krzysiu: przecież to jest materiał z rozszerzonej maty, którą mamy 3h w tygodniu w LO
22 lut 20:23
Pawel: ale tej w programie matury w tym roku napewno nie będzie
19 kwi 18:41
20 kwi 16:24
Bercik: Jakub można sie z Toba jakoś skontaktowac bo na studiach mam bardzo dużo matematyki.
moje gg 11905298 mam nadzieje że sie odezwiesz
16 sie 13:47
16 sie 14:18
Mar: yyy, jezeli liczba oczek bedzie mniejsza niz 6 na kostce to prawdopodobienstwo ze liczba oczek
jest parzysta to 1/5
chya nie? bo 2 lub 4, 6 juz nie wchodzi w gra bo liczba oczek jest
mniejsza od 6.
28 wrz 21:07
Jakub: Ja nigdzie nie napisałem, że 15. Pisałem natomiast o liczbie oczek mniejszej od 5, a nie
jak piszesz od 6.
29 wrz 20:59
Ju: Chcę tylko napisać, że od kilku lat korzystam z tej strony i gratuluję prowadzącym
20 lis 21:48
Kamil: Witam, jak się ma to co napisałeś na dole do tw. Bayesa
Ogólnie bardzo lubię tę stronę,
aczkolwiek dałeś zły przykład.
13 lut 14:39
Jakub: W przykładzie dałem wzór P(A|B) = P(A). Na
1020 masz wzór na prawdopodobieństwo warunkowe
P(A|B) = P(A)
P(AnB) | |
| = P(A) /* P(B) |
P(B) | |
P(AnB) = P(A) * P(B)
W ten sposób otrzymujesz warunek na niezależność zdarzeń. W samym przykładzie starałem się
przedstawić sytuację praktyczną, w której zdarzenia są niezależne.
15 lut 23:03
Kamil: Z tym, że wg Twierdzenie Bayesa prawdopodobieństwo się zmieni, a nie jak napisałeś będzie to
samo. Jeżeli chodzi o ten przykład co podałeś. Popraw mnie jeżeli nie mam racji ;x .
17 lut 20:16
Jakub: Zdarzenie A oznacza prawdopodobieństwo wyrzucenia parzystej liczby oczek. Wynosi ono oczywiście
Zdarzenie A|B to zdarzenie A pod warunkiem, że zaszło zdarzenie B. Zdarzenie B polega na tym,
że wypadła liczba oczek mniejsza od 5 czyli {1, 2, 3, 4}. Są więc
4 możliwe wyniki.
| 2 | |
Wśród nich są 2 parzyste wyniki, więc prawdopodobieństwo P(A|B) = |
| = |
| 4 | |
P(A) = P(A|B), więc zdarzenia A i B są niezależne, czyli znajomość wyniku zdarzenia B nie
wpływa na prawdopodobieństwo zdarzenia A. Ogranicza zbiór możliwych wyników zdarzenia A, bo ze
wszystkich parzystych wyników {2, 4, 6} zrobiły nam się dwa {2, 4} (wynik musi być mniejszy od
5, bo zaszło zdarzenie B). Nie wpływa to jednak na prawdopodobieństwo wylosowania parzystego
wyniku. Dalej jest
12.
To tak na ,,chłopski'' rozum. Jeśli chodzi o twierdzenie Bayesa, to nie bardzo widzę jak je
| P(AnB) | |
tutaj zastosowałeś. Przecież wzór na P(A|B) to P(A|B) = |
| |
| P(B) | |
Napisz może swoje rozwiązanie.
17 lut 23:51
Kamil: jednak dobrze jest, pozdrawiam.
przeczytałem że mniejsze od 4 .
25 lut 01:21