Madzia: potrzebuje pomocy:(
4 lis 19:10
Bojar: Dlaczego nie ma nic o kącie dwuściennym, przekrojach wielościanów, bryłach podobnych, bryłach
opisanych na kuli i w kulę (oraz inne bryły wpisane i opisane) ?
24 lis 19:17
xxx: super stronka
! kazda prace domowa odrabiam z tą stronką
14 mar 20:16
Magda: świetna strona, dobrze wszystko wytłumaczone. polecam
15 mar 11:23
aga :0: Naprawdę świetna stronka, a przede wszystkim dobrze przemyślana grafika. Wszystko jest
przejrzyście wytłumaczone i pokazane. Naprawdę super. Można się też uczyć z niej do kartkówek
i sprawdzianów. Gratuluję pomysłodawcy.
15 mar 17:26
Ana 1991: Help musze się na jutro nauczyc
Stereometria(pola i objetości graniastwosłupów, ostroslupów, walec, stożek, kula)
Pomózcie
:( co najwazniejsze chociaz:(
<plis
8 kwi 15:46
Jakub: Na stronie
i19 masz to wszystko, o czym piszesz.
8 kwi 22:41
Tony: stronka fajna ale nie ma nic na temat kątów w bryłach i tego o czym pisze Bojar. myślę,że warto
byłoby to tutaj zamieścić. pozdrawiam
4 maj 17:33
lola:
Ten kąt zaznaczony kółeczkiem ma 45 stopni a krawędzie podstawy mają po 4 cm jak obliczyć pole
całkowite ?
19 maj 19:44
Śmigło: ≤może βγĆ≥
23 sie 15:33
DMN: Dziekuje ci bardzo mocno chlopie dzieki tobie zdalem komisa z matematyki masz najlepsze
materialy jakie moga sie przytrafic zdalem na trzy.Szacun szacun chlopie i jeszcze raz wielki
szacun.pozdro i wielkie ogromne dzieki
24 sie 18:28
kukulusia : Prosz♠e o pomoc
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokatny o polu podstawy 16,Przeciwległe
krawedzie boczne tworzą kat o mierze 60 stopni ,Wyznacz objetosć ii pole powierzchni bocznej
tego ostrosłupa
20 paź 20:11
Agatka prosi o pomoc: Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, którego wysokość ma 12 a przekątna
graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30°.
Z tego co rozumiem podstawą jest kwadrat.
Kochani jak to narysować, Proszę o pomoc.Bedę niezmiernie wdzięczna.
13 lis 17:47
basta: ile to jest (4√3)2
1 gru 19:12
Jakub: (4√3)2 = 16*3 = 48
2 gru 01:41
nxn:
12 gru 21:47
Kamson: Przepraszam, że tu piszę, ale nie otwiera mi się okno dotyczące zadania, o które zapytam.
Jest to zadanie trygonometria −>funkcje trygonometryczne w trójkącie prostokątnym: sin, cos,
tg, ctg−>zadania+rozwiązania−>zadanie 3.
Nie rozumiem pewnych rzeczy z kątami. Na pierwszej stronie z trygonometrią zamieścił Pan
obrazek trójkąta. Zrozumiałam z niego, że mniejszy kąt (beta) np 30 stopni będzie przy
przyprostokątnej a, natomiast większy kąt będzie przyprostokątną b − i to jest kąt alfa.
Dlaczego więc w tym zadaniu bierzemy pod uwagę mnejszy kąt 30 stopni (beta) zamiast 60, który
leży przy przyprostokątnej b. Wzór na tg30st jest wzorem na alfę. Proszę o szybką odpowiedź.
6 lut 17:23
Jakub: Na stronie
397 masz definicje funkcji trygonometrycznych (na samej górze). To co jest
niżej, to jest tylko wykorzystanie tych definicji. Przykłady, które pokazują jak te definicje
"działają".
| przyprostokątna naprzeciw α | |
Jak masz np. sinα = |
| |
| przeciwprostokątna przy α | |
to oznacza to, że trzeba
1. wziąć jakiś kąt w trójkącie prostokątnym np. 30
o.
