tao: Jest blad. ma byc (x2 − x1)(y2 − y1) .... Brak indeksu dolnego 2, przy y.
5 sie 11:42
tao: Jednak to ja sie pomylilem. Przepraszam
5 sie 11:44
Matylda: Witam,
czy równanie (analitycznie) prostej przechodzącej przez dwa punkty nie powinno być w dziale
geometria analityczna, a tutaj równanie kierunkowe i ewentualnie zadania dotyczące wyznaczania
równania kierunkowego prostej przechodzącej przez dwa dane punkty?
Pozdrawiam serdecznie i duży ukłon za profesjonalną stronę.
Matylda
20 lis 11:28
Jakub: W dziale geometria analityczna też jest odnośnik do tej strony. Dałem ją także tutaj (funkcja
liniowa), bo zauważyłem, że wiele ludzi korzysta już w pierwsze klasie liceum z tego wzoru.
Zamiast rozwiązywać układ równań korzystają z tego. Nie jest to źle, dlatego dodałem odnośnik.
23 lis 14:10
Gustlik: Zadanie można również rozwiązać wykorzystując wzór na współczynnik kierunkowy prostej
przechodzącej przez dwa punkty:
y2−y1 7 − 5 2
a = −−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−− = −−−− = 2
x2−x1 3 − 2 1
Tak obliczony współczynnik kierunkowy wstawiamy do równania prostej:
y = 2x + b
Wstawiamy do tak utworzonego równania prostej współrzędne jednego z punktów A lub B (do wyboru
− mozemy wybrać np. ten z punktów, które ma łatwiejsze do obliczania wspólrzędne) i oblizamy
współczynnik b:
Np. A = (2, 5)
5 = 2*2+b
5 = 4+b
5−4 = b
1 = b
b = 1
Wstawiamy b do równania prostej i otrzymujemy:
y = 2x+1
Metoda wydaje się był łatwiesza ze względu na to, że wzór na współczynnik kierunkowy oraz
równanie w postaci kierunkowej są łatwiejsze do zapamiętania.
18 lut 01:26
Jakub: Zgoda. To też jest dobry sposób.
18 lut 20:50
Mid: Jeszcze łatwiej można to rozwiązać przez układy równań:
Współrzędne pkt A=(2;5) rozumiemy tak, że x=2, y=5 i podstawiamy do wzoru y=ax+b. To samo z
punktem B=(3;7). Uzyskujemy taki układ równań:
/5=2a+b
\7=3a+b
i korzystając z dowolnej metody rozwiązywania układów równań można uzyskać równanie prostej
17 maj 19:58
Gustlik: Jakubie − możesz zamieścić na stronie ciekawy sposób badania współliniowości trzech punktów o
danych współrzędnych?
Metoda wygląda tak: mamy 3 punkty: A=(x
A, y
A), B=(x
B, y
B), C=(x
C, y
C)
Liczymy współczynnik kierunkowy prostej AB:
Liczymy współczynnik którejś z pozostałych prostych utworzonych przez te punkty, np. BC
Jeżeli a
1=a
2, to punkty są wspólniniowe, w przweciwnym razie nie są.
Można oczywiście obliczyć współczynnik kierunkowy prostej AC zamiast BC, ale do zbadania
współliniowości wystarczą dwa z trzech możliwych do obliczenia wspólczynników kierunkowych.
Warunkiem współliniowości jest równość tych współczynników.
Przykład 1. Sprawdź, czy punkty A=(1, 3), C=(2, 5), C=(3, 7) leżą na jednej prostej:
Pr. AB:
Pr. BC:
a
2=a
1
Współczynniki kierunkowe prostych AB i BC są równe, czyli proste te pokrywają sie, a więc
punkty A, B, C są współliniowe.
Przykład 2. Sprawdź, czy punkty A=(1, 2), C=(2, 5), C=(3, 9) leżą na jednej prostej:
Pr. AB:
Pr. BC:
a
2≠a
1, więc punkty A, B i C nie są współliniowe.
21 maj 00:28
Jakub: Witaj Gustlik.
