matematykaszkolna.pl
Astronom: Czy y=(x−3)2 nie równa się y=(x2+9) ? o.O Nie powinno przesuwać się funkcji o −32 w lewo?
13 maj 10:13
Jakub: Z jakiego wzoru to liczysz? Ze wzoru skróconego mnożenia (zobacz stronę 55) (a−b)2 = a2−2ab+b2 mam (x−3)2 = x2−2*x*3+32 = x2−6x+9 Jak masz y=(x−a)2 to przesuwasz a w prawo. Jak masz y=(x+a)2 to przesuwasz a w lewo. Zobacz stronę 1446. Jak nie masz pewności, to po prostu narysuj y=(x−3)2 licząc punkty z tabelki. Zobaczysz, że otrzymasz y=x2 przesunięte o 3 w prawo.
13 maj 21:07
Astronom: Ok, dzięki. Po prostu miałem taki dreszczyk niepewności bo coś tam sobie ubzdurałem, czasem tak jest.
13 maj 23:08
Magda: jak mam rozpoznac ze teraz trzeba przesunac w lewo a teraz w prawo
3 kwi 21:44
Jakub: Opisałem to wyżej. Drugi wpis od góry.
3 kwi 23:13
wojtas: jest taki wzór y=(x−p)q gdzie p to jest x czyli jezeli masz we wzorze −1 to tak naprawde bedzie 1 i tak dalej tak przynajmniej u mnie ucza
26 kwi 17:50
Jakub: Ten wzór to y=(x−p)2+q. Wzór na postać kanoniczną.
26 kwi 17:55
basiek: ale ma Pan głowe do tego ! Szok. Dziękuje
10 kwi 12:26
jolka: jak rozpoznac czy to trzeba np w gore przesunac a nie np. w lewo gdy w zadaniu nie ma napisane czy wzdluz osi x lub y?
18 kwi 17:02
Jakub: Jak masz y = f(x−a)2 lub y = (x+a)2 to przesuwasz w prawo lub w lewo o a. Jak masz y = f(x)+a lub y = f(x)−a to przesuwasz w górę lub w dół o a.
20 kwi 20:28
adam: Kurdee sam sie sobie dziwie,ze to potrafie −dziekuje jakubie za ta stroneaz chce sioe uczyc tej matematyki...ps:sory,ze zasmiecam forum
25 kwi 22:04
Natalia: A jak przesunąć funkcję kwadratową z wartością bezwzględną y=f(|x|) ? Wtedy muszę to zrobić za pomocą tabelki i kiedy za x podstawiam ujemne wartości to po prostu będą takie same tylko dodatnie?
16 cze 20:56
Jakub: Jak masz wartość bezwzględną nałożoną na x, to wykresu funkcji nie przesuwasz. Robisz tak: 1. Rysujesz wykres y = f(x). 2. Część wykresu y = f(x) po prawej stronie osi Oy zaznaczasz na zielono. 3. Po lewej stronie osi Oy rysujesz na zielono symetryczne odbicie prawej strony. 4. Masz wykres y = f(|x|) zaznaczony na zielono.
16 cze 23:35