2. znaleźć przyprostokątną naprzeciw 30
o
3. znaleźć przeciwprostokątną w tym trójkącie prostokątnym
4. podzielić i masz sin30
o
To, że w trójkącie na
397 większy kąt oznaczyłem α, a mniejszy β nic nie znaczy. Mogłem to
zrobić odwrotnie. Jakoś w końcu musiałem.
Nie działa jakiś link na
1718? Który konkretnie? Przy tym trójkącie z bokami a, 4, c?
6 lut 18:28
Kamson: Zadanie: W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych ma długość 4 cm, a kąt przy niej 30
stopni. Oblicz pole i obwód tego trójkąta. Panie Jakubie, właśnie chodziło mi o to zadanie.
(Coś się dzieje chyba na stronie, bo nie mogę dodawać komentarzy nie wyświetla się pole do
pisania. Przy niektórych działach się da, w większości nie.) W tym zadaniu nie pasuje mi to,
że a powinno być naprzeciwko kąta alfa. a=4 kąt alfa powinien być tu równy 60stopni. Natomiast
liczy Pan tangensa oraz cosinusa z 30stopni. Nie za bardzo rozumiem.
8 lut 00:27
Jakub: Piszesz o zadaniu
508. Na początku narysowałem trójkąt prostokątny z kątem 30
o.
Przyprostokątna przy tym kącie ma 4, co wynika z treści. Naprzeciwko 30
o dałem "b" i już nie
pamiętam, dlaczego tak zrobiłem. Nie ma to jednak znaczenia. Faktycznie zazwyczaj naprzeciwko
α daje się "a". Nie mam tam jednak literki α tylko 30
o. Trafiło się, że naprzeciwko 30
o
napisałem "b". Przeciwprostokątną oznaczyłem jako "c", bo tak zwykle oznacza się
przeciwprostokątną. Mogłem dać jednak np. "r". To nie ma znaczenia, jeżeli korzysta się z
takich definicji funkcji trygonometrycznych.
| przyprostokątna naprzeciw kąta 30o | |
tg30o = |
| |
| przyprostokątna przy kącie 30o | |
| przyprostokątna przy kącie 30o | |
cos30o = |
| |
| przeciwprostokątna | |
Nie wiem, dlaczego nie wyświetla ci pole komentarzy. Może spróbuj zmienić przeglądarkę np. na
Operę lub Google Chrome.
10 lut 01:56
sa: potrzebuje pomocy, w zadaniach z ostrosłupami
14 lut 20:20
Nati: Mam problem z tym zadaniem. Czy może mi ktoś pomóc?:( W graniastosłup prawidłowy trójkątny
wpisano kulę. oblicz stosunek objętości kuli do objętości
graniastosłupa oraz stosunek pola powierzchni kuli do pola powierzchni całkowitej
graniastosłupa.
21 lut 14:17
lola: świetna stronka
Dziękuję βαrdzo!
17 mar 13:52
bambi: dość dobra. Polecam
22 mar 17:05
Monika: Moja ulubiona strona w internecie o matematyce. Polecam ją wszystkim , którzy zdają podstawową
maturę,
23 mar 20:51
6 kwi 19:19
Koala25: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym przekrój płaszczyzną, zawierającą dwie niesąsiadujące ze
sobą krawędzie boczne, jest trójkątem prostokątnym. Objętość ostrosłupa wynosi V. Oblicz
długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa.
Prosze o pomoc.
7 kwi 15:20
Jakub: Napisz to zadanie na forum zadankowym.
9 kwi 01:39
Gustlik: Moje "poprawki" − tak powinien wyglądać program nauczania z tego działu:
podstawy
rozszerzenia
studia
Tu bez "poprawek", jak na stronie.
10 sie 02:02
kam: pomogłeś mi bardzo w zrozumieniu graniastosłupów ! dziękuje
będę tu zaglądać zawsze przed
sprawdzianami
18 wrz 18:18
Matematyk: witam mam takie zadanie na mate :
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściany boczne są nachylone do podstawy po katem a.
