matematykaszkolna.pl
Madzia: potrzebuje pomocy:(
4 lis 19:10
Bojar: Dlaczego nie ma nic o kącie dwuściennym, przekrojach wielościanów, bryłach podobnych, bryłach opisanych na kuli i w kulę (oraz inne bryły wpisane i opisane) ?
24 lis 19:17
xxx: super stronka ! kazda prace domowa odrabiam z tą stronką emotka
14 mar 20:16
Magda: świetna strona, dobrze wszystko wytłumaczone. polecam emotka
15 mar 11:23
aga :0: Naprawdę świetna stronka, a przede wszystkim dobrze przemyślana grafika. Wszystko jest przejrzyście wytłumaczone i pokazane. Naprawdę super. Można się też uczyć z niej do kartkówek i sprawdzianów. Gratuluję pomysłodawcy.
15 mar 17:26
Ana 1991: Help musze się na jutro nauczyc Stereometria(pola i objetości graniastwosłupów, ostroslupów, walec, stożek, kula) Pomózcie:( co najwazniejsze chociaz:( <plis
8 kwi 15:46
Jakub: Na stronie i19 masz to wszystko, o czym piszesz.
8 kwi 22:41
Tony: stronka fajna ale nie ma nic na temat kątów w bryłach i tego o czym pisze Bojar. myślę,że warto byłoby to tutaj zamieścić. pozdrawiam
4 maj 17:33
lola: rysunekTen kąt zaznaczony kółeczkiem ma 45 stopni a krawędzie podstawy mają po 4 cm jak obliczyć pole całkowite ?
19 maj 19:44
Śmigło: ≤może βγĆ≥
23 sie 15:33
DMN: Dziekuje ci bardzo mocno chlopie dzieki tobie zdalem komisa z matematyki masz najlepsze materialy jakie moga sie przytrafic zdalem na trzy.Szacun szacun chlopie i jeszcze raz wielki szacun.pozdro i wielkie ogromne dzieki
24 sie 18:28
kukulusia : Prosz♠e o pomocemotkaDany jest ostrosłup prawidłowy czworokatny o polu podstawy 16,Przeciwległe krawedzie boczne tworzą kat o mierze 60 stopni ,Wyznacz objetosć ii pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa
20 paź 20:11
Agatka prosi o pomoc: Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, którego wysokość ma 12 a przekątna graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30°. Z tego co rozumiem podstawą jest kwadrat. Kochani jak to narysować, Proszę o pomoc.Bedę niezmiernie wdzięczna.
13 lis 17:47
basta: ile to jest (43)2
1 gru 19:12
Jakub: (43)2 = 16*3 = 48
2 gru 01:41
nxn:
12 gru 21:47
Kamson: Przepraszam, że tu piszę, ale nie otwiera mi się okno dotyczące zadania, o które zapytam. Jest to zadanie trygonometria −>funkcje trygonometryczne w trójkącie prostokątnym: sin, cos, tg, ctg−>zadania+rozwiązania−>zadanie 3. Nie rozumiem pewnych rzeczy z kątami. Na pierwszej stronie z trygonometrią zamieścił Pan obrazek trójkąta. Zrozumiałam z niego, że mniejszy kąt (beta) np 30 stopni będzie przy przyprostokątnej a, natomiast większy kąt będzie przyprostokątną b − i to jest kąt alfa. Dlaczego więc w tym zadaniu bierzemy pod uwagę mnejszy kąt 30 stopni (beta) zamiast 60, który leży przy przyprostokątnej b. Wzór na tg30st jest wzorem na alfę. Proszę o szybką odpowiedź. emotka
6 lut 17:23
Jakub: Na stronie 397 masz definicje funkcji trygonometrycznych (na samej górze). To co jest niżej, to jest tylko wykorzystanie tych definicji. Przykłady, które pokazują jak te definicje "działają".
 przyprostokątna naprzeciw α 
Jak masz np. sinα =

przeciwprostokątna przy α 
to oznacza to, że trzeba 1. wziąć jakiś kąt w trójkącie prostokątnym np. 30o. 2. znaleźć przyprostokątną naprzeciw 30o 3. znaleźć przeciwprostokątną w tym trójkącie prostokątnym 4. podzielić i masz sin30o To, że w trójkącie na 397 większy kąt oznaczyłem α, a mniejszy β nic nie znaczy. Mogłem to zrobić odwrotnie. Jakoś w końcu musiałem. Nie działa jakiś link na 1718? Który konkretnie? Przy tym trójkącie z bokami a, 4, c?
