ekstremum
piotrek: proszę o pomoc w obliczeniu ekstremum f(x)=−x2+3x+1x
10 sie 19:01
10 sie 19:37
pomagacz:
| | 1 | |
przepraszam, wszystko źle, zapomniałem pochodnej ( |
| )' |
| | x | |
od nowa, szkoda że nie można edytować postów i robię bałagan
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = (−x2 + 3x + |
| )' = − |
| − 2x + 3 |
| | x | | x2 | |
f'(x) = 0
x
2 = 1
f
max(1) = 3
10 sie 19:47
10 sie 19:48
Wezyr:
Pomagacz, źle obliczyłeś pochodną z x−1
10 sie 19:49
Wezyr:
OK!
Teraz dobrze
10 sie 19:50
piotrek: fmax jest w odpowiedziach (−12) , tylko jak do tego dojść?
10 sie 19:50
piotrek: ok już zrobilłeś
10 sie 19:51
piotrek: mocno się zbłaźnię pytając, jak znalazłeś to −12?
10 sie 19:58
pomagacz:
f'(x) = 0
| | 1 | |
liczysz to i masz dwa rozwiązania, jednak jak widać x = − |
| jest dobrym wynikiem |
| | 2 | |
| | 1 | |
później podstawiasz tego x = − |
| do f(x), zwróć uwagę, że najpierw liczysz pochodną, a |
| | 2 | |
później podstawiasz miejsca zerowe tej pochodnej pod funkcję pierwotną
10 sie 20:08
pomagacz:
aha i jak policzyć, rozpisywać się nie będę bo na lapku jestem a nie lubię pisać na klawie z
| | | |
lapka, wyciągasz do wspólnego mianownika |
| i masz dziedzinę D oraz funkcję kwadratową w |
| | x2 | |
liczniku bodajże, Δ, x
1, x
2 lub x
0 i masz wynik.
Trza pokombinować, taka karma w matmie jest niestety.
Inżynier leniwy jest, jeżeli jest leniwy, to jaki jest inżynier?
Inżynier jest bystry.
I ta zasada działa w matmie
10 sie 20:13
Trivial:
| | 1 | |
f(x) = −x2 + 3x + |
| ; Df = R\{0} |
| | x | |
| | 1 | |
f'(x) = −2x + 3 − |
| ; Df' = R\{0} |
| | x2 | |
Jako, że dziedzina funkcji i jej pochodnej są identyczne, ekstremum może być tylko w punktach,
w których pochodna się zeruje.
| | 1 | |
−2x + 3 − |
| = 0 /*(−x2) |
| | x2 | |
2x
3 − 3x
2 + 1 = 0
Teraz zgadujemy, że rozwiązaniem jest np. 1. Mamy więc:
2 −3 0 1
1 2 −1 −1 (Schemat Hornera)
2 −1 −1 0
(x−1)(2x
2−x−1) = 0
Δ = 1 + 8 = 9;
√Δ = 3
Sprawdzamy dla każdego rozwiązania, czy pochodna przy przechodzeniu przez to rozwiązanie
| | 1 | |
zmienia znak. Jako że mamy rozwiązania {− |
| , 1}, ale f nie jest ciągła w zerze, musimy |
| | 2 | |
sprawdzić znak dla dowolnych liczb z przedziałów:
| | 1 | | 1 | |
(−∞, − |
| ), (− |
| , 0), (0, 1) i (1, +∞). |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Weźmy np. punkty −1, − |
| dla x=− |
| i punkty |
| , 2 dla x=1. |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
f'(−1) = 2 + 3 − 1 = 4 > 0
| | 1 | | 1 | |
f'(− |
| ) = |
| + 3 − 16 < 0 |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
Pochodna zmienia znak z '+' na '−', a zatem w punkcie x=− |
| mamy maksimum lokalne. |
| | 2 | |
dla x=1:
| | 1 | |
f'( |
| ) = −1 + 3 − 4 = −2 < 0 |
| | 2 | |
Pochodna nie zmienia znaku, a więc w punkcie x=1 nie ma ekstremum lokalnego.
10 sie 20:33
piotrek: wielkie dzięki, wreszcie to zrozumiałem od a do z
10 sie 21:13