Wysokość ostrosłupa jest równa H. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa .
Z gory dziekuje za pomoc
4 paź 21:39
Jakub: Zadania pisz na forum zadankowym.
4 paź 22:41
olo.: oblicz długość przekątnej sześcianu o polu powierzchni 288.
12 paź 15:05
Kuba: Pomożecie?
Zaznacz na rysunku ostrosłupa prawidłowego czworokątnego kąt nachylenia krawędzi bocznej do
płaszczyzny podstawy. Oblicz sin tego kąta, wiedząc,że krawędź podstawy ma długość 2, a
wysokość ostrosłupa jest równa 4 główkuje się...
18 paź 17:37
XYZ: Ściany graniastosłupa są kwadratami, jego podstawa jest rombem. Przekątne tego rombu maja
długość 12cm i 16cm. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa. Pomóżcie
26 lis 14:26
Gustlik: Mam jeszcze jedną ciekawą zasadę rozwiązywania zadań z planimetrii i stereometrii − mozna ja
nazwać "co masz dane, to obliczasz i porównujesz" . Jeżeli w zadaniu są podane wielkości,
które zazwyczaj się oblicza, jak np. pola czy objętości, to obliczam te wielkości "na
niewiadomych", którymi są występujące we wzorach odcinki, np. długości boków, krawędzi itp. I
tak obliczone pole czy objetość przyrównuję do wartości podanej w zadaniu, wychodzi mi
równanie (czasem układ), które następnie rozwiązuję, obliczam te niewiadome i z nich, jeżeli
trzeba, liczę to, co "każą" obliczyć w zadaniu.
10 gru 23:58
Agnieszka: Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt prostokątny o polu 252cm. Oblicz średnicę
podstawy tego stożka.
Pilne! Uprzejmie proszę o rozwiązanie
1 lut 21:26
Agnieszka: Wszystkie krawędzie graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego są tej samej długości.
Najdłuższa przekątna tego graniastosłupa ma długość 20cm. Oblicz długość krawędzi.
Pilne! Uprzejmie proszę o pomoc w rozwiązaniu.
1 lut 21:26
J: Jakub jesteś wielki, fantastyczna strona. Gratuluję i dziękuję!
23 lut 21:30
Justyna: Hej nie mogę nigdzie znaleźć pomocy :
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym. Jaką miarę na kąt środkowy wycinka koła, z
którego można utworzyć powierzchnię boczną tego stożka?
7 mar 19:22
kasiula: Gustlik po co mieszasz ludziom i piszesz te dziwaczne poprawki... skoro program w liceum jest
taki to nie wprowadzaj ludzi w błąd...
Chociaż jestem na fakultecie z matmy i biorę rzeczy
które tu są zaznaczone jako studia nie przywiązuje do nich zbytniej uwagi na fakultecie też są
tylko wspomniane chociaż prawdopodobieństwo z nami sorka w sumie przerabiała z 2 tygodnie same
rzeczy typu Bernoullego warunkowe itp
ale materiał podany przez Jakuba odnosi się do
obecnego programu jaki obowiązuje na maturze
15 mar 01:13
xyz: genialna pomoc w nauce
DZIĘKUJĘ
!
12 kwi 00:48
xfvcx: ΔΔΔ⊂⊂⊂γγΔΔγ≤≤∑∑∑≤≤ΔΔ⇔⇔≠∑π
12 kwi 21:26
alfa: α | ∫ α
21 maj 18:41
anka.: jutro mam ostatnią szansę na poprawienie matmy inaczej nie zdam ta stronka bardzo pomaga ,
dzięki
jutro napiszę jak mi poszło .
18 cze 17:29
Iwona : Dziękuje za tą stronę
26 lip 20:34
tomek: Przydałaby się również wzmianka o twierdzeniu o trzech prostych prostopadłych, które widnieje w
informatorze maturalnym. W praktyce na maturze nie zdarza się zadanie z wykorzystaniem tego
twierdzenia, no ale ono obowiązuje.