Ciekawy sposób rozwiązywania. Przez moment nawet myślałem, że błędny. Jednak rozwiązałem nim
kilka przykładów i go dokładnie zrozumiałem. Twój sposób jest jak najbardziej prawidłowy.
Ja takie zadania rozwiązuję w sposób, który pokazałem na stronach
2510 i
2511. Nie jest
to jakiś lepszy sposób niż twój ani gorszy. Po prostu mój
W komentarzach do tamtych zadań możesz rozwiązać to swoim sposobem.
Pozdrawiam
23 maj 00:09
Aser: Mam prośbę, mógłby ktoś podać mi wzór na:
określenie współrzędnych punktu C na prostej v
pomiędzy punktami A i B należącymi do tej prostej,
gdzie punkt C jest oddalony od punktu A o odległość x w kierunku punktu B
14 cze 20:22
Gustlik: Do Mid−a: układem równań wg mnie jest trudniej, niż "moimi" wzorami. Uczniowie też wola "moje""
wzory − lepiej je rozumieją. Dodam, że wzór na współczynnik kierunkowy można wyprowadzić
rozwiązując taki układ równań, jak Twój, tylko "na literach"
{y
B=ax
B+b
{y
A=ax
A+b −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y
B−y
A=ax
B−ax
A
y
B−y
A=a(x
B−x
A) /:(x
B−x
A)
| yB−yA | |
a= |
| →stąd wzór na współczynnik kierunkowy.
|
| xB−xA | |
15 sie 00:35
zbyszek: co jest punktem F(x)=x+1/ x−3 tego wykresu
20 mar 17:30
std: oblicz odległość punktu A=(2,5) od prostej przechodzącej przez punkty B=(0,−1) i C=(6,2)
8 maj 20:03
Daga: Jakubie dlaczego w wzorach które sa dosteopne na maturze nie mam takiego wzoru na prosta
przechodzaca przez dwa punkty jak ty tu napisałes . w tablicach na maturze mam taki wzór :
A=(xa,ya) B=xb,yb)
wzór: (y−ya)(xb−xa)−(yb−ya)(x−xa)
21 sie 23:23
Jakub: Mój wzór to:
(x2−x1)(y−y1) = (y2−y1)(x−x1)
Mogę go przekształcić:
(y−y1)(x2−x1) = (y2−y1)(x−x1)
(y−y1)(x2−x1) − (y2−y1)(x−x1) = 0
Jak widzisz, to jest taki sam wzór jak ten z tablic
(y−ya)(xb−xa) − (yb−ya)(x−xa) = 0
Tylko ja oznaczam współrzędne punktów tak: A=(x1,y1), B=(x2,y2), a w tablicach maturalnych
jest A=(xa,ya), B=(xb,yb).
Obojętnie jest, którym wzorem się posługujesz, bo one w rzeczywistości niewiele się różnią. Na
maturze bierz jednak wzór z tablic. Ja w nowym roku szkolnym, też chyba zmienię go na ten z
tablic. Dzięki za zwrócenie uwagi.
21 sie 23:59
Daga: aha rozumiem dziekuje za szybka odpowiedz
22 sie 09:10
Gustlik: Daga, polecam naprawdę nauczyć się wzoru na współczxynnik kierunkowy prostej
| yB−yA | |
a= |
| , jest a ten z tablic odstawić. Po kilku zadaniach łtwo wchodzi w głowę. |
| xB−xA | |
Wyliczasz a "moim" wzorem, wstawiasz do funkcji liniowej y=ax+b, podstawiasz do tej funkcji
współrzędne jednego z punktów A lub B, wyliczasz b i po sprawie.
| liczba | |
Gdy wyjdzie Ci a=0 − wtedy yB=yA, masz funkcję stałą y=yA. Gdyu wyjdzie a= |
| − |
| 0 | |
wtedy x
B=x
A, masz prostą "pionową" x=x
A.
Poza tym ten wzór ułatwia rozwiązywanie zadań, bo w wielu przypadkach do dalszych obliczeń
potrzebny jest tylko współczynnik kierunkowy prostej, nie potrzebujemy całego równania.
