiłem ,chodź jeszcze z niektórymi rzeczami mam problem (np. zadania
typu wykaż,że , udowodnij itp.). Jeśli chodzi o Polski to zauważyłem ,że CKE opiera się
głównie na rocznicach urodzin śmierci poety itp.zawsze coś w danym roku wypadnie) Akurat w
tym roku jest 70 rocznica powstania warszawskiego więc możliwe ,że dadzą coś z literatury
współczesnej np. Inny Świat bądź Opowiadania Borowskiego . W tamtym roku była okrągła rocznica
śmierci Prusa i faktycznie pojawił się za równo na majowej jak i na próbnej .
5 maj 22:14
IoIek: Ja może znam tylko parę lektur. Napisze wypro z tego tematu spoza kanonu lektur bo taki wchodzi
w tym roku. Wszystkie siły na rozszerzenie z matmy
5 maj 22:14
IoIek: Co do rocznicy to coś z Dżumą słyszałem? Dobra ide sie uczyć nie pisać
5 maj 22:15
dziśprawdziwychcyganówjużniema: Matma to banał, chociaż pewnie w tym roku dowalą trudne rozszerzenie... Z polaka byle te 30%
wyciągnąć.
5 maj 22:25
Maciej94: Ja bym wolał trudną, bo będą mniejsze progi na uczelnie a mi takie mniej schematyczne zadania
dobrze idą, więc na plus dla mnie.
Jeśli Borowski to idealnie, bo o jego opowiadaniach
wspominam w swojej prezentacji, więc miałbym jakąś dodatkową wiedzę. Zapamiętajcie, że
najlepiej mieć pozytywne podejście − wtedy na pewno będzie łatwiej
5 maj 23:17
nie lubię matmy : Maciej94: Oby był wraz z Innym Światem bo tylko to powtórzyłem i jeszcze Przedwiośnie
5 maj 23:19
5 maj 23:23
nie lubię matmy : Na pewno nie Lalka była rok temu i na próbnej ...
5 maj 23:31
Neko: CKE jest chore na Lalkę ale na pewno nie Lalka :3
5 maj 23:32
alfa i omega: Ktoś tam wcześniej martwił się listem z angielskiego, na szczęście posiadam przeciek z
wiarygodnego źródła i chętnie się nim z wami podzielę
Poziom podstawowy
Podczas pobytu w Wielkiej Brytanii kupiłeś ciągnikowy kultywator sprężynowy z
zapasowym kompletem lemieszy półsztywnych i
skaryfikatorem. Zauważyłeś, że uszkodzone było łożysko toczne baryłkowe
wachliwe w mimośrodzie oraz brakowało połączeń gwintowych
śrubą pasowaną o trzpieniu stożkowym. Chcesz zgłosić jego reklamację. Napisz
na czym polega problem oraz gdzie i kiedy nabyłeś
urządzenie i zaproponuj rozwiązanie problemu. Podpisz się jako XYZ
Praca powinna zawierac od 120 do 150 słów
5 maj 23:37
Nie lubie matmy !!!!!!!!!: alfa i omega:
hahaha xd napewno bedzie
6 maj 08:26
Sebek: Mam pytanie odnośnie zadania (matematyka.pisz.pl/strona/3205.html) dlaczego w pewnym momęcie
rozwiązania jest wzmianka
,,z własności ciągu geometrycznego:
a5
2=a3 x a13 "
Przecież jest to niezgodne ze wzorem an2= an−1 x an+1
Może mi ktoś wyjaśnić ?
6 maj 12:29
Maciej94: No ale masz tam napisane, że wyraz trzeci, piąty i trzynasty tworzą ciąg geometryczny, czyli
załóżmy, że a=a3, b=a5, c=a13 to ciąg geometryczny w podanej kolejności.
Wyraz środkowy, to średnia geometryczna wyrazów obok, podnosząc do kwadratu da to:
ac=b2
6 maj 12:53
Maciej94: Tutaj kolejne wyrazy to ciąg arytmetyczny, nie geometryczny
6 maj 12:59
Sebek: Maciej94:
O JAAAA aż mnie zawstydziłeś, dzięki
6 maj 13:42
nie lubię matmy : Co raz bliżej do tej matury
6 maj 14:44
Mr. M.: ale mi się nie chce jutro pisać tego polskiego, z chęcią za to zasiadł bym już do matmy
6 maj 16:00
BieguŚ: Polać mu! Po cóz nam j. polski....
6 maj 16:29
IoIek: popieram!
6 maj 17:37
Sebek: W ogóle mi się wydaje, że jako pierwsza powinna być matematyka.....
Wymaga najwięcej wysiłku intelektualnego, dlatego pisząc ją jako pierwszą jesteśmy
(przynajmniej powinniśmy być) w pełni sił.
Polski i angielski powinny być po niej.
6 maj 17:49
kitor: jest masakra . przeczuwam niepowodzenie
6 maj 19:04
nie lubię matmy : Też wolałbym pisać matmę zamiast polskiego , przecież matura z Polskiego nawet nie sprawdza
naszej wiedzy , jeszcze w tym roku ,gdzie można wybrać utwór nie przerabiany na lekcji
6 maj 19:10
DżastaO92: zdamy ! wszyscy !
i nie ma bata ze nie
6 maj 19:13
nie lubię matmy : DżastaO92: trzeba ,trzeba
6 maj 19:16
wojtek: Panie Jakubie jak pan myśli ? Często zdarzało mi się, że korzystając z tablic maturalnych i
robiąc poprawne działania, założenia etc. otrzymywałem wynik bardzo zbliżony do tego w
odpowiedziach zadania. Np w odpowiedziach było 80 a mi wychodziło 79,96124514. Wiadomo, chodzi
o to, że są różne sposoby działania, a nie zawsze udawało mi się pozbyć pierwiastka. Czy myśli
pan, że na maturze rozszerzonej egzaminator odejmie punkt za takie coś, jeśli w kluczu jest
pełna cyfra, albo jeśli wynik pola czy objętości czegokolwiek podamy z pierwiastkiem lub w
przybliżeniu
6 maj 19:17
Maciej94: wojtek, nie umiesz na pierwiastkach operować, że chcesz je przybliżać?
Jak wychodzi liczba całkowita to te pierwiastki muszą się skrócić... W końcu 80≠79,9(6) np.
6 maj 19:31
nie lubię matmy : Maciej94: przeczytałeś te streszczenia z Polskiego?
6 maj 19:46
wojtek: Maciej94 no nie zawsze mi się to udaje. Często np. w pośpiechu nie udaje mi się doprowadzić
właśnie do takiej formy jakiegoś równania, aby one się ładnie skróciły i potem mnożąc je itd
wychodzi takie koromysło
korzystając np z innego wzoru na pole trójkąta, niż przewidziane w
kluczu, nie zawsze wychodzi tak, że te pierwiastki się skracają. Przynajmniej mi
. Dobrze by
było, żeby egzaminator wziął pod uwagę, że działania były poprawne mimo tego, że pierwiastek
nie skrócił się po drodze, a wysiłek i czas w zadanie został włożony. W końcu zadanie
rozwiązane niemal poprawnie, jedynie wynik różni się o ułamek tysięczny albo i mniejszy.
6 maj 20:00
Maciej94: Słabo z czasem było, bo dopiero o 16 mogłem zacząć, ale już prawie wszystkie "streszczenia w
pigułce" ogarnąłem... Tzn. wszystkie z tych lektur:
http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/923516_565278850179257_201750267_n.jpg
bo z tych utworów najprawdopodobniej będzie te tworzenie tekstu.
Najgorzej było z "Panem Tadeuszem" − trudno to zrozumieć i poukładać w głowie
Ale już się
żegnam z tymi streszczeniami i idę jakiś arkusz z matmy ogarnąć.
6 maj 20:01
Maciej94: Ja bym nie próbował skracać, bo mogą Ci jednak za to punkt odjąć. Skrócisz sobie np. jakiś
pierwiastek na początku i może Ci później po kilku dodatkowych obliczeniach wyjść wynik
znacznie różniący się od tego z klucza. Wiem, że zadania można zrobić na bardzo wiele
sposobów, ale za każdym razem powinno Ci się to łatwo skracać. Dlatego warto operować np. na
√12442/
√242,31,5, bo na pewno jest znacznie dokładniej niż przybliżenie. Z funkcjami
trygonometrycznymi też bym lepiej nie przybliżał. Raz tak zrobiłewm i mi nauczycielka obcięła
punkt.
6 maj 20:10
Maciej94: Fajne zadanie znalazłem, kto zrobi?
Dane są liczby a,b,c ∊ R takie, że równanie ax
4+bx
2+c ma cztery rozwiązania rzeczywiste
x
1,x
2,x
3,x
4.
Oblicz wartość wyrażenia |x
1|+|x
2|+|x
3|+|x
4|.
Rozkminiłem to, ale nie jest łatwe (przynajmniej dla mnie)
6 maj 20:14
nie lubię matmy : Maciej94: fanatyk matmy z ciebie zapewne +90% będziesz miał jak nic
6 maj 20:25
Maciej94: No tydzień przed maturą mocno się wziąłem za ogarnianie tych arkuszy i szczerze powiem, że
znacznie łatwiej mi się je robiło, niż czytanie tych streszczeń na polski. A te >90% by się
przydało o ile mówisz o rozszerzeniu, bo łatwiej by się było na studia dostać. Nie lubię
matmy, zdajesz rozszerzenie?
6 maj 20:35
nie lubię matmy : Ja? chyba żartujesz może za rok spróbuje
6 maj 20:38
nie lubię matmy : Wracając do Polskiego czytałeś Dżumę ?
6 maj 20:39
alfa i omega: Maciej94: Podaj jakąś wskazówkę do tego zadanka
6 maj 20:43
Sebek: Wiecie może, jaka strona opublikuje jako pierwsza wyniki matury z matmy ?
Można liczyć na wyniki już 08 maja ?
6 maj 20:44
nie lubię matmy : Sebek: nie wiem ,ale na pewno jakaś opublikuje ,żeby nam na złość zrobić
6 maj 20:46
Sebek: Hehe, z tego co wiem to po kilku godzinach od egzaminu odpowiedzi już będą na necie, tylko czy
ktoś zna adresy ty stron
6 maj 20:52
MODLE SIE ZA WAS I ZA MNIE: Wpiszesz w google i bedzie pelno takich stron np. natablicy.pl
6 maj 20:53
MODLE SIE ZA WAS I ZA MNIE: ja tam wole nie sprawdzac xD
6 maj 20:53
Maciej94: alfa i omega, t=x2 i spróbuj przekształcić tę sumę a następnie poszukać jakieś zależności ze
wzorów viete'a w zależności od pierwiastków t1 i t2. Jak będziesz miał problemy z zapisaniem
sumy to masz drugiego hinta: s=2(√t1+√t2)
Nie czytałem Dżumy, ale ją trochę pamiętam. A co? Sugerujesz że będzie? To niedobrze... Będę
musiał jeszcze faktycznie poszukać jakiegoś opracowania w necie.
Sebek, na cke.edu.pl ma podobno być kilka godzin po maturze arkusz, ale nie wiem jak to będzie
z kluczem.
6 maj 20:56
byk: Klucz od CKE będzie gdzieś w połowie czerwca
6 maj 20:59
MODLE SIE ZA WAS I ZA MNIE: Jak dadza np. Wesele, Inny swiat, Dzuma, Zdazyc przed panem Bogiem to bedzie git xD
6 maj 21:10
Jakub: @
wojtek Na maturze liczy się przede wszystkim sposób rozwiązania. Ja zazwyczaj przybliżam
do drugiego miejsca po przecinku np. s = 23,24 m. Zazwyczaj to wystarcza. Zadania maturalnego,
w którym wynik różni się w zależności od tego jak przybliżam liczby., nie zdarzają się często.
Zazwyczaj dane liczbowe są tak dobierane, aby wszystko ładnie się pierwiastkowało itd.
@
Sebek W poprzednik latach na
http://perspektywy.pl pojawiały się bardzo szybko arkusze maturalne i
rozwiązania.
6 maj 21:53
xyz: orientuje sie ktos czy mozna uzywac ołówek do rysunkow na maturze rozszerzonej?
6 maj 22:07
xyz: tzn cyrkiel z ołówkiem?
6 maj 22:08
jan.z.czarnolasu: Podrzuci ktos jakis ciekawy arkusz z rozszezenia?
7 maj 15:06
Sebek: Strona chyba przeciążona bo tak wolno chodzi. To jest GENIALNE, że 1 dzień przed maturą ludzie
się biorą do nauki
7 maj 15:45
Jakub: Zgadza się. Bardzo dużo osób jest na stronie i dlatego muli.
7 maj 15:56
uzoxd: Jak tam po polskim maturzyści?
7 maj 16:20
Sebek: Spodziewałem się czytania ze zrozumieniem (w pełnym tego słowa znaczeniu), a nie sprawdzianu ze
środków stylistycznych itp......
7 maj 17:03
kama: Haha uwielbiam tą strone
No, maturzyści jak zwykle zaczynają nauke w samą pore!
7 maj 17:18
Dawid: Dobra trzeba coś sobie przypomnieć
polski masakra
z testu będę mieć może ze 12 pkt , oby
wypracowanie mnie uratowało .
7 maj 18:17
uzoxd: Nadrobimy jutro matmą
!
haha xD Jaki stopień trudności obstawiacie?
Z polskiego
dowalili, to może choć z matmy odpuszczą
7 maj 18:52
zyd_biznesmen: jakub powinienes sobie wrzucic reklamy to bys chociaz utrzymywal strone za darmo / zarobil cos
7 maj 19:31
misiek: popieram, reklamy po boczkach jak najbardziej by nie przeszkadzały
7 maj 19:56
michau: co tu dużo mówić ta stronka jest genialna na jutrzejszą maturke uczyłem sie z tej strony i z
matemaks.pl i musze powiedzieć że dzięki wam nauczyłem się wiecej niż w szkole
Z całego
serca DZIĘKUJĘ!
7 maj 20:55
uzoxd: Panie Jakubie, prosimy o jutrzejszy dyżur na stronie w godzinach 9−12
Maturzyści mogą
potrzebować pomocy
7 maj 22:04
Sebek: Hehe, jeszcze 11 godzin ..........