15 sie 19:59
djtom: Witam jest problem ze stroną i z tym działem mianowicie chodzi o graniastosłupy naciskając na
graniastosłup sześciokątny wyskakuje pięcio jak pięciu czworokątny. Błąd może byś spowodowany
brakiem graniastosłupa czworokątnego.
5 wrz 00:38
Gustlik: Jakubie, o ile wiem, to i graniastosłupy i ostrosłupy i bryły obrotowe były już w
gimnazjum. W liceum są nieco rozszerzone. A wg "Twojego" programu nie ma ich w gimnazjum. Czy
coś sie zmieniło? Czyżby kolejny dział wycięli?
Pozdrawiam.
11 wrz 02:21
Jakub: Dziękuję za czujność
Gustlik. Cały materiał z poprzedniej strony obejmuje też gimnazjum.
Przynajmniej materiał teoretyczny. Niestety zadania wciąż są bardziej dla liceum niż
gimnazjum. Przykładowo te, w których wykorzystuje się trygonometrię. Muszę to rozdzielić.
Jestem dopiero na początku dodawania materiału dla gimnazjum. Tutaj masz aktualną podstawę
programową. Obowiązkowa ona jest dla gimnazjalistów i licealistów z pierwszych klas. Z czasem
będzie dotyczyła wszystkich, oczywiście do kolejnej reformy ...
http://www.men.gov.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=230&Itemid=290&limitstart=5
11 wrz 15:21
Jakub: @djtom
Dzięki, już poprawiłem.
11 wrz 15:24
Sylwia: Pomóżcie!
W wyniku obrotu półkola dookoła prostej zawierającej średnicę otrzymano kulę. Oblicz promień
tej kuli, wiedząc, że obwód półkola wynosi:
a) 10 (π+2)
b) 12 + 6π
18 paź 17:21
Sylwia: Trójkąt równoramienny o podstawie długości 6 cm i ramionach długości 5 cm obrócono dookoła
ramienia. Oblicz promień wspólnej podstawy otrzymanych w ten sposób stożków.
18 paź 17:22
Sylwia: Kulę o promieniu 12 cm przecięto płaszczyzną odległą od środka kuli o 3 cm. Oblicz pole
otrzymanego przekroju.
18 paź 17:23
Pauuulllll: Objętosć szescianu jest r ówne 6√6 Oblicz długosc przekatnej tego szescianu . Proszę o pomoc
w rozwiazaniu zadania
13 lis 15:47
dysia: Potrzebuje Pomocy
Proszę wytłumaczenie mi tego zadania
Krawędzie podstawy graniastosłupa prostego trójkątnego mają długość: 10cm, 17cm, 21cm, a
wysokość ostrosłupa jest równa 20cm. Graniastosłup przecięto płaszczyzną zawierającą
najkrótszą wysokość podstawy i krawędź boczną mającą punkt wspólny z tą wysokością. Oblicz
pole otrzymanego przekroju.
4 lut 21:59
Claudia: A GDZIE PODOBIENSTWA FIGUR ?
5 lut 19:08
Profesor: No jeżeli masz podaną liczbę załóżmy x i podaną załóżmy liczbę y musisz pomnożyć to przez 4
podzielić przez pierwiastek z 2 i wyliczyć z tego α, β i δ. Jak nie wiesz jak to zrobić to
zapraszam na mój wykład, z pewnością coś z niego wyniesiesz. A jeżeli jesteśmy już przy
zadaniach w internecie polecam ci książkę mojego autorstwa o tytule "Prosta matematyka w
internecie", znajdziesz tam masę zadań, ćwiczeń oraz przeróżnych ciekawostek związanych z
królową nauk. Cóż by tu jeszcze rzec... przypomnij sobie równania kwadratowe, kosinusy i inne
tego typu osobowości. Mam nadzieję, że pomogłem, gdyż na to liczyłem, dziękuję za uwagę,
zapraszam na mój wykład. Pozdrawiam − Profesor na Uniwersytecie Jagiellońskim. BENG!
22 sty 09:07
jula: w ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym o wysokości 2√3 cm ściana boczna jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 60°. oblicz objętość tego ostrosłupa
31 mar 16:13