6 lut 18:28
Kamson: Zadanie: W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych ma długość 4 cm, a kąt przy niej 30 stopni. Oblicz pole i obwód tego trójkąta. Panie Jakubie, właśnie chodziło mi o to zadanie. (Coś się dzieje chyba na stronie, bo nie mogę dodawać komentarzy nie wyświetla się pole do pisania. Przy niektórych działach się da, w większości nie.) W tym zadaniu nie pasuje mi to, że a powinno być naprzeciwko kąta alfa. a=4 kąt alfa powinien być tu równy 60stopni. Natomiast liczy Pan tangensa oraz cosinusa z 30stopni. Nie za bardzo rozumiem.
8 lut 00:27
Jakub: Piszesz o zadaniu 508. Na początku narysowałem trójkąt prostokątny z kątem 30o. Przyprostokątna przy tym kącie ma 4, co wynika z treści. Naprzeciwko 30o dałem "b" i już nie pamiętam, dlaczego tak zrobiłem. Nie ma to jednak znaczenia. Faktycznie zazwyczaj naprzeciwko α daje się "a". Nie mam tam jednak literki α tylko 30o. Trafiło się, że naprzeciwko 30o napisałem "b". Przeciwprostokątną oznaczyłem jako "c", bo tak zwykle oznacza się przeciwprostokątną. Mogłem dać jednak np. "r". To nie ma znaczenia, jeżeli korzysta się z takich definicji funkcji trygonometrycznych.
 przyprostokątna naprzeciw kąta 30o 
tg30o =

przyprostokątna przy kącie 30o 
 przyprostokątna przy kącie 30o 
cos30o =

przeciwprostokątna 
Nie wiem, dlaczego nie wyświetla ci pole komentarzy. Może spróbuj zmienić przeglądarkę np. na Operę lub Google Chrome.
10 lut 01:56
sa: potrzebuje pomocy, w zadaniach z ostrosłupami
14 lut 20:20
Nati: Mam problem z tym zadaniem. Czy może mi ktoś pomóc?:( W graniastosłup prawidłowy trójkątny wpisano kulę. oblicz stosunek objętości kuli do objętości graniastosłupa oraz stosunek pola powierzchni kuli do pola powierzchni całkowitej graniastosłupa.
21 lut 14:17
lola: świetna stronka Dziękuję βαrdzo!
17 mar 13:52
bambi: dość dobra. Polecam
22 mar 17:05
Monika: Moja ulubiona strona w internecie o matematyce. Polecam ją wszystkim , którzy zdają podstawową maturę,
23 mar 20:51
Gabi989898: pomóżcie!
6 kwi 19:19
Koala25: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym przekrój płaszczyzną, zawierającą dwie niesąsiadujące ze sobą krawędzie boczne, jest trójkątem prostokątnym. Objętość ostrosłupa wynosi V. Oblicz długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa. Prosze o pomoc.
7 kwi 15:20
Jakub: Napisz to zadanie na forum zadankowym.
9 kwi 01:39
Gustlik: Moje "poprawki" − tak powinien wyglądać program nauczania z tego działu: podstawy rozszerzenia studia Tu bez "poprawek", jak na stronie.
