matematykaszkolna.pl
czajski68: Qrcze − w szkole jakoś mi uciekł ten temat, tym bardziej, że na ciąg geometryczny mieliśmy tylko dwie godziny ale dzięki temu opracowaniu − krok po kroku DOTARŁO. THX dla autorów.
7 gru 20:50
Gustlik: Ciąg geometryczny o dodatnim ilorazie ma ścisły związek z funkcją wykładniczą y=ax. Można to wykorzystać np. do wyznaczania monotoniczności tego ciagu. Jeżeli iloraz q>1, to wyrażenie qn jest rosnące, podobnie jak funkcja wykładnicza y=ax przy a>1. Jeżeli 0<q<1, to wyrażenie qn jest malejące, podobnie jak funkcja wykładnicza y=ax przy 0<a<1. Natomiast jeżeli q<0 (ujemne) to ciąg geometryczny jest naprzemienny − wyrazy mają na zmianę różne znaki − raz +, a raz −. Taki ciąg nie ma odpowiednika w funkcji wykładniczej, bo podstawa potęgi a musi być dodatnia, i z uwagi na zmianę znaków jest niemonotoniczny.
14 mar 00:52
Quesz: Jaki jest wzór na iloraz ciągu, kiedy podany mamy pierwszy i ostatni wyraz ciągu oraz sumę wszystkich wyrazów? Nijak nie potrafię wydedukować tego wzoru na podstawie zadań i materiału. Proszę o pomoc.
16 mar 21:12
Pawel91: Bardzo pomocna strona wielkie dzięki dla autoraemotka
13 kwi 22:46
olga : nie wiem czemu, ale wolę ciąg arytmetyczny niż geometryczny
24 kwi 21:09
Munia44: Proszę o pomoc gubię sie w ciągach geometrycznych i geometrycznych − nie za bardzo rozumiem sens.a egzamin tuz tuz.
20 wrz 14:25
lool: rysunekrawiea
9 sty 21:02
lool: rysunek
9 sty 21:08
Ewok: SUPER z pomocą autorów na pewno zaliczę semestr ! szkoda że nie znałam tej strony wcześniej emotka
16 lut 20:24
Syla: rysunek
9 mar 16:56
koled git: rysunek
16 mar 20:05
Ancymonek18xD: Jasno i na temat Dzieki wam napisze na dopuszczający emotka
18 kwi 18:56
zenke: rysunek
19 kwi 19:17
Paulinka :): Stronka fajna ale i tak nie ogarniam matmy . . Mam nadzieje że zalicze na 2
12 maj 15:50
konrad: może tym razem uda mi się poprawić poprawę poprawy poprawy poprawy sprawdzianuemotka
17 maj 16:27
zdesperowana:(: Jeju jestem załamana tyle czasu poświecilam na nauke z ciagów arytmetycznych i geometrycznych.....a dostałam 1 i teraz musze to poprawić nie mam pojecia jak sie tego uczyć ... emotka macie może jakies rady?
18 maj 20:23
Magda: Bardzo pomocna strona, tematy dotyczące ciągów zostały tu lepiej wytłumaczone niż na lekcji matematyki Dzieki!emotka
26 lis 22:00
Andrew: Co do c. geometrycznego, to dział jest zrobiony fatalnie.
29 lis 19:37
Adacia: Przykro mi, że muszę się zgodzić z Andrew.. W porównaniu do ciągu arytmetycznego ten raczej jest opracowany trochę gorzej, mimo to nie jest źle. Tak w ogóle, to autor tej strony odwalił kawał dobrej roboty, myślę że każdy się ze mną zgodzi.. emotka
3 sty 14:25
FEJM: rysunekvery very much !
3 sty 19:37
Jack: Czy własność ciągu geometrycznego mogę zapisać w postaci:
an+1  an  

=

an  an−1  
czy też muszę wtedy podawać założenia dotyczące mianownika? Czy może to wpłynąć na różnice w rozwiązywaniu zadań. Dzięki za odp.
16 mar 17:11
Daniel: Tak, możesz taki zapisać, a maturze musisz podać założenia. Chociaż ma to małe znaczenie, bo jeśli jakikolwiek wyraz ciągu geometrycznego jest równy zeru, to jest to ciąg stały. Nieważne jakie będzie q, każdy wyraz będzie zerem. W takiej sytuacji używanie jakiegokolwiek z tych wzorów jest zbędne, ale w każdej własności należy określić, że mianownik ≠ 0
15 kwi 19:05
Maturzysta: Dzięki wreszcie zaczynam powoli kumać życzcie mi szczęścia na mature powtarzam
7 maj 11:47
karolina: świetna strona. wszystko jasno opisane krok pokroku, żadnych problemów ze zrozumieniem. Naprawde wielki ukłon dla autorów. Oby tak dalej emotka
19 maj 11:33
U: rysunekdzięki Jakubie emotka
27 maj 21:09
von: Mam pytanie. Czy iloraz ciągu geometrycznego może być zerem (q=0)? Dlaczego tak/nie?
3 lis 14:26
Jakub: Dopuszcza się iloraz ciągu geometrycznego q = 0. Wynika to z definicji ciągu geometrycznego.
6 lis 23:12
atka: rysunekNie było mnie na tych lekcjach, ale mam nadzieję, że zrozumiem. Fajna stronka emotka
14 lut 17:22
Dominika: Cudowna jest ta strona Panie Jakubie jestes Wspanialyemotka
8 kwi 10:07
mehercz: rysunek
17 lis 17:54
Anex: jak wyznaczyć q bez Sn ?
10 mar 20:03
thalia: https://www.facebook.com/kocham.matme?fref=nf Zapraszam do polubienia strony emotka pomagamy w zadaniach
10 mar 20:54
martin: jaki jest wzór na sumę rosnącego ciągu geometrycznego o nieskończonej liczbie wyrazów?
11 sie 16:37
Jakub: Na stronie 297 masz ten wzór.
19 sie 13:38