matematykaszkolna.pl
ancymon: jak udowodnić ten wzór?
1 mar 16:49
Gustlik: Ten wzór na rozszerzeniu, wektory na rozszerzeniu, a dadzą na maturze z podstaw zadanie typu "oblicz pole trójkąta o wierzchołkach A(2, 3), B(5, 6), C(3, 8)" i męcz sie człowieku metodami "dookoła świata", zamiast prosto i szybko. To właśnie metody "bez wektorów" i "bez wzoru na odległość punktu od prostej" powinny byc na rozszerzeniu, bo są trudniejsze, dłuższe i wymagają żmudnych obliczeń, w których łatwo sie pomylić.
14 sie 00:14
olka: a jak obliczyć współrzędne punktu jak mam podaną odległość i równanie prostej?
16 lis 16:34
Yay: jest jakiś dowód?
23 lut 21:31
MoH: Pole trójkątu, mając dane wierzchołki, najlepiej policzyć z całki . Pozdrowienia z politechniki!
12 cze 14:09
Młody: Mam zadanie: odległosc punktu A od prostej AB jak wyliczyc wzór ogólny?
11 maj 15:31
bunia: ten wzór jest na rozszerzeniu, a jak obliczyć bez pomocy tego wzoru?
10 lis 11:07
Jakub: Ten wzór można ominąć w ten sposób: 1. Mam do policzenia odległość punktu P od prostej k 2. Znajduję równanie prostej m prostopadłej do k przechodzącej przez punkt P np. tak jak w tym przykładzie 46 3. Znajduję współrzędne punktu N przecięcia prostych k i m np. rozwiązując układ równań (równań prostych) metodą podstawiania 3778. 4. Znajduję odległość punków N i P za pomocą wzoru 1248 Dużo łatwiej jednak się nauczyć wzoru z poprzedniej strony. Nie ma go na rozszerzeniu, ale jest w zestawie wzorów rozdawanych na maturze.
11 lis 00:14