7 maj 22:05
uzoxd: Xd dobrej nocy wszystkim xd
7 maj 22:44
Jakub: A więc powodzenia
7 maj 22:50
Maciej94: Matura podstawowa i rozszerzona z matmy to czysta przyjemność
7 maj 23:02
Monia: Bez żadnych wykazów
! hehe
7 maj 23:02
Don Marczello: Przez ostatni rok uczyłem się do matury korzystając z stronki Pana Jakuba.
Jestem mu dozgonnie wdzięczny za pracę i wysiłek jaki włożył w pomysł i budowę tej stronki oraz
umieszczeniu tylu pomocnych zadań.
Jutro maturka , życzę powodzenia wszystkim.
Życzę miłej nocki.
P.S
Niech Pan Jakub trzyma za nas wszystkich kciuki.
7 maj 23:20
ziąbel: Jakub: A więc powodzenia
nie zaczyna się zdania od a więc !
Ale gratuluje fajnej stronki
8 maj 01:14
Sebek: 1,5h.......... ,a pamiętam jak by to było wczoraj, kiedy liczni pokazywał 160 dni........
Niech Pn trzyma kciuki Panie Jakubie za swoich wychowanków
8 maj 07:36
misiek: żeby łatwe było
8 maj 07:43
Clarence: ziąbel, stary, ale ty masz problemy
8 maj 07:47
Marzena: oby sie udało,powodzenia
!
8 maj 07:48
Sebek: To samo chciałem napisać Clarence.....
8 maj 07:49
Maciej94: Łatwa była, bede miał 100pro
8 maj 10:44
grubychudy: wydawala sie latwa ale nigdy nic nie wiadomo, w tym za 5 punktow wychodzila mi dziwna delta,
nie dalo sie wyciagnac pierwiastka
8 maj 11:55
misiek: dajcie odpowiedzi... w ostatnim mi wyszedl pierwiastek z delty 270 ale musialem przyblizac zeby
obliczyc predkosc
8 maj 12:01
Maciej94: Mi pierwiastek z delty wyszedł 90 ale to od t2 wychodziło. V1=72 i V2=63 chyba.
Czasy wyszły mi takie: t1=4,(6) t2=5,(3)
8 maj 12:08
Aran: Maciej mnie też tyle wyszło
8 maj 12:21
Maciej94: to podam swoje odpowiedzi: te za 5 punktow wyzej jest juz
− kąty trójkąta 45,60,75 stopni
− pierwiastki wielomianu: −2, √8, −√8
− najwieksza wartosc funkcji: 7, f(x)<0 dla x∊(−3;5)
− w tym do udowodnienia nierówności wychodziło, że xy+yz+xz=−(x2+y2+z2)/2, czyli jest zawsze
niedodatnie
− w podzielności wychodziła liczba 698*34=698*2*17, czyli jest podzielne przez 17
− objętość 400 cm3
8 maj 12:26
Maciej94: 698, przepraszam.
8 maj 12:27
Maciej94: Aha i tamten cos2x−3*sin2x=0
Moim zdaniem najtrudniejsze z zamkniętych był ten trójkąt w okręgu, i kąt alfa wychodził 25
stopni (chyba)
8 maj 12:28
Neko: Nie zrobiłem z okręgiem i trójkątem, nie bedzie maxa, nie mam po żyć.
CO TO ZA MATURA GDZIE NIE MA W OTWARYCH ANI CIĄGU, ANI PRAWDOPODOBIEŃSTWA, ANI ANALITYCZNEGO
ZADANIA.
Ludzie rok temu ciąg a 4 pkt banał a tu co.
może 90% będzie, ale i tak nie mam po żyć
8 maj 12:29
nie lubię matmy : Maciej94: jak ci niby wyszło 6do potęgi 98?
8 maj 12:44
nie lubię matmy : Neko: Dokładnie załamny jestem tyle się uczyłem i ta nauka na nic , nie poprawiam matmy trudno
będę miał 50%
8 maj 12:44
nie lubię matmy : Nawet zadanie na 5pkt. mam źle
8 maj 12:46
jak: kiedy będą odp do matury 2013
8 maj 12:46
Neko: Ja około 90%, i co? Moje marzenie życiowe to 100% i lipa, rozszerzenie mi zostaje na 70%
napisać, inaczej nie mam po co żyć
8 maj 12:48
Neko: W 50 minut zrobiłem wszystko po za okręgiem i xyz(co mam pewno 1/2) czyli w najlepszym wypadku
90%...
8 maj 12:49
Neko: Ubolewam nad faktem ubogości tej matury po względem zadań
8 maj 12:49
jak: ile wyszet ten log
8 maj 12:50
Maciej94: nie lubię matmy, tam musiałeś wyłączyć przed nawias po prostu 6
98
Neko jakim okręgiem
8 maj 12:51
jak: macie jakieś odp
Neko: Kąty trójkąta w okręgu
Maciej94: log100−log2 8 =−1
nie lubię matmy : Maciej94: tak myślałem , gdzie ja się teraz dostane
8 maj 12:52
Maciej94: też miałem z tmy problem − moim zdaniem najtrudniejsze z tych zamkniętych ale wyszło chyba 25
stopni
8 maj 12:52
jak: a z tym iprocentami ile powinnop być 12%a=15%b
8 maj 12:53
Neko: Ale Ludzie, gdzie był ciąg? Gzie prawdopodobieństwo? Analityczne zadanie? nic.
Ubolewam nad tym...
Za 4 pkt to powinno być analityczne, albo ciąg, a nie z czymś takim.
Wgl po raz 1 w historii pierwsze zadanie otwarte to nie była nierówność kwadratowa!
Maciej94: W Uniwersytecie Wrocławskim na matematyke przyjmowano rok temu chyba każdego, bo mniejsze
zainteresowanio było. Masz jeszcze opcje!
nie lubię matmy : jak: chyba to było 125% coś takiego
8 maj 12:54
jak:
Maciej94: 125%
prawdopodobieństwo było jedno w zamkniętym − z iloczynem. Neko, nie może być wszystkiego.
nie lubię matmy : Maciej94: jasne ja mieszkam w małopolsce...
nie lubię matmy : A prawdopodobieństwo to wyszło 1/18 ?
8 maj 12:55
Maciej94: W otwartych to ciąg arytmetyczny Ci dawały te kąty w trójkącie − 45,60,75 stopni, więc jest też
Neko: Tak bo masz pary 1,5 i 5,1
jak: a te ciągi ile wyszły
Maciej94: No to na pewno też macie jakieś tam uniwersytety z większą ilością miejsc. Mi 1/18 wyszła
jak:
8 maj 12:56
jak: a te nierówności
8 maj 12:57
Maciej94: no wyżej podałem odpowiedzi do otwartych:
− v1=72 i v2=63
− kąty trójkąta 45,60,75 stopni
− pierwiastki wielomianu: −2, √8, −√8
− najwieksza wartosc funkcji: 7, f(x)<0 dla x∊(−3;5)
− w tym do udowodnienia nierówności wychodziło, że xy+yz+xz=−(x2+y2+z2)/2, czyli jest zawsze
niedodatnie
− w podzielności wychodziła liczba 698*34=698*2*17, czyli jest podzielne przez 17
− objętość 400 cm3
− cos2x−3sin2x=0
8 maj 12:59
nie lubię matmy : Maciej94: Niestety nie , większość Uniwersytetów z małopolski przyjmuję ludzi , którzy mają +90
% , będę musiał pójść na zaoczne .
8 maj 13:00
Maciej94: a faktycznie jest jeszcze jedno z nierównością kwadratową: pierwiastek z delty=3
x∊(−∞;1>∪<2,5;∞)
8 maj 13:01
nie lubię matmy : Maciej94: w tej wartości chyba wyszło 0 ( z tym sinusem , cosinusem itp.)
8 maj 13:01
Maciej94: A nie możesz się np. przeporwadzić na okres studiów? Jak tak robię z Poznania do Warszawy −
zawsze są opcje
8 maj 13:02
nie lubię matmy : ej a jak napisałem 5/2 a nie 2.5 to będę miał 2 pkt.?
Don Marczello: Matura była średnia , w zadaniach abcd wystarczyło się skupić i wcześniej trochę uczyć i
spokojnie sporo pkt jest.
W otwartych z nierównością , równaniem do rozwiązania było dla mnie łatwie oraz z obliczeniem
cos z funkcji.
Z ostrosłupem − nie wiem jak mi wyszło około 1733 objętość w cm sześciennych. chyba źle
kąty trójkąta 70,70 , 40 stopni
Poczekamy na arkusze
z odpowiedziami
Maciej94: tak − z tym w otwartym wychodzi 0 a w zamkniętych −7/4
misiek: pewnie
8 maj 13:03
Maciej94: Don Marczello, masz źle te kąty i objętosc
8 maj 13:04
nie lubię matmy : Maciej94: Nie mam pieniędzy a tam mieszkania zapewne są drogie do wynajęcia tak to , do np. do
Krakowa bym dojeżdżał
8 maj 13:06
jak:
8 maj 13:06
nie lubię matmy : A ile wyszło w tym zadaniu na 5pkt.?
8 maj 13:08
Maciej94: 63,72km/h
8 maj 13:09
lolo: x∊(−∞;1>∪<2,5;∞) a ja napisałem tak x∊(−∞;1)∪(2,5;∞) czy moga mi za to odjac punkt?
8 maj 13:09
misiek: (−∞;1) , (2,5;∞) a ja tak. Moga odjac?
8 maj 13:10
nie lubię matmy : Maciej 94 : mi właśnie coś wyszło 63 i ileś bo delta mi nie bardzo chciała wyjść coś z
przecinkiem .
Lolo: niestety tak bo pomyliłeś nawias domknięty z otwartym .
8 maj 13:11
misiek: x2 wyszlo 5,(33) a ja glupi se zrobilem z tego 5310 i powychodzilo 63,4 i 72,4 xD
8 maj 13:13
Don Marczello: Maciej mógłbyś napisać rozwiązanie na objętość w ostrosłupie , tutaj ?
8 maj 13:14
kama: Panie Jakubie dziekuję serdecznie! Zanim pierwszy raz weszłam na ta stronke pisałam na zaledwie
30% probne matury..a teraz? Jestem zadowolona, co prawda nie zrobiłam 3 zadań(22% mam napewno
w plecy) a reszta chyba dobrze
Nie wiąze przyszłości z matematyka więc jestem zadowolona,
jeszcze raz dziekuję!
8 maj 13:14
8 maj 13:16
nie lubię matmy : misiek: ale masz podobne wyniki więc na pewno będziesz miał jakieś punkty
8 maj 13:17
Sebek: o kurde, sorry nie spojzałem, ze puste, ale za 15 min powinny być
8 maj 13:17
Lenso: Jakim cudem w tym wielomianie ludziom powychodziło oprócz −√8 i √8 −2? −.− przecież to
sprzeczne było..
8 maj 13:19
misiek: licze ze mi tylko 1 pkt odejmą bo odpowiedzi tylko złe
Ma ktoś arkusz?
8 maj 13:20
Giercyk: Jeżeli w ostatnim zadaniu układ równań stworzyłem ze wzorów na prędkośc a większośc stawarzała
ze wzrou na drogę to uznają mi czy nie jak myślicie?
8 maj 13:20
Maciej94: Zapomniałem ile wynosiło pole boczne tego ostrosłupa, ale musiałeś podstawić do tego 2ah(wzór
na pole boczne) i wywnioskować ze a=10 (bo podstawa to kwadrat o boku 10).
Teraz wychodzi Ci h ściany bocznej =13 (tyle wyszło) i zbudować trójkąt prostokątny o
przyprostokątnych 1/2a i H i przeciwprostokątnej h=13. H wynosi 12, więc V ostrosłupa =
1/3*10*12=400
8 maj 13:21
jak:
8 maj 13:21
misiek: takie odpowiedzi gdzieś wynalazłem
ZAMKNIĘTE:
1. odp (−9,1)
2. 125%b
3. −1
4. x=3 ; y=−4
5. 4
6. (2,4)
7. (2x−3)(2x−3)
8. 3
9. a<0 b<0
10. −1
11. f(x−2)
12. x=7
13. a1=2
14 −7/4
15. 25st
16. 2 rozwiązania rzecz.
17. 8sqrt13
18. p(−25,2)
19. sqrt5
20. pięciokąt
21. 15pi
22. 1/18
23. 2
24. x=5
25. 4
OTWARTE:
1. xe(−2sqrt2, −2, 2sqrt2)
2. 0
3. dowód
4. a) y=7 b) (−3,5)
5. (−niesk, 1>u<5/2, +niesk)
6.dowód: wyłączyć przed nawias 6
98 (2*17)
7. 45,60,75
8. 400cm3
9. 63km/h i 72km/h
8 maj 13:22
Maciej94: Lenso, grupowanie wyrazów? Wyznaczasz (x+2) przed nawiast i zostaje ci W(x)=(x+2)(x2−8)
Maciej94: w 20. nie sześciokąt?
Maciej94: reszta wydaje się ok
8 maj 13:23
Don Marczello: A to widzę błąd ja pomyliłem wzór na pole boczne
8 maj 13:23
Don Marczello: ale dostane chociaż z 1 pkt , rysunek dałem i a dobrze obliczyłem , szkoda że pojechałem z Pb
źle...
8 maj 13:25
Maciej94: Jeśli masz taki model odpowiedzi jak ja tylko z Pb pomylonym to chyba więcej dostaniesz
misiek: miał miec o 10 wiecej krwedzi niz scian to 5−cio kąt na moje
nie lubię matmy : Specjalnie w zadaniu ostatnim dali to zamienia ,żeby czasem ktoś dobrze matury nie zdał...
8 maj 13:26
Don Marczello: tak to pięciokąt.
Maciej a z tym
−√8 i √8 −2
ja napisałem że 1 jest sprzeczne i tylko pierw z 8 i −2 dałem te 2 rozwiązania to źle ?
8 maj 13:26
Maciej94: jak o 10 więcej krawędzi to wychodzi sześciokąt
Ilość ścian = x+2
ilość kwaędzi = 3x
3x = x+2+10
x=6
8 maj 13:27
Maciej94: jednego zapomniałeś − √8 do kwadratu to to samo co √8 do kwadratu, więc jednego pierwiastka
nie masz
8 maj 13:28
Don Marczello: tzn mi wyszły 3 ale ten co napisałeś napisałem że sprzeczne , cholercia
8 maj 13:29
dziśprawdziwychcyganówjużniema: Jak rozwiązywałem równość wielomianową i sprowadziłem do postaci iloczynowej i pod każdym
nawiasem napisałem napisałem takie małe: x=−2 v x=−2sqrt2 v x=2sqrt2 i potem x należy
{−2sqrt2, 2, 2sqrt2} to dostanę maksymalną liczbę punktów?