10 sie 02:02
kam: pomogłeś mi bardzo w zrozumieniu graniastosłupów ! dziękuje emotka będę tu zaglądać zawsze przed sprawdzianamiemotka
18 wrz 18:18
Matematyk: witam mam takie zadanie na mate : W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściany boczne są nachylone do podstawy po katem a. Wysokość ostrosłupa jest równa H. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa . Z gory dziekuje za pomoc emotka
4 paź 21:39
Jakub: Zadania pisz na forum zadankowym.
4 paź 22:41
olo.: oblicz długość przekątnej sześcianu o polu powierzchni 288.
12 paź 15:05
Kuba: Pomożecie? Zaznacz na rysunku ostrosłupa prawidłowego czworokątnego kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy. Oblicz sin tego kąta, wiedząc,że krawędź podstawy ma długość 2, a wysokość ostrosłupa jest równa 4 główkuje się...
18 paź 17:37
XYZ: Ściany graniastosłupa są kwadratami, jego podstawa jest rombem. Przekątne tego rombu maja długość 12cm i 16cm. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa. Pomóżcie
26 lis 14:26
Gustlik: Mam jeszcze jedną ciekawą zasadę rozwiązywania zadań z planimetrii i stereometrii − mozna ja nazwać "co masz dane, to obliczasz i porównujesz" . Jeżeli w zadaniu są podane wielkości, które zazwyczaj się oblicza, jak np. pola czy objętości, to obliczam te wielkości "na niewiadomych", którymi są występujące we wzorach odcinki, np. długości boków, krawędzi itp. I tak obliczone pole czy objetość przyrównuję do wartości podanej w zadaniu, wychodzi mi równanie (czasem układ), które następnie rozwiązuję, obliczam te niewiadome i z nich, jeżeli trzeba, liczę to, co "każą" obliczyć w zadaniu.
10 gru 23:58
Agnieszka: Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt prostokątny o polu 252cm. Oblicz średnicę podstawy tego stożka. Pilne! Uprzejmie proszę o rozwiązanie
1 lut 21:26
Agnieszka: Wszystkie krawędzie graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego są tej samej długości. Najdłuższa przekątna tego graniastosłupa ma długość 20cm. Oblicz długość krawędzi. Pilne! Uprzejmie proszę o pomoc w rozwiązaniu.
1 lut 21:26
J: Jakub jesteś wielki, fantastyczna strona. Gratuluję i dziękuję!
23 lut 21:30
Justyna: Hej nie mogę nigdzie znaleźć pomocy : Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym. Jaką miarę na kąt środkowy wycinka koła, z którego można utworzyć powierzchnię boczną tego stożka?
7 mar 19:22
kasiula: Gustlik po co mieszasz ludziom i piszesz te dziwaczne poprawki... skoro program w liceum jest taki to nie wprowadzaj ludzi w błąd... Chociaż jestem na fakultecie z matmy i biorę rzeczy które tu są zaznaczone jako studia nie przywiązuje do nich zbytniej uwagi na fakultecie też są tylko wspomniane chociaż prawdopodobieństwo z nami sorka w sumie przerabiała z 2 tygodnie same rzeczy typu Bernoullego warunkowe itp ale materiał podany przez Jakuba odnosi się do obecnego programu jaki obowiązuje na maturze
15 mar 01:13
xyz: genialna pomoc w nauce DZIĘKUJĘ ! emotka
12 kwi 00:48
xfvcx: ΔΔΔ⊂⊂⊂γγΔΔγ≤≤∑∑∑≤≤ΔΔ⇔⇔≠∑π
12 kwi 21:26
alfa: α | ∫ α
21 maj 18:41
anka.: jutro mam ostatnią szansę na poprawienie matmy inaczej nie zdam ta stronka bardzo pomaga , dzięki jutro napiszę jak mi poszło .
18 cze 17:29
Iwona : Dziękuje za tą stronę
26 lip 20:34
tomek: Przydałaby się również wzmianka o twierdzeniu o trzech prostych prostopadłych, które widnieje w informatorze maturalnym. W praktyce na maturze nie zdarza się zadanie z wykorzystaniem tego twierdzenia, no ale ono obowiązuje.
