matematykaszkolna.pl
Sam: Bardzo mało zrozumiałe polecenie na pierwszy rzut oka. Bardziej zrozumiałe by było (jak patrzę na rysunek): "Oblicz stosunek pola koła wpisanego w trójkąt równoboczny do pola koła opisanego na tym trójkącie".
29 kwi 18:10
Malutka: o co chodzi z tym (h − wysokość) ?
12 wrz 15:10
Jakub: Na stronie 856 masz to Malutka dokładniej rozrysowane.
13 wrz 00:15
majster pleciong: chyba było identyczne zadanie wcześniej.
17 kwi 22:40
baran: świetnie
27 maj 13:14
ciekawy: Czemu zaś gdy liczę stosunek owych promieni na podstawie stosunku wysokości w trójkącie równobocznym tj. rR = 13 * a 3 2 : 23 * a 3 2 wychodzi 36 = 12 tak samo gdy liczę rR = 13 * a 3 2 : a2sin600 (oczywiście sinus z 60 stopni, czyli po prostu z twierdzenia sinusów) również wychodzi stosunek 12 ? Kompletnie nie rozumiem czemu w tym przykładzie należy podzielić stosunki pól owych okręgów, nie zaś wyznaczyć po najmniejszej linii oporu promienie. Czemu nie mogę obliczyć po prostu stosunku promieni wyznaczonych ze stosunku wysokości owego trójkąta? Jakubie?
25 kwi 13:47
ciekawy: tam oczywiście poprawnie wykonuje dzielenia, zapomniałem nawiasów użyć (swoją drogą Twoja wersja LaTeXa na tej stronie nie poradziła sobie z umieszczeniem całego wyrażenia w jednym ułamku emotka tak mówię w ramach jakby Ci się chciało troszkę poprawić owy mechanizm )
25 kwi 13:49
Jakub: Stosunek promieni wychodzi równy 12 i to jest prawda. Można to prościej zapisać
r  13h   13  

=

=

= 13 : 23 = 12
R  23h   23  
W zadaniu jednak trzeba było policzyć stosunek pól kół, a on jest równy kwadratowi stosunku ich promieni
P1 

= (rR)2 = (12)2 = 14
P2 
Trochę pisałem o tym tutaj 902. Jak to moja wersja LaTeX nie potrafi złożyć tego dzielenia Pewnie, że potrafi
  13 * a32  
rR =

23 * a32 
A tak serio, trudno nazwać te kilka ułatwień składania wzorów matematycznych wersją LaTeX'a. Dla licealistów wystarcza, ale większość matematyków jakby miała tym składać swoje równania, to by się wkurzyła.
25 kwi 21:40
ciekawy: Haha, dobrze. Teraz wszystko jasne Mnie coś LaTeX słuchać nie chciał, a zawsze myślałem że umiem się nim posługiwać emotka Swoją drogą i tak jestem pozytywnie zaskoczony bogatością interfejsu dla dodania komentarza, naprawdę świetna robota. Korzystając, że skupiłem Twoją uwagę − chciałbym Ci podziękować za ten wspaniały portal! Właśnie przygotowuję się do matury i bardzo mi pomógł. Gdybym mógł jednak o coś prosić dla przyszłych pokoleń − to byś dodał trochę zadań rozszerzonych i wyróżnił je jakoś (kaktus, gwiazdka − jakkolwiek). Proponowałbym również byś dodał do skryptu strony funkcję dodatkowo umieszczającą zadania maturalne które poruszają dany dział/zagadnienie/temat. To byłoby świetne, wchodzę na Kombiantorykę−>"Zadania Maturalne"−>i mam wszystkie zadanie jakie były na maturach z tejże dziedziny (wystarczyłoby byś otagował już dodane zadania kategoriami). Poza tym, świetny naprawdę portal, a te zebrane i rozwiązane zadania maturalne to zbawienie dla mnie na dzisiejsze, przedmaturalne dni. Pozdrawiam, Mariusz
25 kwi 23:43
ciekawy: PS: Tak, wiem o tym że masz to już posegregowane: https://matematykaszkolna.pl/strona/zadaniaMaturalne.html jednakże dopiero niedawno to odkryłem, tak jakoś schowaną masz tą listę − przydałyby się jeszcze linki bezpośrednio odnoszące się do tychże kategorii z poziomu działu, tj. Kombinatoryka. Albo lepiej, z poziomu "poddziałów" − np. Kombinacje −> Zadania+Rozwiązania a tam np. oznaczone gwiazdką zadania z matur odnoszące się do tegoż zagadnienia.
25 kwi 23:51
Jakub: Staram się dodawać zadania maturalne do poszczególnych działów. Nie wyróżniam ich jednak jakimś znaczkiem, że to jest zadanie maturalne. Może to i dobry pomysł, aby wyraźnie zaznaczyć, że to jest zadanie z matury takiej i takiej ... Oki, dzięki za inspirację.
26 kwi 01:06
anon: Mam małą sugestię, aby do tego rysunku dorysować jeszcze koło opisane na trójkącie.
29 mar 16:46
Jakub: Słuszna sugestia. Dodałem, dzięki.
29 mar 21:19
Stojeczek: Dzięki tej stronie, naprawdę co raz to bardziej rozumiem Matematykę ! Jakubie − naprawde odwaliłeś kawał dobrej roboty tworząc tą strone.Pozdrawiam!
30 gru 15:04
maturzysta:
 1 
Czy tak jak prawidłową odpowiedzią jest powiedzenie, że stosunek pól kół wynosi

, tak
 4 
 4 
również prawidłowe jest określenie stosunku jako

, tj. jako równego 4?
 1 
10 lis 00:35
Jakub: Odpowiedź napisałem w sposób skrótowy. Jednak to jest odpowiedź do zadania, w którym jasno jest napisany o jaki stosunek (którego koła do którego) chodzi. Przepisywanie pół treści zadania w odpowiedzi jest tylko stratą miejsca.
10 lis 11:27