nierówność
Ola: rozwiąż nierówności :
a) 3(2−x)(x+4)≤0
b)−5(x−2)(1−x)≤0
c)x2+10x+25<0
d)−x2+14x−49≤0
e)(x−3)(2x−5)<4x2−2x−20
f)4x2−1<(2x−1)(x+3)
17 sie 22:41
pomagacz:
Olka Słońce, tyle zadań liczyliśmy z innymi i nadal są problemy?
(a − b)*(c + d) = a*c + a*d − b*c − b*d
(a − b)*(c − d) = a*c − a*d − b*c + b*d
[+] * [−] = [−]
[+] * [+] = [+]
[−] * [−] = [+]
ax
2 + bx + c [>, ≥, <, ≤] 0
ax
2 + bx + c = 0
Δ = b
2 − 4*a*c
jeżeli Δ > 0
jeżeli Δ = 0
jeżeli Δ < 0
x ∊ ∅
Wciąż to samo robimy, zrób sobie zrzuty ekranu (przycisk [Print Screen], otwierasz Paint,
wklejasz [Ctrl]+[C], zapisujesz [Ctrl]+[S] w folderze o nazwie "Zadania z forum", który
tworzysz na pulpicie) i otwierasz te obrazki i patrząc na nie starasz się liczyć te zadanka
18 sie 09:53
pomagacz:
Oczywiście najpierw szukasz te zadanka które wcześniej nam pokazałaś, najeżdżasz na odpowiedzi
i wtedy robisz to: (przycisk [Print Screen], otwierasz Paint, wklejasz [Ctrl]+[C], zapisujesz
[Ctrl]+[S] w folderze o nazwie "Zadania z forum")
18 sie 09:55
pomagacz:
wszystko co masz w zadaniu przekładasz na lewo, ale pamiętaj o zmianie znaku, a po prawej
stronie masz 0, wymnażasz wszystko i liczysz z Δ, te warunki (jeżeli Δ > 0, jeżeli Δ = 0,
jeżeli Δ < 0) sprawdzasz, który odpowiada wyliczonej Δ i obliczasz miejsca zerowe, jeżeli
warunek na to pozwala.
Następnie rysujesz parabolę dla funkcji kwadratowej, byle jaką, ale pamiętaj:
jeżeli a > 0 to ramiona w górę
jeżeli a < 0 to ramiona w dół
https://matematykaszkolna.pl/strona/79.html
https://matematykaszkolna.pl/strona/93.html
i korzystając z tych zapisków policz te zadanka które podałaś przed chwilą:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1684.html
18 sie 10:01
pomagacz:
a)
3(2−x)(x+4) ≤ 0
3(2x + 8 − x2 − 4x) ≤ 0
3(−x2 − 2x + 8) ≤ 0
−3x2 − 6x + 24 ≤ 0 \\*(−1)
3x2 + 6x − 8 ≥ 0 ← zmiana symbolu po mnożeniu przez liczbę ujemną
Δ = 36 + 4*3*8 = 132 ← jest tak, bo −4*3*(−8) = + 4*3*8 zasada [−] * [−] = [+]
√132
18 sie 10:13
pomagacz:
√Δ =
√132 = 2
√33
| | −6+2√33 | | √33 | |
x1= |
| = −1 + |
| ←użyłem takiego zapisu, bo jest łatwiejszy w interpretacji |
| | 6 | | 3 | |
| | −6 − 2√33 | | √33 | |
x2 = |
| = −1 − |
| |
| | 6 | | 3 | |
| | √33 | | √33 | |
x ∊ (−∞, −1 − |
| > ∪ <−1 + |
| , +∞) |
| | 3 | | 3 | |
18 sie 10:21
rupert: No niestety, ale koleżankę w błąd wprowadzasz. Prawidłowe wyniki to x1= −4, a x2=2
18 sie 11:23
rupert: A ramiona paraboli będą skierowane w dół.
18 sie 11:26
ICSP: z postaci iloczynowej funkcji kwadratowej nie możesz odczytać pierwiastków? Niby po co jest
rozkład wielomianu?
18 sie 11:26
krystek: Olu słuchaj Ruperta
Masz:3(2−x)(x+4)≤0 masz zaraz miejsca zerowe x=2 ,x=−4
kreślisz parabole ,ramiona w dół (gdybyś wymnożyła masz −3x2 czyli a<0) i dczytujesz gdzie
masz wartości ≤0 czyli dla x należącego ... i podajesz przedziały.
18 sie 11:29
ICSP: zmienił znak więc ramiona będą skierowane w górę.
Nie wiem czemu zamieniłeś z powrotem 24 na 8.
Jednak:
3(2−x)(x+4) = 0 ⇔ 2−x = 0 v x+4 = 0 ⇔ x = 2 v x = −4
ramiona są skierowane w dól i odp.
