Gustlik: Jakubie, jeżeli mozesz, to zamieść informację, że prawdopodobieństwo całkowite zazwyczaj
stosuje soę do doświadczeń dwu− i więcej etapowych, można zastąpić ten wzór drzewkami, wtedy
jest przejrzyściej.*****
21 paź 02:14
Jakub: Sama informacja niestety nie wystarczy. Przydałyby się przykłady. Dodałem do rzeczy, które mam
do dopisania.
21 paź 23:58
Jotto: Czy we wszystkich tych wzorach między literką A i Bn jest ukośna kreska czy pionowa? jeśli
pionowa, to co oznacza?
16 lis 16:31
Jakub: Ta pionowa kreska oznacza prawdopodobieństwo warunkowe. Ukośna oznaczałaby różnicę zbiorów A i
B
n. Zobacz
1020
18 lis 02:21
Wujo: Przydałyby się opisane drzewka i zadania. Dużo ludzi odwiedzą tę stronę, a teraz lipa z p.
całkowitym.
13 gru 19:59
Yoda: prosimy o 3−4 zadania do tego podrozdziału, wzorem Bayensa da się zastąpić krzaki, na
rozszerzeniu się przyda
np 3−4 zadania które da się zrobić z ominięciem tego wzoru, ale jego użycie znacznie ułatwia
życie i skraca czas rozwiązania
24 lis 21:51
Gustlik:
I to jest ten dział, gdzie przydają się drzewka. Zapis np. P(A|B
1) oznacza prawdopodobieństwo
warunkowe, czyli prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia A, gdy wiemy, że zaszło B
1.
P(A)=
P(A|B1)*P(B1)+
P(A|B2)*P(B2)
Podobnie możemy obliczyć P(A')
P(A')=
P(A|B1)*P(B1)+
P(A|B2)*P(B2)
Jak widać, pozwalaja one nie tylko szybko obliczyć prawdopodobieństwo całkowite, ale też
obliczyć, a właściwie odczytać prawdopodobieństwa warunkowe.
A także łatwiej jest skorzystać ze wzoru Bayesa w celu obliczenia np. P(B
1|A).
| P(A|B1)*P(B1) | |
P(B1|A)= |
| |
| P(A) | |
P(A|B
1) i P(B
1) odczytujemy z drzewka i mnożymy (po prostu cała jedna "gałąź"), a potem
dzielimy przez prawdopodobieństwo całkowite zajścia zdarzenia A.
W prawdopodobieństwie całkowitym, czyli do doświadczeń dwu− i więcej etapowych (np. losowanie
urny a potem kuli z urny) drzewka dają obraz tego, co liczymy i są one tutaj świetną metodą.
Natomiast stosowanie drzewek (czyli prawdopodobieństwa całkowitego) do zadań z rzutem dwiema
kostkami czy trzema monetami (co robi się piorunem regułą mnożenia) czy losowaniem trzech kart
z talii 52 kart (co robi się szybciej symbolem Newtona) wygląda jak montaż bomby atomowej w
celu zabicia muchy. I w dodatku takie zadania za pomocą drzewek robi się dłużej.
3 gru 01:02
Gustlik: Wkradł sie mały chochlik.
Ma być:
P(A')=P(A'|B1)*P(B1)+P(A'|B2)*P(B2)
Zapomniałem dać "primów". Po prostu jak się kopiuje całe równanie, to można czasem coś zgubić.
3 gru 01:05
Kalafior: ∪, ∩ − co to oznacza ?
14 gru 01:05
Jakub: Zobacz stronę
1059.
14 gru 20:35
aljarah: dlaczego wzór na p. całkowite wygląda jak wygląda? Bn się przecież skraca, więc mamy
P(A)=P(A∩B1)+P(A∩B2)+...
9 maj 21:48
11 maj 11:52
aljarah: przypomniało mi się to pytanie..
jak to się nie skraca?
| P(A∩B) | |
P(A|B)= |
| więc P(A|B)*P(B) = P(A∩B).... |
| P(B) | |
27 paź 15:48