8 maj 13:30
Maciej94: Co do sześciokąta: ilość krawędzi: 18, ilość ścian 8
Pięciokąt: ilość krawędzi: 15 ilość ścian 7
Maciej94: Sebek, chyba nie. 3 pkt jak podałeś tylko ze x=15 stopni moim zdaniem
8 maj 13:32
Sebek: ok dzieki
8 maj 13:32
Sebek: wszystkich kątów równa się 12a, więc 180/12 =15
Więc 15 stopni = a
8 maj 13:33
jak:
8 maj 13:35
misiek: Kurde moze to podchwytliwe było, bo ja wzialem pod uwage sciany boczne bez podstaw
8 maj 13:36
misiek: Dokładnie, o ściany boczne chodzi
8 maj 13:37
Maciej94: Cholera, faktycznie punkt mniej!
8 maj 13:39
misiek: ja na oko stracilem 10 pkt
8 maj 13:43
dziśprawdziwychcyganówjużniema: Dziwne, czy tylko mi się tak wydaje, czy odpowiedzi w różnych arkuszach są wymieszane?
8 maj 13:43
misiek: tak rózny układ odpowiedzi jest ale zadania w tej samej kolejnosci
8 maj 13:45
alfa i omega:
94% jak nie odejmą jeszcze jakiegoś pkt za niepoprawny zapis czy cos. A miało być 100
8 maj 14:07
jak:
8 maj 14:08
Maciej94: U mnie 98%, trzeba się poprawić na rozszerzeniu!
8 maj 14:18
Lenso: Ja też 94
co na rozszerzeniu przewidujecie?
8 maj 14:26
Iwona: wyglada na to, ze dzieki Tobie zdalam i to lepiej niz sie spowiedzialam
. Kiedy zamiescisz
mature 2013? mam pytanie , jezeli nalezalo podac "najwieksza wartosc funkcji f" , ktora
wynosila 7 , podalam ja w nawiasach zamknietych <7> uznaja mi to..?
Kocham Cie!
MISTRZU
8 maj 14:27
jak: misiek! skasuj te odpowiedzi niektóre z nich to są złe i ludzi w błąd wprowadzasz
8 maj 14:31
SoWhat?: 96 % dowodzik w 28 nie do końca wyszedł
ale dokładnie trza się na rozszerzeniu poprawić
@ Lenso mnie się wydaję, aby zachęcić maturzystów do matematyki rozszerzonej dzadzą w miarę
łatwą, no poziom podobny jak rok temu czyli całkiem spoko do pisania. Osobiście przewiduję
typowe zadanka (parametr, równanie trygonometryczne, jakiś ciąg, moduł) ale może analityczną
trochę udziwnią, bo ostatnio była w miarę łatwa.
8 maj 14:32
dziśprawdziwychcyganówjużniema: Jak wpisałem takie coś w zadaniu na wartość funkcji: " największa wartość funkcji to 7" to mi
uznają?
8 maj 14:33
nie lubię matmy : SoWhat: Weź przestań pieprzyć ,że musisz się poprawić bo masz 96% , gdybym ja miał tyle to bym
skakał z radości a jak na razie naliczyłem 62%...
8 maj 14:49
Lenso: @ nie lubię matmy, mam podobnie jak "SoWhat?" to boli gdy wszystko wiesz ale zrobisz błąd bo
coś nie doczytasz
8 maj 14:51
nie lubię matmy : Lenso: A co ja mam powiedzieć uczyłem się ja głupi do tej matury i mam 60 z hakiem
8 maj 14:55
alfa i omega:
Maciej94, Lenso, SoWhat? przy wynikach z podstawy >90% jakich wyników spodziewacie się na
rozszerzeniu?
8 maj 14:56
Lenso: Ciężko powiedzieć, zależy jak podejdzie... ale myślę, że nie więcej jak 50−60 obiektywnie na to
patrząc
8 maj 15:03
kolunio: ja tam z matmy mega dobry nie jestem, i obliczyłem sobie około 55−60% wiec gitara, bo próbnych
nie zdałem xD Stronka dużo mi pomogła, dzieki
!
8 maj 15:03
kolunio: mam pytanie, jak w tym otwartym z sinusem i cosinusem do potęgi 2, i wychodzilo 0, ale patrze w
odp. ze tam jest 3−3 a mi wyszło 0,75 − 0,75 ?xD to cos nei tak?=/
8 maj 15:05
kolunio: i jeszcze jedno, jak w ostatnim nie zamieniłem minut na godziny, to wszystko zle i 0 pkt czy
jakis 1 sie uzbiera?
8 maj 15:06
kolunio: tak samo w tym ostrosłupie nie pomnozylem razy 5 czy cos takiego i wyszedl mi 100 pierwiastkow
z 2739 podzielone przez 3, koncepcje miałem dobra ale wiem ze cos musialem pomnozyc razy 5 bo
tyle bylos scian bocznych a ja policzylem jako 1, to tez jakis pkt bedzie?
8 maj 15:07
ziąbel: też pisze rozsz
trzeba ogarnąc +70
8 maj 15:12
Maciej94: alfa i omega: nie pogardziłbym 100 ale tak realnie 90 w górę jest do osiągnięcia przy maturze
trochę trudniejszej niż ta z 2012 roku (a taką przewiduje)
8 maj 15:15
huehue: 1 pkt to 2 %? można z samych zamkniętych uzyskać 50 %?
8 maj 15:16
ziąbel: chyba trudniejsza była ta matura niz rok temu jak pisałem .
8 maj 15:16
ziąbel: maciej94 co bd studował?
8 maj 15:17
nico: Dzięki Jakubie za pomoc! Jeszcze jakiś czas temu byłem matematycznym zerem, a teraz po
sprawdzeniu odpowiedzi najprawdopodobniej dostane 50−60%
.Może nie jest to jakiś wysoki
wynik ale mnie całkowicie satysfakcjonuje.
Mam nadzieje, że zdajesz sobie sprawę z tego jak wielu ludziom pomaga ta stroka
8 maj 15:17
kolunio: huhueh −> tak 1 pkt to 2% wiec tak, a kto odp. mi na moje pytania?:(
8 maj 15:19
mikk: kolunio jeżeli pod swój utworzony układ równań masz dobre obliczenia to powiinny być jakieś
punkty
ja za to utworzyłam dobrze układ, ale zamiast v wyznaczyłam t.. przez zwykłą nieuwagę
8 maj 15:23
nico: @kolunio
tak, 1 pkt to 2%
zamknietych było 25 więc prosty rachunek
8 maj 15:23
nico: @kolunio
nvm. mialo być do huehue
8 maj 15:24
kolunio: teraz sie tak zastanawiam.. i tez chyba t obliczyłem .. xD omg
mikk: w zadaniu z ostrosłupem z kolei dobrze wyznaczyłam a, ale PB nie zrobiłam x4
kkarolina798: matura zdana
8 maj 15:25
kolunio: albo w sumie juz nie wiem, kit z tym, dzieki za odpowiedzi
55−60% bedzie wiec gitara
8 maj 15:25
kolunio: a mam nadzieje ze za rysunek nie ma pkt bo ja zrobilem tak na szybko ?
8 maj 15:26
kolunio: w tym ostrosłupie
8 maj 15:26
mikk: oby jakiś punkt za rysunek był
8 maj 15:27
kolunio: no własnie nie, bo jak moj zobaczą to hahahha xD
8 maj 15:28
kolunio: Dobra, dziek wszystkim, szczególnie za to że mogłem uczyć sie do matury z tej stronki!
Powodzenia wszystkim, życze Wam jak najlepiej, obyście dostali się na wymarzone studia ! ! !
Siemka !
8 maj 15:30
kolunio: ale powtórzeń mam w tym zdaniu, sorry
8 maj 15:30
urlek: w zadaniu z z sinusem za 2 pkt wystarczyło narysować trójkąt prostokątny obliczyć
przyprostokątną z pitagorasa odczytać cos, podstawić i wychodzi 3/4−3/4 = 0
lepszy według mnie sposób niż tez z jedynki
8 maj 15:31
Maciej94: ziąbel, informatyka jak z infy rozszerzonej i matmy rozszerzonej będę miał sumarycznie >170% a
jak nie to pewnie automatyka i robotyka
8 maj 15:32
ziąbel: ja już byłem na matmie , ale minąłem sie z powołaniem teraz mibm
8 maj 15:34
Maciej94: ale gdzie? W Warszawie? PW czy UW... a może gdzieś indziej?
8 maj 15:36
nie lubię matmy : A matura z infy piszę się na kompie ?
8 maj 15:37
nie lubię matmy : maturę*
8 maj 15:37
8 maj 15:39
ziąbel: PK kraków.
Na matmie nie ma zycia trzeba siedzieć i zakuwać
8 maj 15:42
grubychudy: Dzieki Jakub, na prawde pomogla twoja strona, zrobilem sobie troche zadan z arkuszy maturalnych
i niektore faktycznie sie dzisiaj powtorzyly, ustaw te cholerne reklamy to sobie troche
zarobisz bo ruch masz duzy. Powodzenia reszcie, bo ja mysle ze zdalem
8 maj 15:44
maaaa: 70%, mogło być lepiej
8 maj 15:45
nie lubię matmy : Jak wam Polski poszedł tak apropo
?
8 maj 15:46
Maciej94: Spoko, chyba zdana... Tylko problematyczny były te zadania z rozumieniem tekstu
8 maj 15:52
Monia : Dzięki panu zdałam maturę z matmy! Co prawda to będzie na ok. 50% ale to tylko dzięki temu, że
stworzył pan tę stronkę!
Dziękuję!
8 maj 15:54
nie lubię matmy : Maciej94: a jaki temat wybrałeś? Ja Przedwiośnie
8 maj 16:08
Sebek: nie lubię matmy, jak Ci się wydaje, w przedwiośniu dobrze określiłem, że Baryka do autorytetów
był ,,chłodno nastawiony". On tam powiedział jedno zdanie i właśnie nie wiem czy dobre wnioski
wyciągnołem
8 maj 16:11
SoWhat?: @alfa i omega
no zalezy jak zadania podpasują, ale w przedziale zamkniętym 55−75
to poprzednie matury az takie trudne nie były, ale różnie to może być
8 maj 16:15
nie lubię matmy : Sebek: hmm raczej on nie miał zdania na temat autorytetu bo nawet nie wiedział kim są mężyczźni
o których opowiadał Gajowiec .
8 maj 16:16
Maciej94: Przedwiośnie wybrałem, bo wydawało mi się łatwiejsze i się nieźle rozpisałem
8 maj 16:20
nie lubię matmy : Wystarczy 250 słów ja się boje ,że nie zdałem bo nie wiedziałem co napisać na ten temat
8 maj 16:22
Maciej94: Hmm ja tam opisałem te trzy postacie i powiedziałem że dzięki autorytetom tacy jak oni
większość społeczeństwa nie dała się poddać rusyfikacji. Poza tym Gajowiec ich wychwala a
Baryka nigdy o nich nie słyszał co swiadczy o roznicy pokoleniowej i swiatopoglądowej − to tak
w skrócie moja praca
8 maj 16:25
nie lubię matmy : Opisać te 3
? a ja myślałem ,że to tra było napisać opinie bohaterów na temat autorytetu
8 maj 16:28
Maciej94: Tzn. nie napisałem ich charakterystyki tylko po prostu szybko je przedstawilem i pozniej
napisalem coa sądzi o nich i o aotorytetach GGajowiec i Baryka
8 maj 16:30
nie lubię matmy : Gajowiec to był kochanek matki Cezarego ?
8 maj 16:32
Trucker: Gajowiec i matka Cezarego to była wielka miłość z młodości.
Dzisiejszy arkusz oceniam pozytywnie. ok 90% i ponad, bo nie wiem jak kto będzie patrzył i
oceniał zadania
Pozdrawiam
8 maj 16:47
dziśprawdziwychcyganówjużniema: Za przepisywanie tych zdań z opisem tych 3 autorytetów mogą odjąć jakieś punkty?
8 maj 17:11
Sebek: Jak myślicie, ile dostanę punktów w zadaniu 32, jeżeli napisałem ile alfa, ma każdy kąt, jednak
nie zamieniłem tego na stopnie ?
8 maj 17:15
8 maj 17:31
Aga : dziękuję Jakub! bylam matematycznym osłem a dzieki Tobie bede miec ok 70 % jesteś najlepszy!
uwielbiam Cie !
8 maj 17:33
uzoxd: Ja liczyłem wychodzi między 55−65 %
wszystko dzieki matematyka.pisz.pl
8 maj 17:39
nie lubię matmy : A kiedy będą odpowiedzi ?
8 maj 17:46
nie lubię matmy : Sebek: na pewno będziesz miał jakieś za to punkty
8 maj 17:46
Sebek: No właśnie zastanawia mnie czy będą 3/4, to by decydowało o tym że zdobyłem te 90%
8 maj 17:52
Aran: czy jesli w zadaniu z nierownoscia napisalem x∊ R <−nieskoncz,1> i <5/2, + nieskonczonosc> to
mam dobrze? Bo nie wiem czy jak napisalem to R to czy to sprawi, ze bede mial zle wynik.
Dodatkowo wszystko zaznaczylem prawidlowo na wykresie.
8 maj 17:55
Życzliwy: Dziękuję Panie Jakubie za wszelką pomoc, Maturka zdana prawdopodobnie na 92%
Pewnie wrócę tu w październiku, gdy już będę na studiach
Kawał dobrej roboty!
8 maj 18:31
mata0091: Witam! Czy w zad
http://www.mmwarszawa.pl/photo/1759809/MATURA+2013+MATEMATYKA+ARKUSZ podpunkcie a) Uznają mi odpowiedź słowną,że największa wartość to 7? I
czy w ost zadaniu dostane punkty (bo z tego co czytałam są 2 za samo zalozenia i zapis układu
równań bez rozwiazania) za zalozenie gdzie nie zapisałam x−40/60 tylko samo x−40, czy mialo to
wieksze znaczenie na poczatku zadnia i nie bedzie zaliczane? Serdecznie proszę od tych punktow
zalezy czy udalo mi się zdac, matmetyka nie jest moją mocną stroną jak widac
8 maj 18:40
Maciej94: Witaj, w podpunkcie a) powinni Ci przyznać punkt a w tym drugim nie uwzględniłaś/eś prędkości
(v1=v2+9), wiec mysle ze nie przyznaja.