3(2−x)(x+4) ≤ 0 ⇔ x ∊ (−∞;−4> suma <2;+∞)
18 sie 11:30
Ola: mhm więc w przykładzie a) i b) nie muszę liczyć jak mówi pomagacz ? Zrobiłam tak i wb mam dobry
wynik x∊<1, 2> zaraz spróbuję następne przykłady sposobem pomagacza...
18 sie 19:06
rupert: Tak, w b mamy x−2=0 v 1−x=0 x=2 v x=1.
18 sie 19:15
Ola: c)x2+10x+25<0
d)−x2+14x−49≤0 spróbowałam liczyć deltę i m. zerowe ale nie taki ma byc wynik jak wychodzi ...
a za
e)(x−3)(2x−5)<4x2−2x−20
f)4x2−1<(2x−1)(x+3)
kompletnie nie wiem jak się wziąc
18 sie 21:33
sushi_ gg6397228:
c) wzor skroconego mnozenia (a+b)2
d) wyciagnij minusa przed nawias i potem wzor (a−b)2
e, f) przemnozyc tam gdzie sa nawiasy, potem wszystko na jedna strone
18 sie 21:43
Ola: c) zwinęłam do postaci (x+5)2 w odp pisze ze ma być nierówność sprzeczna wiec jest ok ?
19 sie 11:37
Ola: d) −(x2−14x+49)
(x−7)2 i co dalej ?
19 sie 11:45
Ola: e) (x−3)(2x−5)<4x2−2x−20
2x
2−5x−6x+15<4x
2−2x−20
2x
2−5x−6x+15−4x
2=2x+20<0
−2x
2−9x+35<o
probowalam liczyc delte z tego ale jest ona ujemna
19 sie 12:02
Jack:
jesli rachunki są ok, to dla Δ<0 i a<0 jak wygląda wykres takiej funkcji?
19 sie 12:03
Ola: c) zwinęłam do postaci (x+5)2 w odp pisze ze ma być nierówność sprzeczna wiec jest ok ?
20 sie 17:45
Ola: d) −(x2−14x+49)
(x−7)2 i co dalej ?
e) (x−3)(2x−5)<4x2−2x−20
2x2−5x−6x+15<4x2−2x−20
2x2−5x−6x+15−4x2=2x+20<0
−2x2−9x+35<o
probowalam liczyc delte z tego ale jest ona ujemna
20 sie 17:48
rupert: Nie szkodzi. Możesz spokojnie liczyć Δ oraz x1 i x2.
20 sie 17:54
sushi_ gg6397228:
−(x−7)2≤0 masz jedno miejsce zerowe−−> jak wyglada rysunek
dla ułatwienia (x−7)2 ≥0
e) Δ wychodzi dodatnia
20 sie 17:55
Ola: d) ma wyjść xeR
a z c) co zrobić dalej jak mam (x+5)
2
20 sie 22:34
krystek: Pomyśl Olu ,masz kwadrat liczby ,który jest zawsze dodatni więc nie spełnia go żadna liczba
x.jak narysujesz parabolę nie masz miejsc zerowych ,gałęzie skierowane w górę i przyjmuje
tylko wartości dodatnie ponieważ leży nad osią OX . Ty masz właśnie taką nierówność rozpatrzyć
(x+5)2>0
20 sie 22:49
Anna:

c) (x+5) < 0 ⇔ x ∊∅ (brak rozwiązań, nierówność sprzeczna)
(parabola nie przyjmuje wartości ujemnych)
20 sie 22:55
Anna: Pomyłka: tam ma być oczywiście: (x+5)2 < 0
20 sie 22:56
krystek: A ja przepraszam ,że względu na późna porę objaśniłam x2+5>0
20 sie 23:00
Ola: więc jak ma w końcu być
21 sie 12:00
Ola: e) (x−3)(2x−5)<4x2−2x−20
2x2−5x−6x+15<4x2−2x−20
2x2−5x−6x+15−4x2=2x+20<0
−2x2−9x+35<o
nie wiem to jest dobrze

licze Δ, ale nadal mam ujemną nie wiem co dalej
21 sie 12:08
rupert:
(x+5)2<0
x+5=0
x=−5
Wykres jest taki, jak Anna narysowała. Po prostu chodziło o znak < aby był w prawidłową stronę.
21 sie 12:09
Ola: d) ma wyjść xeR
21 sie 12:10
krystek: Olu w d)−x2+14x−49≤0 Δ=0 i otrzymujesz −(x−7)2≤0 gdzie jedynym m zerowym jest x=7 i jak
narysujesz wykres gałęzie skierowane w dół widzisz ,że spełnione dla xeR
21 sie 12:18
Norma: i co zrobić z e)
22 sie 22:38