Przykład − omówione powyżej badanie wspołloniowości trzech punktów. Inny przykład to
wyznaczanie równania wysokości trójkąta − wystarczy obliczyć "moim" wzorem współczynnik
| 1 | |
kierunkowy podstawy trójkąta, a z warunku prostopadłości aa=− |
| wyznaczyć współczynnik |
| a1 | |
kierunkowy wysokości. Podobnie jest z symetralną odcinka − wyznaczasz "moim" wzorem
współczynnik kierunkowy odcinka, a współczynnik symetralnej − z w/w warunku prostopadłości.
19 wrz 10:53
Gustlik: Prostą przechodzącą przez 2 punkty mozna również wyznaczyć z wektorów:
A=(2, 5)
B=(3, 7)
Liczymy wektor AB
→=[3−2, 7−5]=[1, 2]
Wspołczynnik kierunkowy liczymy dzieląc drugą współrzędną wektora (y) przez pierwszą (x):
| 2 | |
a= |
| =2 i wstawiamy go do równania prostej. |
| 1 | |
Wynika to ze wzorów:
| yB−yA | |
AB→=[ xB−xA, yB−yA] i a= |
| |
| xB−xA | |
Z porównania wzorów widać, że we wzorze na wsp. kierunkowy w liczniku jest współrzędna
"y"
wektora, a w mianowniku współrzedna
"x" tego wektora.
Prosta ma równanie: y=2x+b
Teraz wstawiamy do tego równania wspólrzędne jednego z tych punktów, np. A:
5=2*2+b
5=4+b
b=1
Odp: y=2x+1
22 kwi 23:40
adam: Jakubie takim wzorerm tez mi wychodzi:(y−y
a)(x
b−x
a)−(y
b−y
a)(x−x
a)=0 .Bo w sumie to jest
podobny wzor tak?/tylko,ze jak oblicze y tym co podalem to musze pozniej x ze wspolczynnikiem
kierunkowym i b przeniesc
czyli tym wzorem tez tak moge rozwiazywac prawda/?prosze o szybka
odp i z gory dziekuje
26 kwi 15:39
Jakub: Tak. To jest wzór z zestawu wzorów maturalnych i jest tylko trochę zmieniony w stosunku do
mojego. Jednak wciąż jest to ten sam wzór.
27 kwi 16:43
artur:
zad1−Napisz równanie prostej do której należą punkty A=(−2,3)i B=(8,−2)
Zad2 −Prosta x+3y−6=0 zapisana w postaci kierunkowej ma wzór
zad3 −oblicz odległość odcinka BC Jeżeli B=(−4,1) i C=(−2,3)
potzrebuje to na jutro błagam o pomoc
16 maj 15:59
mam poprawke: a jak sie to wykonuje w druga strone? mam 2 rownania kierunkowe i musze wyznaczyc punkty.
22 sie 22:04
Jakub: Ułóż układ równań i rozwiąż go metodą podstawiania (
1673)
lub przeciwnych współczynników (
1674).
7 sty 23:47
edudamarek@gmail.com: http://matfiz24.pl
Jeśli ktoś nadal ma problemy z funkcją liniową, własnościami funkcji, rysowaniem wykresu,
szukaniem miejsca zerowego, dziedziny, przeciwdziedziny to zapraszam do niebieskiego linku−
mnóstwo tłumaczeń matematycznym w formie VIDEO za darmo.
Pozdrawiam.
14 sty 07:17
maniaangelo: co to znaczy ze pkt sa wspolliniowe? i jak to policzyc panie Jakubie?
18 mar 16:09
bonzo: hmm wydaje mi sie ze jest blad, w podstronie "rónanie prostej przechodzacej przez dwa punkty"
finalny wyniki czyli ta prosta nie zgadza sie z ta na rysunku, poniewaz wyszlo y=2x+1 a na
rysunku widac ze prosta przecina os y w punkcie −1 wiec wydaje mi sie ze powinno wyjsc y=2x−1.
Poprawcie jesli sie myle
3 paź 10:06
Jakub: Przykład nie ma nic wspólnego z rysunkiem. Zobacz na rysunku A = (1,1) i B = (2,3). To są inne
punkty niż w przykładzie.