8 maj 18:53
mata0091: Dziękuję pieknie za odp! Uwzglednilam wszystko, rownanie mi się zgadzało(procz tego mojego
czausu), predkosc rowniez zapisalam dobrze, tylko w tym czasie widzialam ze w odpowiedziach
bylo 40/60 czyli 2/3 a ja po prostu zapisalam 40 uznają mi to na poczatku, nie mowiac o
koncowym wyniku?
8 maj 19:02
alalkk: 60−70%
8 maj 19:04
mata0091: x−40 czas
y+9 predkosc
xy=336
(x−40)(y+9)=336
x=336/y
tak wyglądał moj zapis
8 maj 19:04
Shirou: WOOHOO. Jakub, mój Ty mistrzu szał lin matematycznych tajemnic. Dzięki Tobie zdałem maturę z
matmy DZIĘKI!
8 maj 19:08
Tina : Wypisujcie wasze typy zadań na piątek, a nóż ktoś coś trafi !
8 maj 19:11
Mr. M.: Mam pytanko, jeśli w zadaniu otwartym z odczytaniem największej wartości funkcji napisałem tak:
f(x)
MAX=7 dla x=6, to odejmą mi pkt za to że zawarłem niepotrzebną informację x=6
?
8 maj 19:13
Neko: nie
8 maj 19:17
mata0091: Drogi Neko czy jestes w stanie udzielic mi odp do mojego pyt o ost zadnie na dzisiejsze
maturze? Z gory dziękuje!
8 maj 19:20
Neko: t−40 jest niepoprawnym zapisem bo 40 to minuty t − 2/3
8 maj 19:37
alalkk: Mata, też tak napisałem i niestety boje się, że będzie 0 pkt.
8 maj 19:38
Mateusz: mata0091 Twój zapis jest ok i poprawny, ale czas faktycznie powinien być wyrażony w [h]
8 maj 19:40
Maciej94: (o ile nie zamieniłaś prędkości na kilomatry na minute)
Odkryłem kolejny błąd w zamkniętych z tym katem w trójkącie... Napisałem 25 stopni a faktycznie
powinno być 50, dwa punkty straciłem na zamkniętych, 0 na otwartych
8 maj 19:45
mata0091: Dziekuje, za odpowiedzi
Macieju: czemu 50? wszędzie piszą, że 25
8 maj 19:48
Maciej94: Jeśli się mylę to bardzo dobrze, ale już zapomniałem jak na maturze to zrobiłem, a teraz w
ogóle mi nie chce wyjść te 25 stopni.
8 maj 19:51
Mr. M.: Maciej94 musisz skorzystać w tym zadaniu z twierdzenia o kącie wpisanym w okrąg i kącie
środkowym opartych na tym samym łuku(w tablcy jest). PS: odp. 25 stopni
8 maj 20:03
Maciej94: Dziękuję Mr. M i mata0091, czyli jednak nie jest tak źle. Chcecie jakieś trudniejsze zadania na
rozszerzenie?
8 maj 20:06
Mr. M.: Z chęcią bym troche pogłówkował, więc możesz coś zarzucić
.
Abstrachując od tematu, jak myślicie jaki list dadzą jutro na angliku, bo jestem na bakier z
tymi wszystkimi zwrotami w formlanym?
8 maj 20:10
Maciej94: Aż tak dużo ich nie ma − warto sobie wszystko powtórzyć. Najgorsze jest to, że rozszerzenie i
podstawa są tego samego dnia i trzeba czekać z 3h, jakby nie mogli dać oddzielnie jak np.
matematyke.
ok to coś na rozgrzewkę (średnie w poziomie trudności równanie trygonometryczne)
cos2(π/6+x)+cos2(π/6−x)=1/2 + cos x
8 maj 20:15
Mr. M.: maciej wyszło mi x=π/2+2kπ lub x=2kπ, dobrze?
8 maj 20:28
Mr. M.: pomylka, zamisat x=π/2+2kπ wyszło x=π/2+kπ
8 maj 20:32
nie lubię matmy : Czy z Fizyki też takie orły z was czy tylko z matmy ?
8 maj 20:34
Mr. M.: Z fizyki ogarniam tylko zadania typu podstaw pod wzór, więc wql nie podchodzę do niej na
maturze, teraz zaluje że się do niej nie przyłożyłem, bo przyda się na studiach.
8 maj 20:37
Maciej94: Dobra odpowiedź. Z fizyki chyba coś ogarnę. Nie tak jak z matmy, ale jednak. Matury z tego
przedmiotu nie zdaje, bo zamiast tego podejmuje informatyke
8 maj 20:45
Maciej94: Ok, ten sam arkusz, funkcje:
f(x) = x2+|logx 2013|*log2013x
Podaj zbiór wartości tej funkcji
8 maj 20:47
Kaśka: Jestem Panu niezmiernie wdzięczna za tą stronkę, dzięki niej dobrze przygotowałam się do matury
i myślę że siedemdziesiąt pare procent będzie. Dziękujee
8 maj 21:01
misiek: Podpisuje sie
8 maj 22:00
Tina : Maciej94, fajne zadanie
Możesz podawać przy okazji odpowiedzi jak masz
8 maj 22:36
Maciej94: f(x)∊(−1;0)∪(2;∞)
powinno być poprawnme
8 maj 22:55
Nie zdałem: Podziwiam to co wy tu piszecie.. wasze wyniki nie schodzą poniżej 50% w większości.. A ja? Nie
zdałem tej matury... Jestem denny....
8 maj 23:24
nie lubię matmy : Ej a jeśli w nierówności kwadratowej zamiast 2 1/2 napisałem 5/2 to uznają mi to zadanie i będę
miał 2 pkt.? Dodam ,że resztę zrobiłem dobrze.
9 maj 00:20
Maciej94: Raczej uznają, bo to w koncu to samo. Co więcej − myśle ze wersje 10/4 50/20 itd. Tez by
przeszły
9 maj 04:51
Trucker: Zgadza się, jeżeli w zadaniu nie ma podanej informacji typu "wynik przedstaw w najprostszej
postaci" to każdy dobry rezultat będzie zakwalifikowany jako prawidłowy
9 maj 17:29
Chemik: Hej, mógłby ktoś wytłumaczyć lub podać stronę na której jest wytłumaczone coś takiego:
Jeśli mam równanie |x−2|+|x+1|≥3x−3
rozbijam na przedziały:
1. (−∞;−1)
2. <−1;2)
3. <2;+∞)
Skąd wiemy kiedy te przedziały są domknięte a kiedy nie? Czy inny zapis domknięcie np takie, że
(−∞;−1> (−1;2> i (2;∞)
jest ok? Tylko że wtedy chyba nie wyjdzie tak jak powinno być. Proszę o pomoc, z góry dzięki.
Przepraszam, że tutaj ale nie wiedziałem gdzie
9 maj 17:36
Mr. M.: Chemik, wyjdzie to samo, bez względu gdzie wstawisz nawias domknięty, musisz po prostu pamiętać
żeby liczby graniczne tj. −1,2, wstawić do jakigoś przedziału, ale też żeby nie powtarzały się
w żadnym w pozostałych
9 maj 17:51
Chemik: Czyli nieważne jakie przedziały wezmę? Z tymi granicznymi, żeby się nie powtarzały to wiem.
Dzięki za odpowiedź
9 maj 17:54
Mr. M.: PS: Powodzonka życzę wszystkim na jutrzejszej maturze
9 maj 17:55
Maciej94: Kto pisał z Was rozszerzony angielski? Takiej masakry w życiu nie widziałem... Tylko tematy
tworzenia tekstu łatwe ale te słuchanie i czytanie kosmos!
9 maj 18:01
Mr. M.: nom, słuchanie naprawde trudne, za szybko ci speakerzy mówili i zanim sobie cos przetłumaczyłeś
na polski już leciał z następną myślą, co do czytania to aż tak duzo nowych słówek nie było,
ale i tak do łatwych nie należało...
9 maj 18:12
Maciej94: Z tym Dragon's Den mi dobrze poszło i początek pierwszego czytania. Ten speaking dla mnie
koszmarny − w 60% podpunktach musiałem strzelać
9 maj 18:20
Mr. M.: No to pewnie będziemy mieli porównywalny wynik, bo tez się pobawiłem w Wasiliego Zajcewa
9 maj 18:24
kat: angielski rozsz. cięzki, w domu listening trafiałam 4/5 , a tu nie wiem, jak będzie...
9 maj 18:30
nie lubię matmy : A jak był angielski podstawowy ?
9 maj 19:54
Maciej94: Nie jest źle, z czytania i listeningu pomyliłem odpowiedzi i 2 punkty w plecy, ale chyba reszta
dobrze... Mogą mi jeszcze jeden punkt urwać za słownictwo w liście bo się nie wykazałem.
A Tobie jak poszlo?
9 maj 19:58
nie lubię matmy : Nie pisałem angielskiego , czyli maturka podstawowa była prosta ?
9 maj 20:02
Maciej94: Piszesz niemiecki? Była dość łatwa, ale jedno zadanie z czytania było średnie (to z
podsumowaniami)
9 maj 20:04
nie lubię matmy : Wykazać to się można na rozszerzeniu na podstawie wystarczy wklepać na pamięć wstęp i
zakończenie a w rozwinięciu lać i wodę
9 maj 20:04
nie lubię matmy : Tak piszę niemiecki
9 maj 20:05
nie lubię matmy : Dlaczego ,gdy klikam w maturę z "sierpnia 2012" to pojawia mi się matura z "maja 2013" ?
9 maj 20:08
Ola: ponad 90 będzie. Dzięki za pomoc
9 maj 20:09
SoWhat?: ja klasycznie gramatykę zje*bałem ale ze słuchania 13/15
z czytania z dragonem prawie nic
nie rozumiałem ale 2 pkt wpadły
ogólnie licze na 69 %
(na interii są odp)
oby z matmy jutro podobny wynik...powodzenia jutro wszystkim
9 maj 20:19
Maciej94: SoWhat, dobry wynik! JA z gramatyki+słowotwórstwa wyciągnąłem... Jeden punkt
Ze słuchania z 7/15, ale z tekstami lepiej... Przewiduje jakieś 50%
nie lubię matmy − lepiej porobić matme niż jakieś schematy zapamiętywać xD
9 maj 20:22
9 maj 20:30
ola: czy jeżeli napisałam solution ( powinno byc solutions) to 0 pkt?
9 maj 20:35
Maciej94: gdzie solutions? Ja napisałem suggestion a powinno być suggestions, więc mam podobną sytuacje
9 maj 20:37
nie lubię matmy : SoWhat: nie możesz mieć 69% ( musi ci wyjść parzysta liczba tak samo jak z matmy bo jest na
50pkt. ).
9 maj 20:38
SoWhat?: z ang może być, bo w 3 zadaniach poprawna odp jest za 0.5 pkt.
9 maj 20:39
nie lubię matmy : Maciej94: Samą matmą byś żył tak przy okazji to powodzenia jutro
9 maj 20:39
nie lubię matmy : SoWhat?: no chyba ,że tak
9 maj 20:40
SoWhat?: @MAciej94 ja 1.5 pkt xD
9 maj 20:40
dziśprawdziwychcyganówjużniema: Ciekawe co jutro na matmie dowalą...
9 maj 20:54
Maciej94: Dwa dowody jeden z ciągami drugi z planimetrią, trudna stereometria, jakiś łatwy wielomian i
nierówność, równanie z parametrem, funkcje trygonometryczne, trudna kombinatoryka, narysowanie
jakieś funkcji logarytmicznej! Moje typy
9 maj 21:09
Jakub: @nie lubię matmy Odśwież stronę − klawisz F5. To powinno pomóc i jak klikniesz maturę z
sierpnia 2012 to ona się pojawi.
9 maj 21:30
alfa i omega: Maciej94
Zarzuć jakimś zadankiem z dowodem ciągu jak możesz
9 maj 21:48
Maciej94: Moim zdaniem jedno z bardziej trudniejszych zadań
Udowodnij, że jeśli ciąg (an) jest arytmetyczny, to dla dowolnej liczby naturalnej k ciąg:
b1=a1+a2+a3+...+ak,
b2=ak+1+ak+2+...+a2k,
b3=a2k+1+a2k+2+...+a3k,
też jest arytmetyczny. Jaka jest różnica ciągu (bn)?
9 maj 21:58
Maciej94: I coś znacznie łatwiejszego na rozgrzewkę z innego działu:
Oblicz, ile jest liczb naturalnych pięciocyfrowych, których suma cyfr jest równa 5?
9 maj 21:59
alfa i omega:
To 2 łatwe, ale jak dadzą jutro coś w stylu tego pierwszego to będzie problem
Zobacz sobie to(na początku zdaje się trudne ale okazuje się nie zbyt ciężkie)
Liczbą palindromiczną nazywamy liczbę naturalną, która czytana z prawej do lewej lub z lewej do
prawej strony daje tą samą liczbę np. 5225. Udowodnij, że liczba czterocyfrowa palindromiczna
jest podzielna przez 11
9 maj 22:09
Maciej94: O, takie fajne przyjemne zadania mogą być na maturze
a,b∊C a,b∊<0;9>
x − liczba czterocyfrowa palindrocośtam
x=1000a+100b+10b+a=1001a+110b=11(91a+10b)
9 maj 22:21
Maciej94: trzeba po prostu rozbić zapis dziesiętny na sumę tak jak wyżej − już zapomniałem jak to się
matematycznie nazywa
9 maj 22:21
Maciej94: Podałem wyżej już te zadanie, ale je powtórzę bo jest standardowe a trzeba znać schemat −
wykaż, że n3+5n jest podzielna przez 6. Masz jakiś pomysł?
9 maj 22:25
alfa i omega: hmm jakieś t pewnie będzie trzeba dodatkowe użyć
9 maj 22:35
alfa i omega: nie bardzo mam pomysł
9 maj 22:36
Maciej94: Jak masz dość małą liczbę która dzieli wyrażenie, to możesz to zrobić tak:
Dzielisz przez 6. Każda liczba może być postaci:
6k
6k+1
6k+2
6k+3
6k+4
6k+5
Teraz musisz udowodnić, że każda z tych sześciu postaci po podstawieniu pod n w wyrażeniu
n3+5n jest podzielna przez 6. Wystarczy podstawić i wyłączyć przed nawias 6 i tak dla każdego
wyrażenia. Wyjdzie Ci.