15 sie 19:59
djtom: Witam jest problem ze stroną i z tym działem mianowicie chodzi o graniastosłupy naciskając na graniastosłup sześciokątny wyskakuje pięcio jak pięciu czworokątny. Błąd może byś spowodowany brakiem graniastosłupa czworokątnego.
5 wrz 00:38
Gustlik: Jakubie, o ile wiem, to i graniastosłupy i ostrosłupy i bryły obrotowe były już w gimnazjum. W liceum są nieco rozszerzone. A wg "Twojego" programu nie ma ich w gimnazjum. Czy coś sie zmieniło? Czyżby kolejny dział wycięli? Pozdrawiam.
11 wrz 02:21
Jakub: Dziękuję za czujność Gustlik. Cały materiał z poprzedniej strony obejmuje też gimnazjum. Przynajmniej materiał teoretyczny. Niestety zadania wciąż są bardziej dla liceum niż gimnazjum. Przykładowo te, w których wykorzystuje się trygonometrię. Muszę to rozdzielić. Jestem dopiero na początku dodawania materiału dla gimnazjum. Tutaj masz aktualną podstawę programową. Obowiązkowa ona jest dla gimnazjalistów i licealistów z pierwszych klas. Z czasem będzie dotyczyła wszystkich, oczywiście do kolejnej reformy ... http://www.men.gov.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=230&Itemid=290&limitstart=5
11 wrz 15:21
Jakub: @djtom Dzięki, już poprawiłem.
11 wrz 15:24
Sylwia: Pomóżcie! emotka W wyniku obrotu półkola dookoła prostej zawierającej średnicę otrzymano kulę. Oblicz promień tej kuli, wiedząc, że obwód półkola wynosi: a) 10 (π+2) b) 12 + 6π
18 paź 17:21
Sylwia: Trójkąt równoramienny o podstawie długości 6 cm i ramionach długości 5 cm obrócono dookoła ramienia. Oblicz promień wspólnej podstawy otrzymanych w ten sposób stożków.
18 paź 17:22
Sylwia: Kulę o promieniu 12 cm przecięto płaszczyzną odległą od środka kuli o 3 cm. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
18 paź 17:23
Pauuulllll: Objętosć szescianu jest r ówne 66 Oblicz długosc przekatnej tego szescianu . Proszę o pomoc w rozwiazaniu zadania
13 lis 15:47
dysia: Potrzebuje Pomocy Proszę wytłumaczenie mi tego zadania emotka Krawędzie podstawy graniastosłupa prostego trójkątnego mają długość: 10cm, 17cm, 21cm, a wysokość ostrosłupa jest równa 20cm. Graniastosłup przecięto płaszczyzną zawierającą najkrótszą wysokość podstawy i krawędź boczną mającą punkt wspólny z tą wysokością. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
4 lut 21:59
Claudia: A GDZIE PODOBIENSTWA FIGUR ?
5 lut 19:08
Profesor: No jeżeli masz podaną liczbę załóżmy x i podaną załóżmy liczbę y musisz pomnożyć to przez 4 podzielić przez pierwiastek z 2 i wyliczyć z tego α, β i δ. Jak nie wiesz jak to zrobić to zapraszam na mój wykład, z pewnością coś z niego wyniesiesz. A jeżeli jesteśmy już przy zadaniach w internecie polecam ci książkę mojego autorstwa o tytule "Prosta matematyka w internecie", znajdziesz tam masę zadań, ćwiczeń oraz przeróżnych ciekawostek związanych z królową nauk. Cóż by tu jeszcze rzec... przypomnij sobie równania kwadratowe, kosinusy i inne tego typu osobowości. Mam nadzieję, że pomogłem, gdyż na to liczyłem, dziękuję za uwagę, zapraszam na mój wykład. Pozdrawiam − Profesor na Uniwersytecie Jagiellońskim. BENG!
22 sty 09:07
jula: w ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym o wysokości 2√3 cm ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60°. oblicz objętość tego ostrosłupa
31 mar 16:13