4 paź 02:17
MajaL: Moje podsumowanie sposobów:
Polecam popróbować robić te zadania różnymi sposobami − Jakuba, układem równań i Gustlika.
Każde z nich ma swoje zalety.
Z tego, co poćwiczyłam, Gustlika sposób jest najszybszy i ja na przykład robię najmniej błędów
używając właśnie tego. Sposób Jakuba pozwala jednak na gotowe rozwiązanie w przeróżnych
przykładach, np. w takich, gdzie wzór funkcji nie ma formy y=ax + b (np. y=3) lub nie jest to
w ogóle funkcja − np. x=3.
W wypadku użycia sposobu Gustlika lub układu równań trzeba troszkę pomyśleć, żeby wiedzieć o
co chodzi, jeśli wyjdzie nam układ sprzeczny, lub w przyp. metody Gustlika coś w stylu np.
| 5 | |
|
| , czyli coś co nie istnieje. |
| 0 | |
Uwielbiam ćwiczyć z tą Jakubową stroną, do wszystkiego można tu dojść samemu (albo z pomocą
kochanego Jakuba) mądrzeję z dnia na dzień
Tak na serio to chciałabym, żeby pan tu gdzieś panie Jakubie podał numer swego konta, już tu
gdzieś widziałam, że kilka osób tak jak i z wdzięczności by się panu trochę dorzuciło
Jest
tu pewnie trochę osób, które poprawia wynik z maturki z matmy (tak jak ja), więc szkoła to nie
jest codzienność i trzeba samemu, na własną rękę wszystko porządnie powtórzyć (a nie każdego
stać na korepetycje, zresztą raczej nie mają one sensu przy samej powtórce materiału). Bardzo
więc panu dziękuję za tą stronę, bez niej byłabym o wiele bardziej zagubiona w tym wszystkim,
inne materiały są niesamowicie chaotyczne w porównaniu do pana dzieła. No i te ich zadania, w
których nie ma rozwiązań do większości przykładów... I dojdź tam człowieku do wniosku co źle
zrobiłeś.
No i oczywiście pana nieoceniona pomoc − odpowiedzi na pytania. Tego nawet nie ma co
komentować, tak nam to wszystkim pomaga <3
Z tym numerem konta to przekonywanie jest więc na serio, oprócz małych wdzięcznościowych
'zrzutek', kto wie, może ktoś z nas kiedyś wygra w lotto bo dzięki panu zaprzyjaźni się z
matmą, a za parę lat ogranie na tyle rachunek prawdopodobieństwa, że rozkmini ich logikę
?
15 gru 00:04
Loczek: powinno chyba być y=2x−1, a nie y=2x+1, bo nie pasuje do wykresu
18 sty 15:37
kosygin: Już któryś raz korzystam z tej strony. Jest bardzo pomocna przy odświeżaniu wiadomości.
18 cze 09:26
Gustlik: Jest jeszcze jeden fajny i wg mnie najłatwiejszy sposób − wektorowy, zachęcam do zapoznania się
z wektorami również tych uczniów, którzy uczą się matematyki na poziomie podstawowym i w
podstawie nie maja wektorów, a szkoda, bo wektory są łatwe i powinny wrócić na poziom
podstawowy.:
A=(1, 2)
B=(3, 4)
Liczymy współrzędne wektora AB
→
AB
→=[x
B−x
A, y
B−y
A] = [3−1. 4−2]=[2, 2]
Jeżeli wektor ma współrzędne [w
x, w
y] to współczynnik kierunkowy prostej wyznaczonej przez
ten wektor można obliczyć ze wzoru:
Zatem:
Prosta ma równanie:
y=x+b
Podstawiamy współrzędne jednego z punktów A lub B do wyboru, np. A=(1, 2)
2=1+b
b=2−1
b=1
Prosta ma równanie y=x+1
17 wrz 02:00
Jakub: Racja Gustlik. Wektory ułatwiają znakomicie rozwiązywanie wielu zadań. Wprawdzie nie ma
ich w standardach do matury podstawowej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby nauczyciele
wprowadzili je jako materiał dodatkowy. W wielu wypadkach rozwiązania są krótsze i bardziej
intuicyjne.
27 wrz 21:49