Dobra, idę, powodzenia jutro!
9 maj 22:40
alfa i omega: Możesz dać odpowiedź, bo może się przydać na jutro
9 maj 22:41
Maciej94: I jeszcze a propos angielskiego:
Biorąc pod uwagę pojawiające się sygnały, że niektórzy zdający egzamin maturalny z języka
angielskiego na poziomie podstawowym zinterpretowali polecenie do zadania 4. w taki sposób, że
umieszczali odpowiedzi pod fragmentami tekstu, a nie nad nimi, Dyrektor Centralnej Komisji
Egzaminacyjnej podjął decyzję, że w zadaniach 4.2.–4.7. – niezależnie od tego, czy zdający
wpisał poprawną odpowiedź przed danym fragmentem, czy też po nim – odpowiedź zostanie uznana.
W przypadku zadania 4.1. każdy zdający otrzyma 1 punkt. System informatyczny jest przygotowany
na takie rozwiązanie.
9 maj 22:43
Maciej94: to jest odpowiedź − podstaw n=6k, podstaw pod n3+5n i wyznacz przed nawias 6. Później powtórz
dla 6k+1,6k+2...6k+5
9 maj 22:44
LoL2o10: Nie wiecie moze czy jesli mam zadanie na zbiorach to rozwiazujac je opisujac co i jak a nie
dzialajac na prawach to uznaja mi to ?
10 maj 00:16
nie lubię matmy : Mam pytanie czy jak odpowiedzi zaznaczałem Tylko w karcie odpowiedzi a już nie w arkuszu to mi
uznają ?
10 maj 12:01
tiser: tyle czasu po matmie rozszerzonej, a tu wciąż taka cisza?
10 maj 12:50
ola: jaki wynik w 12? ostatnim?
10 maj 12:53
xxx: podajcie swoje odp
10 maj 12:53
xxx: ?
10 maj 12:54
LoL2o10: me(2;+niesk)
10 maj 12:58
Mr. M.: I jak wam poszło?
Rozszerzenie nie bylo aż takie trudne, napewno łatwiejsze niz w zeszłym
roku, osobiście to sprawiły mi trudność zadania z prawdopodobieństwem i kombinatoryką tj.
obliczenie ile jest liczb sześciocyfrowych w zapisie ktorych występuje dokładnie jedna 5 i
trzy zera, no i nie jestem pewien co do objętości ostrosłupa, a reszta myślę że OK.
10 maj 12:58
Maciej94: Mr. M, dla mnie wydawała się trudniejsza niż w zeszły roku. Może dlatego, bo nie mogłem
wyznaczyć H w tym ostrosłupie (pewnie zły rysunek dobrałem) ale coś tam policzyłem i może
zapunktują.
Kombinatoryka: 5 nad 3 (symbol newtona) * 3 * 82
prawdopodobieństwo: 60/66
10 maj 13:02
xxx: ey Macieju a nie 60/64?
10 maj 13:06
Maciej94: Oczywiście, 64
10 maj 13:08
Maciej94: To podam od razu odpowiedzi:
1. m ∊ (2;∞)
2. Dowód wystarczyło z pitagorasa
3. Kąty pi/2, 3pi/2, 2pi/3, 4pi/3
4. pierwiastki: −2,3,1/4
5 ciąg (9,11,13),(33,11,−11)
6 prawdopodobieństwo 60/64
7 kombinacje 1920
8. r2=625
9. Pole trójkąta=84
10. vieta: m∊<0;3−√7>
10 maj 13:11
Maciej94:
a równanie w pierwszym x∊<−
∞;−7> u <−1;11/3>
Ostrosłupa nie zrobiłem − czy mógłby mi ktoś powiedzieć, czy ten rysunek jest dobry?
To co czerwone to d, a niebieskie kąty proste.
10 maj 13:15
xxx: a nie <2,+ nieskonczonosc?) tam bylo 0 a zero jest dodatnie, czyli przecwine znaki
10 maj 13:16
Maciej94: Też tak na początku myślałem, ale doszedłem do wniosku, że zero nie jest ani dodatnie, ani
ujemne. A to miały być przeciwne do tych po lewej czyli dodatnie. 0 jest nieujemne ale także
niedodatnie
10 maj 13:19
xxx: Macieju, jak oceniasz mature? dla mnie trudniejsza niz zeszloroczona. ja jestem niezadowolona,
osoiscie mi prawdopboienstwo wyszlo 5/108 (skrocilam Twoj wynik)
10 maj 13:24
xxx: ale z m jest <2 czy (2 mnie wciaz cekawi...
10 maj 13:24
Maciej94: Mam takie samo zdanie jak Ty − dla mnie jest trudniejsza od 2012 przez ten ostrosłup. Już
wpadłem na pomysł jak to rozwiązać, ale na maturze miałem na to zadanie 1,5h (bo resztę
zrobiłem) i nie mogłem nic wymyślić − blackout. Jakby m<2 to byś też uwzględniła zero jako
dodatnią, ale nie jestem w 100% pewien moich odpowiedzi.
Reszta zadań łatwa, dużo pitagorasa, przewiduje swój wynik na 92−94%
10 maj 13:27
nie lubię matmy : Maciej94: a gdzie ty się wybierasz na studia ?
10 maj 13:30
SoWhat?: no to liczę na 60−70% ale bliżej 60. trudniej niż w zeszłym roku sporo. sknociłem zadanie z
trójkątem trapezem i nieco kombinatorykę reszta w miarę prosta była xd
10 maj 13:31
Mr. M.: Maciej rysunek masz dobry, mi się udało H wyznaczyć z pola trójkata prostokątnego: h*H/2=d*y/2
jako ,,y" oznaczam wysokość ściany bocznej BCS
10 maj 13:32
xxx: mi wyszla kombinatoryka 3840.. czy dostane jakis pkt? wyszlo mi dwa razy wiecej od Macieja,hm
10 maj 13:32
Maciej94: O ile się dostanę to na infromatyke na wydział Matematyki i nauk Informacyjnych Politechniki
Warszawskiej... Teraz tylko muszę napisać informatyke rozszerzoną na >90% i może się uda!
10 maj 13:33
Maciej94: xxx, myślę, że miejsce dla piątki policzyłaś jako 3! zamiast *3
10 maj 13:33
Maciej94: Na 75% jakieś dostaniesz
10 maj 13:34
ola: ale myslisz,ze dostane jakis pkt? zmieniam nick, zeby nie bylo ze jestem az tak anonimowa
10 maj 13:35
ola: haha, spozniona jestem. mi niestety maturka tak wysmienicie nie poszla. z analitycznej
wyliczylam tyylko odleglosc [15], w ostroslupie zapisalam jaka jest podstawa [podalam na chama
wzor], z trojkata nic. reszta w porzadku, ale nie wiem co dalej z tym logarytmem, bo wykres
ok, p=−4
10 maj 13:36
Maciej94: Myślę że tak, bo dobrze rozmieściłaś miejsce dla zer (5 nad 3) i dla reszty liczb (82)
10 maj 13:37
ola: ja to rozwiazalam jako 6* C 3/5 * 82 hmmm
10 maj 13:38
Maciej94:
Olu, ja chciałem analityczną liczyć jakoś podstawiając, ale wtedy by wyszły dość duże
równania... Tutaj znowu można było skorzystać z Pitagorasa
Dobrze masz wysokość obliczoną, teraz wystarczyło podzielić 40 na dwa (bo to trójkąt
równoramienny) i podstawić sobie:
r
2=20
2+15
2
10 maj 13:39
ola: jej.. ale chyba pkt dadza za ta 15?
10 maj 13:41
Maciej94: Tak, może nawet więcej
ola: ale jestem zla ze tam otwarty byl przedzial z m pewnie.
10 maj 13:47
Maciej94: Nie martw się, ja się właśnie zorientowałem, że w prawdopodobieństwe napisałem omege=360... Nie
wiem jakim cudem skoro wcześniej miałem ją 6
4
...zawsze mogło być gorzej
10 maj 14:02
ola: ja licze na max 76
jestem zla, baaardzo. oczywiscie liczac ze z kom za moje 3840 dostane \z
2 pkt a za 15 jako romien w kole tez. ehh
10 maj 14:05
Atraac: Ostrosłup można było zrobić wykorzystując dwa trójkąty prostokątne podobne, jeden ten który
tworzy wysokość ostrosłupa z wysokością ściany bocznej(tej na którą idzie d) i wysokością
podstawy, a drugi będący w nim, z przyprostokątną d i przeciwprostokątną wyokością podstawy.
Sam wynik mi wyszedł jako funkcja a i d, jednak jest kapkę dziwny i boje się, że można go było
w jakiś sposób prościej zapisać. Ostatecznie zapisałem, że objętość jest równa
(a3d)/8√a2−d2
10 maj 14:07
Maciej94: Atraac, tak właśnie robiłem i jakoś ciągle nie mogłą wyznaczyć. Pewnie coś zgubiłem.
Myśe, ze raczej Ci nie odejmą za ten wymierny mianownik i wynik wydaje się w porządku
10 maj 14:09
Atraac:
Gdzie E to środek krawędzi podstawy, ten naprzeciwko wysokości ostrosłupa, a H to wysokość
samego ostrosłupa.
AES~DEA
Więc
Hd=
|AE|x
Z tego wyznaczasz H, a x to po prostu
√|AE|2−d2
10 maj 14:20
alfa i omega:
Ale zrąbałem kombinacje, zrobiłem tak
(C(1z6)*C(3z5)*72)−(C(1z5)*C(2z4)*72)
Czyli sposób dobry tylko że źle policzyłem cyferki i zamiast 8 dałem 7
Myślicie że jakiś pkt będzie za to?
10 maj 14:21
Atraac: W pierwszym poście mi się wynik pomylił, pod pierwiastkiem wyszło mi 3/4a2−d2 jak dobrze
pamiętam.
10 maj 14:22
Maciej94: Atraac, zrobiłem też tak samo z podobieństwa... Tylko po prostu nie zauważyłem tego pitagorasa
do obliczenia x
Dzieki!
10 maj 14:28
Maciej94: alfa i omega, powinien być
10 maj 14:29
alfa i omega: Mi tam wyszło tak:
10 maj 14:31
Maciej94: A jak reszta zadań? Jak myślisz ile % będziesz miał?
10 maj 14:34
alfa i omega: Policzyłem jeszcze raz i się okazało że znowu zrobiłem bład rachunkowy a tak to cały sposób
prawidłowy, w sumie nie zrobiłem tylko tego zadania gdzie było |AD|
DB|=3:4
no ale przez swoją głupotę stracę parę ładnych pkt
Ale mam nadzieje że nawet przez to poniżej 70% nie zejdę
10 maj 14:44
10 maj 14:54
Maciej94:
y
2+h
2=100
(4x−y)
2+h
2=100
(3x+y)
2+h
2=289
Z tego okładu wyjdzie Ci x=3, h=8, wiec pole=1/2*7x*h=1/2*21*8=84
10 maj 15:01
Atraac: Mi wyszło pod kreską 8√34a2−d2 ale dopiero później przeliczę sobie.
10 maj 15:01
Atraac: Maciej
y to 2x, przecież masz tam równoramienny o podstawie 4x, potem wystarczy tylko pitagorasa
podstawić pod trójkąt 17, 5x, h i 10, 2x, h, przyrównać i policzyć x. Tak jest dużo szybciej
mi się wydaje.
10 maj 15:04
Maciej94: Haha, to już pewnie wiesz jak zawaliłem tamto zadanie z ostrosłupem... Ślepy dzisiaj jestem.
Trochę okrężnie to wyliczyłem, ale jednak poprawnie
10 maj 15:11
wojtek: Kurde ale głupie błędy zrobiłem
nie wiem czy 50% będzie ... good bye szkoło wyższa ...
10 maj 15:45
wojtek: Jak było z tym trapezem w drugim ? Mi wyszło, że trapez jest kwadratem... pewnie źle jak zwykle
10 maj 15:48
Tina : Ej jak myślicie − jak zapomniałem przepisać z brudnopisa jak znalazłem pierwiastek wielomianu
do jego dzielenia tylko po prostu napisałem samo dzielenie przez −2 w tabelce nie uzasadniając
ale wynik wyszedł dobry, dostanę wszystkie punkty za to zadanie ? Sama tabelka nie jest
wystarczającym dowodem ?
10 maj 16:00
Atraac:
Wojtek
Wystarczyło wykorzystać twierdzenie o czworokącie opisanym na okręgu, z tego wychodzi, że
|AD|=
|DC|+|AB|2.
x to z kolei
|AB|−|DC|2, podstawiając to pod pitagorasa, wychodzi równanie
4r
2=x
2+|AD|
2, podstawiasz wszystko to co wyżej i wychodzi to co trzeba.
10 maj 16:04
P@weł: ktos wie kiedy pojawia sie odpowiedzi do zadan na tej stronie do matury rozszerzonej 2013?
10 maj 16:09
Atraac: @Edit
Wychodzi |AD|2−x2, mój błąd.
10 maj 16:14
wojtek: Nie szkodzi i tak mam źle.. porażka : / przedobrzyłem chyba z nauką, kiepski sen i zabrakło
trzeźwego prostego myślenia. Zadania oprócz ostrosłupa i prawdopodobieństwa nie były trudne.
Ale złość na siebie ... eh.
10 maj 16:23
Dzisprawdziwychcyganowjuzniema: Z tym m wydaję mi się, że powinno być <2,+oo) no bo mialy byc roznych znakow a 0 pomimo ze nie
jest dodatnie to rozni sie znakiem od np. −3, sprawa jest dziwna wydaje mi sie ze powinni
uznac obydwie odpowiedzi.
