PILNE 3 ZADANIA !!!
MARTI: PILNE

!
1) ROZWIĄŻ RÓWNANIE:
2) Oblicz pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy równej 3
i wysokości 4.
3) Oblicz pole powierzchni i objętość walca w którym przekątna przekroju osiowego ma długość 8
i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni.
20 sie 10:12
20 sie 10:24
pomagacz:
1)
D:
6x + 3 ≠ 0
6x ≠ −3
| x − 2 | | 24x + 12 | |
| + |
| = 0 |
| 6x + 3 | | 6x + 3 | |
25x + 10 = 0
25x = −10
x = −{2}{5}
20 sie 10:47
pomagacz:
(
h)
2 + 4
2 =
b2 → z tego liczysz krawędź boczną
b
1 sposób:
za pomocą trójkąta na dole po prawej, znowu pitagorasem liczysz wysokość boku (
h):
h2 + (1,5)
2 +
b2
2 sposób:
za pomocą trójkąta u góry po lewej (
h):
4
2 +
h2 =
h2
P
całk. = P
podst. + 3P
bok
20 sie 11:03
pomagacz:

1.
2280
2.
483
ze strony 1. szukasz trójkąta odpowiadającego temu na rysunku po prawej, obliczasz
d −
średnicę
P
podst. = πr
2
P
bok = 2πr *
H
V = P
podst. *
H
20 sie 11:11
pomagacz:
w 2) jest ostrosłup a nie graniastosłup, sorry
20 sie 12:24
pomagacz:
wszystko w 2) jest źle, poza podstawą
20 sie 12:25