10 maj 16:34
BieguŚ: Ehhh, ogólnie maturka łatwa
Aczkolwiek zrobiłem bład rachunkowy w najłatwijeszym zadaniu[Gdzie było wyliczyć to m, a potem
pierwiastki wielomianu] i przez pół godziny podstawiałęm ułamki i szukałem rozwiazań, ale nie
wpadłem na pomysł, zeby sprawdzic czy "m" dobrze wyliczyłem
Licze na 75%−80%
10 maj 16:43
Kamil: −1pkt (czwarte: było dobrze, ale przekombinowałem z odczytaniem cosinusa −1/2 w jednej
wartości),
−1pkt (szóste: źle odczytałem z przedziału którego byle jaki szkic zrobiłem),
−1pkt (ósme: minusa pomyliłem),
−3pkt (dziewiąte: robiłem dobrze i nie zczaiłem żeby sprowadzić do układu równań),
−3pkt (dziesiąte: dobrze robiłem z wysokością jednak, ale coś pomyliłem później),
−3pkt (jedenaste, zapomniałem o trzecim przypadku i silni)
i jest 76%. Tyle typuję, a mogło być więcej i Wrocław/Kraków bez spiny. Ajj
Mimo wszystko, pragnę podkreślić, że w liceum z matematyki miałem przez każdy z sześciu
semestrów na mat−inf dwa. W tydzień ciężkiej pracy i materiałom z tej strony dokonałem
olbrzymi postęp! Dzięki serdeczne Jakubie, jak wyjdę finansowo na prostą to Ci prześlę jakiś
fajny prezent
Najbardziej mnie cieszy, że miałem dobry tok myślenia nawet w zadaniach ze
stereometrii i planimetrii. Błędów z gapiostwa i niedociągnięcia jednego zadania do końca
chciałem uniknąć, ale nie do końca się udało. Także po raz trzeci dzięki
10 maj 17:27
dziśprawdziwychcyganówjużniema: Jak w ciągach nie wziąłem ciagów w układ równań w klamerkę tylko podstawiałem to mogą mi odjąć
jakieś punkty?
10 maj 22:13
Chicko: Zwracam się z pytaniem do Pana Jakuba, co Pan sądzi o tegorocznym rozszerzeniu z matematyki?
Czy nie było zbyt łatwe? Obawiam się, że bardzo dużo osób otrzyma wysokie wyniki i nie będzie
skali porównawczej pomiędzy słabym a dobrym uczniem.
11 maj 08:48
Sebek: prawdziwychcyganówjużniema:
Uważam, że nie odejmą. Przeglądałem klucze z poprzednich lat i była wzmianka, o tym, że
podstawienie, bez poprzednio zaznaczonego układu równań, nie jest błędem. Chyba że w poleceniu
było wyraźnie napisane, rozwiąż układem równań. Mówię o podstawie, ale wydaje mi się, że
rozszerzenie ma podobne kryteria oceniania.
11 maj 10:30
maciek: widze że temat matur dalej aktualny moze ktoś rozwiązać zadanie z prawdopodobieństwem? z
rozszerzenia oczywiście, bo jak sprawdzałem z odp to miałem 2x za mały i nie mam pojecia
dlatego tj.5/54 . Zadanie polegało na tym by obliczyć prawdopodobieństwo że w 4 rzutach kostką
iloczyn wyników bd równy 60.
Wyszły mi 3 przypadki
2,2,5,3
5,4,3,1
5,6,2,1
i kolejno mogły ułożyć sie na 72,24,24sposoby wieć |A|= 120
no i |Ω|= 1296, po skróceniu
P(A)= 5/54 w odpowiedziach które znalazłem to 5/108. Może mi ktoś powiedzieć gdzie mam błąd czy
z pośpiechu może źle skróciłem
Pozdrawiam
11 maj 16:18
dziśprawdziwychcyganówjużniema: drugi i trzeci przypadek rozkładasz na 4! + 4!, w pierwszym przypadku żeby rozłożyć dwójki
musisz użyć kombinacji bo kolejność nie odgrywa tutaj roli, więc będą to kombinacje 2 z 4
następnie cyfrę 5 możesz ułożyć na 2 miejscach i cyfrę 3 na jedno miejsce wobec wszystkich
przypadków jest 6*2+2*4!=60
11 maj 16:44
maciek: to juz wiem gdzie mam błąd. W tym pierwszym przypadku z dwoma dwójkami zrobiłem tak ze wybieram
2 z 4 tj miejsca dla dwójki i pomnożyłem to razy 2 z 4 jako że wybieram 2 z 4 liczb bo było
głupotą
bo powinno być 2 z 2 i dalej mam dobrze . no cóż 2 ptk powinny być za to zadanko
zamiast 4
dzieki za szybką odpowiedz
11 maj 16:53
Fevrite: Matura, Prawdopodobieństwo(zadanie za 4pkt). Czy dostanę 2pkt? za:
−zapisanie omegi−> 64
−zapisanie trzech przypadków;
2235,
1345, (obliczyłem na 4silnia sposobów)
1256 (również 4silnia)
problem tkwił w pierwszym przypadku. Zapomnialem jak zapisać i rozpisywałem wszystkie, wyszło
10 (zamiast 12). Oczywiscie suma później 58 i co za tym idzie złe prawdopodobieństwo.
11 maj 21:06
dziśprawdziwychcyganówjużniema: Jak rysowałem wykres funkcji i narysowałem prawidłowo ale przy osiach nie podpisałem X oraz Y i
nie narysowałem strzałek, ale zaznaczyłem cyfry 1,2, 3 itd to dadzą mi za narysowanie punkt?
11 maj 21:13
Fevrite: Myślę, że jest to bez znaczenia, a chodziło tylko o "wzniesienie" ujemnych wartości. Jeśli
podpisałeś 1,2,3 itd, a za każdy podpunkt był 1pkt−nie mogą tego nie uznać.
11 maj 21:16
11 maj 21:31
ii klasa lo matura prosta: w zadaniu na wykazanie wystarczylo zauwazyc ze odcinek laczacy srodki ramion trapezu jest rowny
polowie sumy odcinkow AB i CD (podstaw) −tj. twierdzenie i pozniej odpowiednie przeksztalcajac
dojdziemy do rownosci prawdziwej.
11 maj 21:39
dziśprawdziwychcyganówjużniema: To dostane za to maks czy nie?
11 maj 22:01
maturzysta: "dzisprawdziwych... Zadanie zaczelas od zlego zalozenia i dalej przez poczatek wszystko jest
nieprawda a wiec 0pkt
12 maj 12:40
jan.z.czarnolasu: Ja przekombinowalem w zadaniu z trojkatem.Wlaczyl mi sie komplikator
co gorsza sposob byl
dobry z tw cosinusow robilem , ale machnelem sie w obliczeniach.Pewnie sprawdzajacy zobaczy ze
wynik sie nie zgadza i nie bedzie dochodzic co i jak
i piec pkt w plecy
12 maj 13:15
Harnas: Ja przez całą karierę miałem na każdy semestr 2 z majzy a w gimnazjum nigdy się majzy nie
uczyłem nawet przez 5 min. do liceum poszedłem nie umiejąc nawet ułamków poszedłem na korki bo
miałem lipe i jakoś po korkach przechodziłem na 2 ale mature pisałem na jakies 15 procent rok
przed maturą zrezygnowałem z korków i postanowiłem sie uczyc przez neta na tej stronie i na
matemaksie ale naprawde miesiac przed maturą codzienie 2h lub 3h wszystkie próbne matury nie
zdawałem i matura 2013 po kuciu miesięcznym z zamknietych mam 14pkt a z otwartych zrobiłem
nierównosc kwadratową 2pkt z trygonometri też czyli 2pkt odczytałem z wykresu dobrze dane 2pkt
i wielomian prawie dobrze bedzie punkt czyli gdzies 20 heheh DZIĘKI JAKUB za tą strone
KAŻDY GOSC MOŻE ZDAC MATURE Z MAJZY TYLKO MUSI MU ZALEZEC
12 maj 13:38
dziśprawdziwychcyganówjużniema: maturzysta: a gdzie tam jest niby złe założenie?
12 maj 13:54
dziśprawdziwychcyganówjużniema: Przecież "a" oznaczyłem jako bok podstawy, więc a=2b+2x, co jest nie tak?
12 maj 14:21
dziśprawdziwychcyganówjużniema: Sory, "a" oznaczyłem jako dolną podstawę.
12 maj 14:21
maturzysta: sory pomylka.. rzeczywiscie Twoj pomysl jest calkiem ok, pomylilem sb to ze suma przeciwleglych
bokow jednej pary jest rowna sumie bokow drugiej pary, reszte masz calkiem sensowna, ja
zrobilem tak ze skorzystalem z odcinka ktory laczy srodki ramion tego trapezu i jest on rowny
polowie sumy podstaw a wiec 2R= ble ble ble i pozniej przeksztalcajac odpowiednio tez
doszedlem do tego typu rownan co Ty jedak troszke innych ale tok myslenia mialem ten sam,
mysle ze jest to full pkt ja i ty, tylko jak podsumnowales koniec? bo wlasnie ja napisalem tam
ze to rowna sie temu czyli ze rownosc jest prawdziwa , a ty?
12 maj 18:17
abc: Wie ktos moze czy jest gdzies w necie klucz odpowiedzi do matury z matmy rozszerzonej 2013?
12 maj 20:12
dziśprawdziwychcyganówjużniema: klucz dopiero będzie po 28 czerwca, maturzysta: koniec podsumowałem tak jak na rysunku, bo po
prawej widać że a*b jest równe to ile się równa 4r2 czyli = AB *CD
12 maj 22:56
dziśprawdziwychcyganówjużniema: Jak myślicie, progi będą odrobinę niższe niż rok temu?
13 maj 08:48
T.: @dziśprawdziwychcyganówjużniema: Szczerze mówiąc to myślę, że tak.
13 maj 21:07
imię_lub_nick: Jakub, kiedy wrzucisz rozszerzoną maturę?
13 maj 21:26
Jakub: Za niedługo będą wszystkie zadanie z rozszerzenia. Na razie jest pięć rozwiązanych.
14 maj 01:40
nie lubię matmy : Pisał ktoś maturę z chemii rozszerzoną ?
14 maj 12:39
nie lubię matmy : Oczywiście wszyscy rozszerzoną matmę...
15 maj 15:42
jan.z.czarnolasu: Jak nastroje po fizyce?
20 maj 14:33
maciejos: Mało czasu było moim zdaniem, ale chyba podobna poziomem do tej rok temu. Może trochę
łatwiejsza, ale akurat mi podeszły te zadania, więc nie mam co narzekać
20 maj 15:12
nie lubię matmy : A na rozszerzeniu/podstawie z fizyki dają jakieś karty ze wzorami ?
20 maj 17:58
dziśprawdziwychcyganówjużniema: Tak, dają.
20 maj 18:56
ja: Tu macie garść ciekawych zadań:
1. Jevgienij posiada AK−47 z magazynkiem na 30 kul. Wystrzeli swoje 13 kul za każdym razem gdy
naciska na spust. Ile razy może wystrzelić zanim będzie musiał zmienić magazynek?
2. Karol posiada 10 gram "czystej kolumbijskiej". Zmieszał ją "dwutlenkiem" w stosunku 4 części
kokainy do 6 części "dwutlenku". Sprzedał 6 gramów mieszaniny Marianowi za sumę 650 zł i 15
gramów Romanowi, po 100 zł za gram.
a) kto, Marian czy Roman dał się wydymać?
b) Ile gramów mieszaniny zostało Karolowi?
c) jaki jest stopień zanieczyszczenia kokainy Karola?
3. Radek jest alfonsem. Ma trzy dziewczynki, które dla niego pracują. Jeśli cena jednego
numerku wynosi 110 zł, a dziewczynkom dostaje się z tego 60 zł, to ile razy każda z dziewcząt
będzie musiała się sprzedać, aby Radek mógł opłacić swoje 3 dzienne dawki cracku, cena których
wynosi 85 zł za skręta?
4. Irina chce odebrać część ze 100 gramów heroiny, która kupiła w celu otrzymania
20−procentowego zysku. Jakiej masy środka rozrzedzającego musi użyć?
5. Arkadiusz zarabia 2000 zł na każdym skradzionym BMW, 1500 zł jeśli jest to Japończyk i
odpowiednio 4000 zł za 4x4. Jeśli już ukradł dwa BMW i trzy 4x4, to ilu Japończyków mu zostaje
do ściągnięcia, aby otrzymać dochód w wysokości 30.000 zł?
6. Jachu jest od 6−ciu lat w więzieniu za napad z morderstwem. Uzyskane w czasie napadu środki,
tj. 90 000 zł ukrył w mieszkaniu swojej dziewczyny. Każdego miesiąca dziewczyna podciąga 450
zł. Ile pieniędzy zostanie Jachowi po wyjściu z więzienia?
Pytanie dodatkowe: ile lat dostanie Jachu, jeśli po powrocie na wolność zabije te sukę?
7. Marecki przespał się z 6−cioma dziewczynami z gangu. W chwili obecnej w gangu jest 27
dziewczyn. Jaki procent dziewczyn z gangu przeleciał Marecki?
8. Podczas ostatniej bitwy z bandą Ukraińców, Stachu zużył 76 kul z pistoletu automatycznego,
które dosięgły zaledwie trzech osób:
a) jaka jest jego skuteczność?
b) czy zasługuje aby pozostał w gangu, jeśli próg maksymalny wyznaczony przez współczynnik
Pershinga wynosi 23 kule na ubitego Ukraińca?
31 maj 22:16
Neko: Ma ktoś linki do matur czerwcowych? Chce je obejrzeć
4 cze 18:46
acb: Rowniez bym prosil o link do matury w terminie dodatkowym
4 cze 21:21
acb: Panie Jakubie bylbym wdzieczny gdyby na stronie pojawily sie rozwiazania do matury z matematyki
2013−termin dodatkowy(czerwiec)
4 cze 21:23
Jakub: Jakby ktoś miał link do matury czerwcowej 2013, to niech go tutaj doda. Póki co nie mam tego
arkusza.
7 cze 21:31
Jakub: Już mam. Za niedługo dodam.
21 cze 15:32
Neko: A można prosić o linki do arkuszy/zadań?
21 cze 19:06
21 cze 20:58
Neko: 5 zadań wykaż że, ale trudna matura rozszerzona
21 cze 23:36
nie lubię matmy : A nie wiecie kiedy mają pojawić się wyniki z matur na stronie Oke ? Bo w szkole świadectwa
maturalne mają być rozdane bodajże 28 czerwca ,ale na stronie są chyba wcześniej wyniki .
22 cze 12:18
Mr. M.: na stronie oke też 28 czerwca bedą ogloszone
25 cze 15:18
Neko: Od północy?
25 cze 21:09
nie lubię matmy : Pewnie tak wtedy już musisz być zalogowany na stronie oke bo zapewne strona będzie zapełniona ,
tak jak strona Jakuba dzień przed maturą z matmy
27 cze 10:31
28 cze 09:27
28 cze 09:42
28 cze 09:51
Don Marczello: Witam , zdałem maturę z matematyki na 78% dzięki pańskim materiałom.
Naprawdę były bardzo pomocne , polecam wszystkim.
Dziękuje za pomoc.
28 cze 13:32
nie lubię matmy : Ale macie dobrze ja zdałem na zaledwie 62 %
28 cze 14:32
Eddd: Dziękuję za pomoc, dzięki Panu zdałam maturę z bardzo dobrym wynikiem
28 cze 15:02
SoWhat?94: Podstawowa 96
roz 60% ogólnie ujdzie, dziękuje panie Jakubie za kawał dobrej roboty z tą
stroną
28 cze 16:11
Mr. M.: Podst. 100 %, rozsz. 94%, gdy w pierwszej klasie znalazlem tą stronkę, było to chyba najlepsze
co mnie mogło spotkać. Panie Jakubie świetna stronka, dzięki niej i przy odrobinie pracy można
uzyskać naprawdę satysfakcjonujący wynik
28 cze 16:19
SoWhat?94: widzę koksu nade mną
ma co idziesz ?
28 cze 16:20
zdane: w grudniu pisalem testy maturalne na 6% a majowa napisalem na 90%. matmy nie ma sie co bac,
wystarczy usiasc i sie pouczyc oraz korzystac z tej stronki
28 cze 17:07
Mr. M.: na automatyke i robotyke na PG mam zamiar pójść, jeśli się dostanę
28 cze 17:28
Neko: Podstawa 88%
Rozszerzenie 68%
28 cze 17:44
Neko: Też idę na PG
, ale na inny kierunek
28 cze 17:44
dziśprawdziwychcyganowjuzniema: Podstawa: 98%
Rozszerzenie: 78%
Ogólnie liczyłem na dużo gorszy wynik, spokojnie dostanę się na informatykę na PG
28 cze 20:08
Neko: Spadaj
, miejsce mi zajmujesz!
28 cze 20:14
dziśprawdziwychcyganowjuzniema: Neko, może będziemy razem w grupie xD
28 cze 20:20
Neko: Jak mi się uda
Mam 63,80 ujednoliconych, a rok temu próg był 59,50
28 cze 20:23
nie lubię matmy : Mr.M. : jak ty to zrobiłeś ,że masz 100 % ?
29 cze 00:12
Mr. M.: Podstawa w moim odczucia była prosta, więc nie sprawila mi duzej trudności, ale rozszerzenie
trafilem idealnie, dostalem akurat takie zadania jakie lubilem, no oprócz 3, bo z
kombinatoryki leżę
. Mi wyszło pkt. ujednoliconych 88, więc mam jeszcze troche zapasu nad
progiem pkt., zatem Neko i cygan do zobaczenia na PG
29 cze 10:13
magda21: Dzieki tej stronie zdałam po roku poprawke z matmy , bardzo Panu dziękuję
2 lip 16:29
Dinozaur: Bardzo duże dziękuję za tak wspaniałą pomoc Szkołę ukończyłem w 1985r maturę z matematyki
zdałem w maju 2013r. Naprawdę warto tu zaglądać.
8 lip 19:34
ort: Czy są już rozwiązania do matury czerwcowej? Zwłaszcza chodzi mi o rozszerzenie, bo z dwoma mam
kłopot.
13 lip 22:24
Jakub: Podstawę czerwcową już rozwiązałem w całości, a z rozszerzenia napisałem na razie trzy pierwsze
rozwiązania. Kolejne będę dodawał w najbliższych dniach.
14 lip 01:09
Akacja: Jakubie mam pytanie czy możesz wrzucić coś o macierzach i całkach ale najlepiej od podstaw
piszę tutaj bo twoje tłumaczenia do mnie przemawiają,
14 lip 11:49
Jakub: To jest problem tej strony, że była ona przygotowywana z myślą o gimnazjalistach i
licealistach. Jednak dużo osób, które z niej korzystały jest już na studiach i dalej by
chciały z niej uczyć się. Kłopot w tym, że materiał z matematyki na poziomie studiów jest dość
rozległy, a i ja nigdy nie miałem ambicji tworzenia strony na poziomie studiów wyższych.
Postaram się jednak dodać coś o macierzach. Całki już masz na stronie
3420 Nie jest
tego dużo, ale zawsze jakieś podstawy są. Powodzenia
14 lip 14:15
Akacja: Dzieki człowieku jesteś wielki wiem jaki przekrój materialu sie tu znajduje ale nikt tak prosto
nie tlumaczy jak ty ja tez do matury przygotowywalam sie z tej strony
14 lip 21:29
Lila: Do matury zostało 10 miesięcy, a ja własnie dowiedziałam się, że z pewnych względów muszę
zdawać rozszerzona matmę. Jestem w klasie biolchem. I to potrzebuje wynik ponad 90%!. Na
korepetycje mnie nie stać.
Testowo zrobiłam 2 matury podstawowe i wyszło mi 92 i 94%. No ale to podobno duża różnica
poziomu.
Nie bedę pisać jaka ta stona ach i och wspaniała. Bo to FAKT. Ale do intensywnej nauki i
rozwiazywania zadań to troche mało. Oczywiście wiem,że arkusze.
Ale jakieś konkretne zbiory książki takie które miały by wszystko co trzeba? i ile zadń
dziennie trzeba zrobić na taki wynik?
A może jest jakies forum z takimi tematami?
18 lip 17:53
BOB: Panie Jakubie: Dziękuje! to rewelacyjna strona dzięki której zdałem mature(oczywiście również z
pomocą mojej korepetytorki).Świetna robota!
20 lip 17:02
Akacja: Jak tam moge liczyc na material o macierzach Jakubie ?
21 lip 19:27
Jakub: Sorki, ale nie w najbliższym czasie. Jednak to dużo roboty, a ja teraz mniej siedzę przy
kompie. Wiesz słońce jest, trzeba korzystać, bo od września ciemno i zimno.
22 lip 16:02
dziśprawdziwychcyganówjużniema: Jak tam Neko dostałeś się?
23 lip 18:06
Neko: Nie, próg wyższy o 8 pkt niż rok temu... spoko. Będe pisał odwolanie....
24 lip 17:18
Gordon122: Elo
!
Chcę zdawać w maju 2014 roku maturę z matematyki podst i rozszerzoną, ponieważ chce isc na
studia a tam wymagaja rozszerzenie z matmy
i moje pytanie polega na tym że, jak najlepiej
się przygotować? czy w rok to ogarne? nigdy nie miałem matematyki rozszerzonej, a podstawe
zdaje na 40 50 procent ( moja szkoła przygotowuje tak żeby tylko zdać maturę z matematyki
podst) Pozdrawiam i dziękuję za radę
7 sie 17:39
P@weł: Pierwszo trzeba zrozumieć podstawy a potem brać się za rozszerzenie, w rok ogarniesz,
oczywiście z pomocą korepetytora.. + własne chęci( przerabiaj dużo zadań)
26 sie 14:58
e5etd: kiedy będzie arkusz z sierpnia 2013
27 sie 11:35
222: JAKUB BARDZO PROSZE O SAM TEST Z SIERPNIA 2013
27 sie 11:37
Kuba334: Witam mam pytanie czy taka nierówność 3x − x2 >0 mozna było policzyć przez delte?
27 sie 14:53
Bartek : Kuba334 oczywiście ,że można było tylko ,że c wychodzi 0
27 sie 20:55
Czekolada. ♥ :
Zajebista stronka. ♥
Polecam.
♥
28 sie 20:22
Marek2013: A jak odgadłem wynik w zadaniu ze średnią, nic nie liczyłem, tylko podałem wynik w odpowiedzi,
napisałem x=3, oczywiście to nie było odpisane, tylko intuicja mi tak podpowiedziała i
trafiłem xD, to będzie 1 pkt? Oraz jak w zadaniu pierwszym otwartym, liczyłem delte, wszystko
obliczyłem, tylko źle skróciłem zamiast 3 napisałem 1/3, to będzie 1 pkt? noi zbiór rozwiązań
podałem taki: (−nieskończoność,0> lub <1/3,+ nieskończoność)
29 sie 14:14
31 sie 12:57
oski: powinno być gdzie przepraszam za błąd
31 sie 13:04
internaut: Do Marek2013. Napisz maila do cke aby przysłali klucz odpowiedzi. Tam jest napisane po kolei za
co otrzymujesz i ile punktów. To też zależy od egzaminatora jak będzie uparty to nie da
punktów. Ja
pisałem z matematyki w maju podstawe i rozszerzenie. Pomyliłem się w zadaniach otwartych z tym
pociągiem za 5 pkt. Po czym w czystopisie nie miałem już miejsca aby poprawić więc został
brudnopis. Pytam się szanownej komisji czy jak w brudnopisie zrobię obliczenia to czy
egzaminator je sprawdzi. Odpowiedź była że nie bo egzaminator nie ocenia brudnopisu tylko w
czystopisie. rozwiązania. Zdałem się na intuicję i zrobiłem obliczenia w brudnopisie a przy
zadaniu napisałem notke poprawne rozwiązanie jest na stronie ostatniej. I słowo brudnopis
skreśliłem i napisałem czystopis drukowanymi literami. Po skończonym egzaminie wysłałem do oke
zapytanie i odpowiedziała pani koordynator matematyki, że jak przy zadaniu zaznaczyłem co daję
do sprawdzenia to egzaminator mi to sprawdzi i oceni. I tak też było.
1 wrz 16:33
Jakub: @oski
Nie lenię się
tylko cierpliwie czekam, aż najdzie mnie ochota na zrobienie kolejnej matury.
Alleluja dzisiaj naszła
Jeszcze nie wszystkie zadania rozwiązane, ale cierpliwości. Będą.
Tak btw licznik uruchomiony. Do 6 maja 2014 r. zostało 21284959 sekund. Tyk, tyk, zleci to
szybko
2 wrz 00:32
Krystian: po 4 latach stwierdziłem, że jednak matura z matematyki mi się przyda, celuje w rozszerzenie,
zobaczymy co z tego będzie
biorę się do roboty
3 wrz 14:30
Akacja: Witam Jakub i jak moge liczyc na material ze studiow Proszę
3 wrz 15:28
Gosia: Gdzie można znaleźć arkusze maturalne z matematyki nauczanej dwujęzycznie w języku angielskim?
Proszę o odpowiedź: robstenforevermail@onet.pl
9 wrz 18:36
Neko: @dziśprawdziwychcyganówjużniema:
Dostałem się ! Przyjęli moje odwołanie
9 wrz 18:44
Jakub: @Gosia
Chodzi ci o maturę międzynarodową z matematyki? Na razie nie ma takich arkuszy tutaj. Jak
wiesz, gdzie można je znaleźć w necie to daj linka.
9 wrz 20:28
Akacja: Co z materiałem na studia dasz radę ogarnąć ?
6 paź 22:42
Arek: Ja powróciłem na tę stronę po z górą dwóch latach
Onegdaj uczyłem się do matury...uczyłem się do historii i WOS−u przez ponad rok, bo planowałem
iść na prawo. Gdzieś w zgiełku maturalnym nie pasowała mi jedna rzecz − matematyka.
Wówczas znalazłem tą doskonałą stronę i jakoś dzięki Tobie Jakubie udało się zdać ten przedmiot
na 40 %. W liceum miałem dwóję
Nadal nie lubię matmy i na szczęście nie muszę już robić zadań, jednak stwierdzam z całą
stanowczością, że ta strona potrafi wytłumaczyć naukę ścisłą humaniście.
Teraz jestem na 5 semestrze prawa i wybieram się, mam nadzieję, na aplikację.
Tego by pewnie nie było gdyby nie ta strona ! Z wielkim szacunkiem dla twórcy, Arek.
25 paź 18:28
Jakub: Dzięki. Miło było przeczytać. Poprawiłeś mi humor w ten piątkowy wieczór
26 paź 00:19
Akacja: Proszę wrzuć podstawy o macierzach tylko twoje tlumaczenia do mnie trafiaja bardzo mi
zalezy pozdro
11 lis 20:36
Kamil i Ania: siema co tam u ciebie słychać kochasz mnie
9 gru 15:51
kamil ania:
29 gru 13:26
`humanista: Arek − nie humaniście a debilowi. Pozdrawiam
1 sty 20:00
kibel604: co tam łyse pały nauka wrze ? :B
13 mar 20:04
Bartek: pewnie że nie, ja zaczynam sie uczyć tydzień przed maturą. Bo jak teraz sie naucze to jeszcze
zapomne przez te 2 miesiące...
17 mar 17:08
seb: nieaktualny zegar : 43 dni, anie 44
22 mar 14:24
Jakub: Dobrze jest. Chyba nie uwzględniłeś, że oprócz dni są też godziny i minuty.
26 mar 16:57
Ania: Jakubie, Twoja stronka jest naprawdę świetna
można tutaj się wiele dowiedzieć, gdy mama
jakieś pytania co do zadania mogę je wpisać na forum zadankowe, po czym dostaję odpowiedzi i
wytłumaczenie .Super
! N prawdę
więc dziękuję w imieniu swoim i na pewno wszystkich którzy
otrzymali tutaj pomoc, jeszcze raz stokrotne dzięki !
Pozdrawiam serdecznie
29 mar 10:50
Jakub: Dzięki
Powodzenia w nauce matematyki
29 mar 23:22
quarhodron: Jeżeli chodzi o poziom rozszerzony, to czym się różnią matury z lat wcześniejszych 2010 roku
aniżeli te od 2010 roku ?
11 kwi 22:52
Dorota: dlaczego matura rozszerzona z matematyki jest w maju i w czerwcu prosze o pomoc czy to termin
poprawkowy?
26 kwi 13:17
Jakub: W czerwcu jest drugi termin dla tych, którzy z przyczyn losowych (choroba, wypadek) nie mogli
pisać w maju. W sierpniu jest matura poprawkowa.
26 kwi 15:28
Fikus: Coś jest nie tak z linkami przynajmniej u mnie wszystkie odnośniki przesunęły się tak jakby o
jedno "okieno" w dół
28 kwi 13:28
Jakub: Strona była zmieniana. Naciśnij F5, aby ją odświeżyć.
28 kwi 15:27
Garbage1989: witam czy możnaby było prosić o zamieszczenie rozwiązań do próbnej matury z matematyki na
poziomie rozszerzonym z listopada 2006?
28 kwi 23:11
Vampi: Niesamowita strona, jedna z niewielu takich a na pewno najlepsza. Panie Jakubie, dziękuję Panu.
Rozszerzona matematyka była czarną magią, ucząc się na tej stronie zmieniłem zdanie i do
rozszerzenia podchodzę na tegorocznej maturze
29 kwi 15:55
bezradny: Panie Jakubie, znów pojawił się problem z linkami − pozycje rozszerzone są pod pozycjami
podstawowymi
Pozdrawiam
29 kwi 17:20
Jakub: U mnie nie ma problemu. Może masz cache starą wersję, bo ostatnio zmieniałem tę stronę. Wciśnij
F5, aby odświeżyć poprzednią stronę.
29 kwi 20:06
30 kwi 03:41
Jakub: Dobrze jest. Napisałem komentarz wyjaśniający na stronie
4011.
30 kwi 18:25
imię: Witam! Mam pytanie: jakie są najważniejsze wzory i własności, które powinienem znać na maturze
rozszerzonej a których nie ma w tablicach ?
Pozdrawiam! Świetna strona
1 maj 10:38
Marcin: Witam, przychodzę z pytaniem dokładnie takim samym jak użytkownik powyżej @imię. A poza tym
najszczersze gratulacje i podziękowania za tak fantastyczną stronę!
2 maj 11:30
Jakub: W spisie tablicach maturalnych jest wystarczająca liczba twierdzeń i wzorów. W zasadzie jest
ich więcej niż potrzeba, ponieważ wiele wzorów da się szybko wyprowadzić np. wzór na pole
rombu P = a2sinα, da się szybko wyprowadzić z P = ah i sinusa. Nie spotkałem się z sytuacją,
gdzie jakieś zadanie z poziomu rozszerzonego trzeba było rozwiązać wzorem, którego nie ma w
tablicach. Nie przypominam też sobie zadania, które łatwiej było rozwiązać wzorem nieobecnym w
tablicach. Ten spis wzorów maturalnych jest całkiem kompletny.
2 maj 15:17
Baysonn: A metody typu odwoływanie się do prawa de Morgana (często w prawdopodobieństwie), albo
wyznaczniki, które są w programie? To nie są jakieś ułatwiacze?
Podziwiam Pana, za pracę włożoną w tworzenie strony.
2 maj 21:51
Jakub: Jak rozwiążesz zadanie metodą wyznaczników, to oczywiście zostanie ci ono zaliczone. Czy jednak
metoda wyznaczników jest takim dużym ułatwieniem? Oczywiście dla zadań maturalnych. Nie sądzę.
Podobnie z prawami de Morgana. Jak ktoś się nimi swobodnie posługuje, to może użyć w
rozwiązaniu. Jednak da się bez nich rozwiązać zadania z prawdopodobieństwa i rozwiązania nie
są bardziej skomplikowane.
Na poziomie rozszerzonym, już nie mówiąc o podstawowym, nie ma zadań, dla których by istniały
wzory, które bardzo ułatwiają rozwiązanie tych zadań. Przynajmniej ja sobie żadnego nie
przypominam.
3 maj 16:20
Piotrek: A ma Pan jakieś przewidywania co do tegorocznej matury rozszerzonej?
3 maj 21:37
Kupa: Przez ostatnie 3 lata majowe matury byly identyczne, wiec mam nadzieje ze w tym roku bedzie
podobnie.
4 maj 17:53
Kupa: przynajmniej z poziomu rozszerzonego.
4 maj 17:54
Paula: Hej, macie czysty arkusz matury rozszerzonej z sierpnia 2013? Nawet nie wiedziałam, że taki
arkusz istnieje, szukałam w internecie i nic
a odpowiedzi na tej stronce są.. pomożecie?
5 maj 11:47
Jakub: Na stronie
4005 masz ten arkusz. Klikaj niebieskie linki, aby zobaczyć rozwiązania zadań.
5 maj 11:56
Scho: Panie Jakubie, jakieś wskazówki przed matura ?
5 maj 16:47
Jakub: Wyspać się
5 maj 20:19
Bartek: nie, nie, uczyć się
5 maj 21:07
Piotrek: Przed polskim spanie pomogło, także czemu nie przed matmą
5 maj 22:05
panicz: do 24 sie uczyc a pozniej spac !
5 maj 22:13
panicz: do 24 sie uczyc a pozniej spac !
5 maj 22:13
panicz: i zdane na jkies 50% huehue!
6 maj 12:33
beznadzieja: A u mnie murowana poprawka...to będzie juz moje 3 podejście
Rok temu majowa matura była
łatwa i żałuje, że życie trochę mi skomplikowało podejście do niej. Dzis było bardzo mało
ciągów, 0 nierówności, przedziałów, mało z funkcji kwadratowej. Nawalili geometrię,której się
obawiałam.
6 maj 12:39
xyz: na jakiej stronie są odpowiedzi?
6 maj 12:42
Nieznajomy : beznadziejna : nie wierze w to ,że nie udało ci się zdobyć tych 15 punktów , na pewno ci się
udało nawet więcej , trzeba być dobrej myśli
6 maj 12:57
Bartek: nie ma jeszcze nigdzie odpowiedzi...
6 maj 13:20
Kama: Jak wam wyszło zadanie z piłkarzami
Na ile spsobow
6 maj 13:35
Kupa: kama, 45
6 maj 14:26
Pytanie: A czy jak rozwiazalam zadanie poprawnie z prawdopodobienstwa ale pisalam ze pierwsza liczba
byla mniejsza niz druga czyli pary np (1,5) a nie (5,1) etc ale wynik mam dobry to to jest
blad i zero za cale zadanie
?
6 maj 15:37
6 maj 16:14
Piotrek: Jak tam rozszerzenie Wam poszło?
9 maj 16:42
Kamila: eh. mogło być lepiej
9 maj 17:09
Matura na 100%: Poziom rozszerzony tegorocznej matury z matematyki...
W zasadzie to sluszna nazwa bo rozszerzyl liste nazwisk przyszlorocznego egzaminu maturalnego z
fizyki na poziomie rozszerzonym o moje nazwisko...
Pozdrowienia dla pograzonych w zalu...
9 maj 18:12
aaa: kiedy Panie Jakubie dodasz odpowiedzi ?
9 maj 18:47
Piotrek: Ja rozwaliłem oba za 6pkt, ale punkciki pouciekają na zbiorze wartości − odwrotnie odczytałem,
prawdopodobieństwo wyszło mi 1/3 a nie 1/6, no i przy równaniu tryg. podniosłem do kwadratu
ale nie założyłem cos x>0 i dostałem 3 rozwiązania
Ogólnie to ze wstępnych odpowiedzi będę miał 72−82, co mnie w miarę zadowala jako ucznia
technikum z matematyką podstawową
Co do samej matury, to była fajna! W zadaniach wreszcie "coś się działo"
9 maj 19:50
Piotrek: Tylko mógłbym pluć sobie w brodę za głupio stracone punkty, bo wynik mógł być 10 procent lepszy
bez nich, ale teraz nie ma to już sensu i każdemu polecam wrzucić na luz
Życie jest zbyt
krótkie, żeby się maturą przejmować
9 maj 19:52
Olga: Chciałam serdecznie podziękować za tą stronę! Dzięki panu zdałam maturę! Ponad 40%. Co prawda
wynik mógłby byc lepszy, ale i tak! Kiedyś matura z matematyki wydawala mi się nie do zdania
dla mnie.. Pewnie wielu nie wierzyło, że ją zdam bez korepetycji i tak dalej. (A zaczęłam w
szkole dostawać nawet pierwsze piątki dzięki tej stronie.) Zdałam! Dziękuje serdecznie za
stronkę Panie Jakubie!
28 cze 11:27
Angelika: Już drugi rok przystępowałam do matury z matmy i dzięki tobie zdałam na styk 30%. Bardzo
dziękuję
28 cze 18:44
Beznadziejność: Ech.. tak wszyscy piszą,że cudownie zdali a ja ucząc się znowu nie zdałam. Nie wiem co robię
źle,że mi nie wychodzi. W sierpniu moje trzecie podejście.
4 lip 14:53
Nieznajomy : Beznadziejność : bardzo mi przykro ,że znów ci się nie udało , mimo wszystko trzymam za ciebie
kciuki wierzę ,że uda ci się zdać . Powodzenia
7 sie 21:22
Bodziolina: Bardzo fajna stronka. Dzięki tej stronie udało mi się zdać. Polecam
12 wrz 17:01
25 paź 19:52
megakorki: Zadania z matury podstawowej i rozszerzonej znajdziesz na stronie www.megakorki.pl
28 gru 20:43
Mati: czy pamięta ktoś może jakieś zadanie z ostatniej matury próbnej z wsip z poziomu rozszerzonego?
próbuję znaleźć odpowiedzi ale nie pamiętam poleceń
27 mar 17:57
maturzystka : heeej!
jak myślicie, będą jakieś pewniaki na rozszerzeniu ?
27 kwi 21:58
lember: Jak oceniacie. Nowa matura z rozszerzenia będzie trudniejsza czy łatwiejsza od starej. Tak
pytam bo ja jeszcze łapie się na ta starsza i boję się ze będę poszkodowany bo ta nowa jest
moim zdaniem łatwiejsza bo niby jest dużo zadań ale są bardzo łatwe
28 kwi 01:42
Tup: No moi drodzy, matura z matematyki się zbliża, ktoś piszę jeszcze starym systemem (rocznik 95?)
Ciekawe czy nam coś dowalą
2 maj 14:30
Jakub: Uczniowie techników, które są 4 letnie, piszą jeszcze starą maturę.
2 maj 15:39
jaaa99: Jutro moje drugie podejście ... ciekawe czy się tym razem uda?
4 maj 14:30
JPK: Jest nadzieja że matura będzie w tym roku łatwa.
W tym roku mamy reformę. W zeszłym roku wyniki były fatalne. A więc jeśli teraz będzie łatwa
matura, wyniki pójdą w górę. Naszych niezwykle mądrych urzędasów od reformy należy nagrodzić
premiami pieniężnymi!
4 maj 17:25
Tup: Dla liceum może być łatwe, ale pewnie technikom dowalą, ja mam takie przeczucie
Jutro się
okaże
4 maj 20:20
czesio: Jest szansa na rozwiązania z drugiego (stara matura) arkusza.
5 maj 15:42
kojocinki: Czy bedzie wstawiona matura z odpowiedziami dla technikum
5 maj 16:23
Sorriso: rip rozszerzenie
8 maj 12:28
Sorriso: Panie Jakubie było zadanie na maturze rozszerzonej dla technikum |x+7|+|2x−6|≥17 tylko nie
jestem pewny znaku w którą strone
8 maj 12:41
8 maj 15:38
nnt: W moim wypadku duzo zalezy od zadania ze stereometrii. Musze zobaczyc odpowiedz, a pewnie
poczekam na nia do 20, widzac to, jak sie wszyscy zabieraja do rozwiazywania zadan ze starej
podstawy
8 maj 15:40
Mat: a jakie Wam wyniki wychodziły? pamietacie coś? niby łatwa, wiekszość zadań wiadomo jak zrobić a
a i tak mi jakieś głupoty wychodziły straszne w wynikach
8 maj 16:02
nnt: Z tangensem wyszlo mi chyba
√3/5 ale nie sugeruj sie tym, nie jestem przekonany co do wyniku
Odnosnie ciagow, odpowiedzia byl tylko jeden zestaw liczb, drugi nie spelnial warunku, ze
ciag geometryczny jest rosnacy.
| √2 | | √2 | |
W rownaniu trygonometrycznym wyszly 4 rozwiazania, dla sinx = |
| lub sinx = − |
| |
| 2 | | 2 | |
8 maj 16:39
T.: Tangens imho wyniósł √3/4 sin=√3/√19 a cos=4/√19
8 maj 18:26
Mat: z tangensem miałam co innego ale wątpie,że miałam dobrze
w ciągach tez miałam 2 zestawy
liczb i jeden odrzuciłam, trygonometria tak samo
a pamiętasz jakie pierwiastki wielomianu
Ci wyszły? mogłyby sie juz pojawić odpowiedzi, choć cześć, bo zniose jajko tutaj chyba!
8 maj 18:26
T.: oba zestawy liczb były dobre
3,4,i 5 chyba
8 maj 18:28
T.: a u ciebie ?
8 maj 18:28
8 maj 18:43
8 maj 19:02
T.: racja 1−2 pkt stracę za wynik fk
8 maj 20:07
8 maj 20:23
8 maj 20:34
nnt: Ehh, znowu dochodze do wniosku, ze popelnilem blad rachunkowy na maturze...
Chyba tyle z moich studiow
Nr. 3, funkcja kwadratowa:
http://i.imgur.com/HlWmFId.jpg
8 maj 21:36
Mat: funkcja kwadratowa, ciągi i wielomiany mam tak samo
z tangensem pomyliłam: ( I jeśli tylko
błędy obliczeniowe to one calego zadania na pewno nie przekreslą
a jakie studia Ci się
marzą?
a i pamiętasz co miałeś w ostatnim z prawdopodobieństwem?
9 maj 12:15
9 maj 12:16
ADAM2: Ma ktoś może arkusz czerwcowy z tego roku (2015) rozszerzenie ofc
18 cze 19:12
Arek: Zawsze lubię zaglądać na stronę matury ,ale gdzie jest zegar pokazujący termin matur.Czy można
byłoby go przywrócić panie Jakubie?
18 lis 18:08
Jakub: Już dodałem zegar maturalny.
Zaginął przy zmianach na stronie.
19 lis 12:16
Arek: Bardzo dziękuję.
19 lis 20:47
Denzelon: Świetna strona − dziękuję za zgromadzenie materiałów z tak wielu zagadnień. Myślę, że bez tej
strony nie byłbym tak dobrym nauczycielem.
26 lip 12:00
Klaudia: Ta strona jest świetna! Dziękuję, za włożenie ogromnej pracy w to
6 lip 01:21
darwar11: Świetna strona! Bardzo wartościwa − dziękuję!
16 lis 22:02
Patrycja: Witam, czy na tej stornie dokładnie wszystkie arkusze maturalne podstawowe?Jeżeli nie, to na
jakich stronach mogę je znaleźć?
12 kwi 15:46
Jakub: Na tej stronie znajdziesz wszystkie arkusze maturalne, o których istnieniu wiem.
13 kwi 12:53
Patrycja: Dziękuję bardzo za odpowiedź! Jeszcze od siebie dodam, że strona jest świetna, najlepsza jaką
do tej pory poznałam.
14 kwi 23:03